Op woensdag 23 januari is voor de 18ekeer het Musical Awards Gala gehouden. Het moment waarop tout bekend musicalland bij elkaar komt om de waardering die er eigenlijk het gehele jaar door wel is (of in ieder geval zou moeten zijn) uit te spreken en eventueel te bezegelen met een musical award. Waardering vanuit het vak, middels een jury bestaande uit de voorzitter Cornald Maas en de leden Maryse van Eyle, Charles Droste, Irene Moors, Michiel van Erp, Joris van Bennekom en Arno Gelder die het afgelopen jaar alle musicals hebben bezocht en daaruit een 46 tal vakgenoten als genomineerden hebben aangewezen. Waardering vanuit het publiek middels een (online) stemsysteem waar in eerste instantie een top 5 uitkwam en nu een top drie waarop het publiek nog live mag stemmen. Dit zijn de grote knallers zoals The Lion King, Mamma Mia en Soldaat van Oranje.

Zoals gezegd kon men de live uitzending volgen op NPO 1 waar het publiek de uitreiking van de ‘cast’-prijzen kon zien, de creatives-prijzen waren daarvoor al uitgereikt. Na Het Beatrix Theater en het Circus Theater werd de rode loper dit jaar voor het Rai-Theater uitgerold. Een leger aan pers stond klaar om de toegestroomde BN-ers vast te leggen. (Zie ons video- en foto- verslag voor een impressie)  Voor de theaterproducenten is dit tevens dé gelegenheid om de lopende en nog aankomende producties te promoten voor het grote publiek. Tijdens de uitzending krijgen de aanwezigen en de kijkers thuis dan ook verschillende voorproefjes van wat er is en nog komen gaat. Uiteraard is de presentatie in handen van Frits Sissing, die inmiddels al jaren het vaste gezicht vormt voor zowel de opening van het seizoen in augustus tijdens de musical-sing-a-long als nu bij het Awardgala.

Zoals gezegd werden voordat de show on-air ging eerst de awards voor de creatives uitgereikt. Cornald Maas reikte deze in rap tempo uit. Echter voor dat hij dit deed schonk hij aandacht aan het overlijden van Jacques Senf. Jacques overleed afgelopen week op 74 jarige leeftijd en was van ongekend belang voor de theaterwereld. Na een gemeend groot applaus vanuit de zaal ging Cornald over op het uitreiken van de prijzen.  De eerste is voor Michiel Voet voor beste vormgeving/toneelbeeld voor Pauperparadijs.  Michael Read mocht het beeldje voor beste muziek/arrangement op gaan halen voor zijn aandeel in Charley de Musical. Bijzonder dat daarna Jon van Eerd (die Charley speelt) het podium betrad om eveneens een award in ontvangst te nemen maar dan voor beste script/liedteksten/vertaling van The Addams Family. Dick Cohen nam de award namens Daan Wijnands in ontvangst voor Beste choreografie. Daan was zowel voor Woef Side Story als voor All Stars genomineerd. Hij kreeg hem uiteindelijk voor All Stars. Daarna volgde de tweede award voor The Addams Family en dit keer voor Beste regie. Paul Eenes neemt hem vol trots in ontvangst en bedankt iedereen die mee heeft gewerkt (en nog steeds werkt) voor zijn bijdrage.

Na een korte pauze was het tijd voor de uitzending met de show en de overige awards die werden uitgereikt. De opening begon direct al fantastisch met het openingsnummer uit de Greatest Showman. Freek Bartels opent met ‘The Greatest Show’ gevolgd door Jamai die het ‘This is Me’ vanuit zijn tenen zingt, he’s back! Vanuit de zaal komt dan Davina Michelle op en is het spektakel compleet. Eerder werd al bekend dat de choreografie voor dit nummer door de inmiddels befaamde Australische choreograaf Ashley Wallen is gemaakt en zijn signatuur was duidelijk herkenbaar.

Tijd voor de Awards voor Beste bijrol Man en Beste bijrol vrouw. Hiervoor waren Ellie Lust en Rick van Westelaken gevraagd om uit te reiken.  Jeannine La Rose kreeg de award voor haar rol in The Color Purple en bij de mannen nam Laus Steenbeeke hem mee voor zijn rol in Woef Side Story. Voor de award van Aanstormend Talent kwam Danny de Munk het podium op en hij mocht het felbegeerde beeldje overdragen aan Jochem Smit. Jochem speelde in de Cole Porter musical Over The Top. Na de bedankspeeches en de eerste de-tijd-is-op-trommels was het de beurt aan de cast van The Addams Family om hun optreden te verzorgen.

In een prachtig projectiedecor zagen de mensen in de zaal en thuis Pia Douwes als Morticia het nummer ‘De laatste Loodjes’ brengen, bijgestaan door het ensemble en uiteindelijk de hele cast. The Addams family is het meest genomineerd met maar liefst 11 nominaties. Na een fantastisch en vlekkeloos optreden is het de beurt aan Soldaat van Oranje, een van de publieksprijs genomineerde.

