Op woensdag 22 januari was het zover: het jaarlijkse Musical Award Gala waarin het regelmatig nog ondergewaardeerde vak van Musical- en muziekentertainment het verdiende spotlightmoment krijgt met een live uitreiking van de Musical Awards.

Afgelopen maanden bezocht de vakjury, bestaande uit Alex Klaasen, Charles Droste, Arno Gelder, Isabelle Beernaert, Marisa van Eyle, Michiel de Regt en Tania Kross alle producties die zowel toerend als op vaste plaatsen te zien zijn geweest.

Vanuit die indrukken heeft men nominaties voor deze Musical Awards toegewezen. Tijdens de traditionele nominatielunch (op 13 december jl.) werden alle genomineerden gepresenteerd aan pers en publiek. Echter heeft het publiek in deze niet veel meer in te brengen, op de publieksprijs na. Daar mocht het publiek vanaf de bekendmaking van de longlist voor stemmen en waren er uiteindelijk nog drie favorieten over. De top 3 bestond uit Soldaat van Oranje, Anastasia en Kinky Boots. De laatste twee genoemden maakten overigens ook kans op de juryprijs: Beste grote musical.  De publieksprijs ging uiteindelijk naar Anastasia van Stage Entertainment.  Deze en de andere winnaars werden tijdens de live uitzending bekend gemaakt.

Tijdens de groots opgezette liveshow worden de prestigieuze Awards voor Nederlands grootste musicalsterren en beste producties uitgereikt, gepresenteerd door Mister Musical Frits Sissing. De uitreiking van de beeldjes zelf liet hij over aan onder andere Edsilia Rombley, Richard Groenedijk en Frank Sanders. Een bijzondere Award werd uitgereikt door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven aan Soldaat van Oranje. Een Award voor hun unieke prestatie als langstlopende Nederlandse musical. SVO tikt dit jaar in oktober het tiende speeljaar aan, iets dat ongekend is in Nederland.

Naast de uitreiking kon men tijdens de uitzending ook genieten van een preview van het huidige musicalseizoen. We zagen naast optredens van de publieksprijs genomineerden ook een voorproefje van Hello Dolly, met Simone Kleinsma in de hoofdrol, en Brigitte Heitzer kroop voor de gelegenheid al even in de huid van Marilyn Monroe voor een preview van Goodbye Norma Jeane en de cast van Tina Turner de musical met Nyassa Alberta als Tina, zette de zaal op zijn kop met hun megamix.

De zaal van het Rai Theater was gevuld met vakgenoten uit musicalland. Dit keer geen publieksplekken op een enkele gelukkige van een winactie na. Grote winnaar blijkt Lazarus te zijn. De musical die afgelopen oktober in première ging ontving onder andere ‘Beste grote musical’ en ‘Beste Regie’. Ook Pieter Embrechts sleepte het beeldje in de wacht voor zijn ‘mannelijke hoofdrol in een grote musical’. Duidelijk geëmotioneerd komt Albert Verlinde in de persruimte na ontvangst van de award voor Lazarus. Hij was zelfs zo diffuus dat hij het beeldje nog achter had gelaten. Maar voor dat hij die kon halen werd de volgende prijs alweer bekend gemaakt; Ivo van Hove won ook voor Lazarus (regie). Mooi om te zien dat het nog raakt als iemand zijn nek uit steekt en dat gewaardeerd wordt door de jury.

Hieronder een overzicht van alle winnaars:

Vrouwelijke hoofdrol: Renée van Wegberg- (Fun Home)
Mannelijke hoofdrol: Pieter Embrechts- (Lazarus)
Vrouwelijke bijrol: Gerrie van der Klei- (ANASTASIA)
Mannelijke bijrol: Dennis Willekens- (Kinky Boots)
Aanstormend talent: Dominique de Bont- (Fun Home)
Beste script/liedteksten/vertaling: Jurrian van Dongen- (Kinky Boots)
Beste muziek/arrangementen: Fons Merkies- (Brugklas de Musical)
Beste vormgeving/toneelbeeld: Jan Versweyveld- (Lazarus)
Beste regie: Ivo van Hove- (Lazarus) 
Beste choreografie: Peggy Hickey- (ANASTASIA)
Beste musical groot: Lazarus – Stage Entertainment Nederland

Beste musical klein: Fun Home – Opus One  

Lees ook:
Volledige line-up Musical Awards Gala bekend

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen
Video: Rob de Haan
Interview: Mike Levens