Soldaat van Oranje pakte dit jaar uit met het nummer ‘Niets houdt mij nog tegen’ en bracht hun eigen live orkest mee het podium op. Dit nummer speelt zich af op het afstudeergala van de Leidse studenten dus de setting paste perfect in het plaatje van het Musicalawardgala. De scene was iets aangepast zodat het een geheel nummer was en er een ander einde aan kwam dan ‘de koningin is op de radio!’. Deze mammoet der musicals zal in oktober aanstaande zijn 9ejaar in gaan, iets dat ongekend is in Nederland. Zij dingen al lang niet meer mee naar de vakgerichte awards (je moet in het juryjaar in première zijn gegaan) maar het publiek laat hen voorlopig nog niet in de steek en stemt trouw voor de publieksprijs. In 2015 wist Soldaat van Oranje de prijs al eens binnen te slepen. Was in vorige jaren het commentaar op hun Uitmarkt-optreden niet altijd even positief, vanavond liet de huidige cast zien en horen dat men terecht nog steeds elke avond voor een (bijna) uitverkochte zaal het verhaal van Erik Hazelhof staat te vertellen.

Als laatste in dit showblok was The Lion King aan de beurt. Het RAI theater leent zich uitstekend voor de openingsscene dus de zon kwam wederom op op de Savanne onder de prachtige klanken van ‘The Circle of life’. Het blijft toch magisch om vanuit alle hoeken van de zaal de dieren op te zien komen. Deze musicalklassieker staat al ruim 2 jaar in het Circus Theater en blijft met zijn decor en kostuums een imposant schouwspel. Naidjim Severina (Simba) zal volgend jaar het Stage Entertainmentnest verlaten en de hoofdrol van Lola gaan vertolken in ‘Kinky Boots’ die door De Graaf & Cornelissen Entertainment naar Nederland is gehaald. In 2005 haalde The Lion King al eens de publieksprijs binnen voor ’Beste Grote Musical’ en ook vorig jaar wist deze cast het beeldje te bemachtigen. Een titel te verdedigen dus.

Hierna was het dan wel weer tijd voor de volgende categorie awards. Beste musical. Deze werd uitgereikt door vertrekkend juryvoorzitter Cornald Maas en vertrekken jurylid Irene Moors. De Beste musical klein ging naar Selma Ann Louis, met o.a. Plien en Bianca en Arjan Ederveen. Beste musical groot ging naar The Addams Family.  Met veel vreugde werden beide awards dankbaar in ontvangst genomen.

Een vooruit blik kregen we van de cast van  ’T Schaep met de 5 pooten’. Op zondag 14 april gaat deze Nederlandse klassieker in première in het De LaMar theater in Amsterdam. We zien Jeroen van Koningsbrugge, Eva van der Gught in de hoofdrol aangevuld met Jeske van der Staak, Wart Kamps (die zijn rol deelt met zijn broer Tim) en John Buijsman als man van Ellen Pieters. Jette Mathurin speelt de opoe en dan is ‘het spul compleet’. Afgelopen week was de eerste scriptlezing met volledige cast en vanavond werden we getrakteerd op een heerlijk medley van de welbekende oer Hollandse meezingknallers als ‘Het zal je kind maar wezen’ en ‘we benne op de wereld’. Op een grote bierfiets bewoog de cast zich over het podium en zorgde voor een vrolijke vibe in het publiek.

Naast de vele klassiekers die elk jaar herhaald, vernieuwd of ingevlogen worden is er ook nog steeds ruimte voor nieuwe initiatieven. Zoals ‘Charley de musical’ met o.a. Jon van Eerd in de hoofdrol als Charley. Jon bracht samen met de rest van de cast met onder andere Jonathan Demoor en Vera Man het nummer Riviera. Charley is een typisch Jon van Eerd verhaal met de niet te missen komische timing van Jon en een vleugje Broadway er tussen gevoegd.

Op 28 januari aanstaande gaat in het Zaantheater de productie ‘Op hoop van Zegen’ (wederom) in première. Terug van weggeweest want, naast de film uit 1986 met Kitty Courbois als Kniertje heeft het sinds 1900 meest gespeelde toneelstuk van Herman Heijemans ook al in 2008 (én in 2009) het toneellicht gezien. Ellen Pieters vertolkte daarin de rol van de vissersvrouw en dit keer zal Mariska van Kolck het lief en leed van haar familie delen. Naast Mariska zien we ook Joke de Kruijf en Bill van Dijk terug op het Nederlandse podium. De cast zong het nummer ‘Behouden vaart’ en we kunnen iet wachten op de première om het geheel te aanschouwen.

Zoals elk jaar is er ook een Oeuvre Award. Vele grootheden in het vak hebben er al een gekregen zoals Simone Kleinsma. Dit keer is de award voor iemand meer werkzaam achter de schermen. Pia Douwes heeft de eer hem uit te reiken. ‘Omdat je altijd zorgt voor een koninklijk, in mijn geval keizerlijk, gevoel’ aldus Pia. Zij roemt hiermee de kostuumontwerpen van Yan Tax. Al vele jaren ontwerpt Yan voor film en theater en zijn creaties zijn dan ook wereldberoemd. Yan is duidelijk onder de indruk en dat speechen is dan een ding aldus Yan zelf.

Tijd voor het laatste showblok. Als laatste is het de beurt aan Brigitte Heitzer als Evita. Brigitte speelt 10 jaar later wederom de rol van Evita Perron en is genomineerd voor beste vrouwelijke hoofdrol.  Zij heeft (normaal gesproken) Paul Donkers aan haar zijde als Juan Perron en René van Kooten als Che, de oproerkraaier die een zwak heeft voor Evita. Evita werd zeer goed ontvangen bij pers en publiek dus een gemiste genomineerde voor de publieksprijs naar ons idee. Er was een live verbinding met het Parktheater waar René ‘gewoon’ de voorstelling gespeeld heeft (de show must go on tenslotte) maar ook René is genomineerd en wel voor Beste hoofdrol man.

Maar eerst mocht de volledige cast van Mamma Mia nog laten zien wat ze waard waren om die publieksprijs voor Beste musical in de wacht te slepen. Mamma Mia was in 2004, toen met Simone Kleinsma als Donna, de favoriet van het publiek. Dit keer zal de huidige cast, met Antje Monteiro als ‘leader of the pack’ de eer moeten verdedigen. Met de finale medley ‘Dancing Queen’ en ‘Waterloo’ bracht de cast een energiek en vrolijk gevuld visitekaartje naar het Rai Theater. Wat een feestje! De musical kwam dit jaar weer terug in het Beatrix Theater, een perfect moment aangezien de tweede Mamma Mia film toen net uit was. Maar nu de aandacht van de film al lang is weggeëbd bewijst deze cast dat Mamma Mia nog steeds immens populair is onder het publiek. Na dit optreden werden de lijnen gesloten en was het nog even in spanning wie er uiteindelijk met de prijs vandoor zou gaan.

Eerst nog de awards voor Beste hoofdrol; deze werden uitgereikt door Simone Kleinsma en Alex Klaasen. En wat een feest voor Evita, zowel René als Brigitte wonnen de zo verdiende award. De bedankspeech van René was dusdanig emotioneel, wetend wat hem de afgelopen tijd allemaal is voorgevallen dat echt niemand in de zaal (en vast ook bij de kijkers thuis) het droog heeft gehouden.

En dan bleef er nog maar één award over om weg te geven en dat was die van het publiek. De prijs werd uitgereikt door niemand minder dan wereldster Anastacia. Eerder werd al bekend dat popzangeres, bekend van nummers als ‘I’m out of Love’ en ‘I belong to you’, de rol van Killer Queen op zich gaat nemen in de Engelstalige versie van de Queen-musical ‘We will Rock You’ welke in december 2019 en januari 2020 wordt opgevoerd in Amsterdam en Den Haag.TEC Entertainment kondigde vorig najaar aan om de oerversie van We Will Rock You op de Nederlandse planken te brengen. De musical is in een periode van zes weken in Nederland te zien. Hoewel presenteren duidelijk niet haar ding is, kondigde ze toch vol enthousiasme aan dat The Lion King (wederom) de Publieksprijs in de wacht heeft gesleept.
Een super enthousiaste Albert Verlinde kwam het beeldje ophalen, en het feest kon toen echt beginnen. We kijken terug op een mooie avond met waardering voor hetgeen er al is binnen de theaters en met nieuwsgierigheid voor wat er nog komt.

Voor de liefhebbers hebben we hieronder de volledige lijst van winnaars:   

De winnaars:

Vrouwelijke hoofdrol: Brigitte Heitzer (Evita)

Mannelijke hoofdrol: René van Kooten (Evita)

Vrouwelijke bijrol: Jeannine La Rose (The Color Purple)

Mannelijke bijrol: Laus Steenbeeke (Woef Side Story)

Aanstormend talent: Jochem Smit (You’re The Top)

Beste script/liedteksten/vertaling: Jon van Eerd/bewerking en vertaling (The Addams Family)

Beste muziek/arrangementen: Michael Reed/muziek (Charley de Komische Musical)

Beste vormgeving/toneelbeeld: Michiel Voet (décor) (Het Pauperparadijs)

Beste choreografie: Daan Wijnands (All Stars de Musical)

Beste regie: Paul Eenens (The Addams Family)

Beste musical groot: The Addams Family – TEC Entertainment i.s.m. Theateralliantie

Beste musical klein: Selma Ann Louis – Bos Theaterproducties en Theateralliantie

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan
Video: Rob de Haan en Mike Levens