In totaal 24 bussen met 48 klassen van groep 8 maakten vanmiddag van het AFAS Circustheater in Scheveningen één groot kippenhok. Het Jeugdeducatiefonds heeft in samenwerking met vele vrijwilligers van sponsor ABN AMRO vandaag een magisch uitje georganiseerd: in totaal mochten 1.200 kinderen kennismaken met het theater en zij werden op de rode loper van harte welkom geheten door de twee hoofdrolspelers uit Anastasia: Tessa en Milan.

Jeugdeducatiefonds

Het Jeugdeducatiefonds helpt om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien vanuit een achterstand te vergroten. Enkele malen per jaar proberen zij kinderen uit achterstandswijken op educatieve wijze kennis te laten maken met kunst en cultuur in Nederland. Wellicht dat dit voor deze jongens en meiden in de toekomst perspectief kan bieden, want wie weet wordt er een vuurtje aangewakkerd om later óók op het toneel te willen staan, of de techniek te bedienen, de kleding te maken of in een museum te willen werken.

Het educatieve aspect

Kinderen van groep 8 meenemen naar een musical met een diepliggend verhaal, wat grotendeels waargebeurd is, dat vergt een gedegen voorbereiding. De leerkrachten van deze klassen hebben in de afgelopen maanden dan ook 2 lesdagen besteed aan het verhaal en het tijdsbeeld waarin Anastasia afspeelt. Waar ligt Rusland? Wie zijn de Bolsjewieken? Wat is een tsaar? Wie was Anastasia? Ook zijn in elke klas medewerkers van ABN AMRO een dagdeel voor de klas gaan staan om door middel van workshops extra kennis over te brengen. Door deze gedegen voorbereiding was het voor de aanwezige jeugd totaal geen probleem om het verhaal van de voorstelling goed te volgen.

Het Jeugdeducatiefonds wil nog véél meer organiseren, maar daarvoor is geld nodig. Ari, Sarina en Ingrid van het fonds werden voorafgaand aan de voorstelling op het toneel verblijd met een mooie bijdrage van de Vriendenloterij, er werd hen een cheque van € 440.000 overhandigd om hun mooie werk voort te kunnen zetten.

Anastasia, een magische musical

Het verhaal van Anastasia is al jarenlang bekend. In 1918 worden de Russische tsaar Nicolaas II en zijn gezin op brute wijze vermoord door de Bolsjewieken. Als er later echter 9 lichamen worden gevonden in plaats van 11, komt de geruchtenstroom op gang dat Anastasia en haar jongere broertje alsnog aan de dood zijn ontsnapt. Geobsedeerd door een enorme erfenis van de tsaar melden zich spontaan diverse meiden die beweren dat zij Anastasia zijn. Zij weten echter geen kleine details uit het leven van de echte Anastasia en vallen al snel door de mand.

Twee mannen ruiken geld en gaan op zoek om hun Anastasia te creëren om zo een deel van de erfenis op te kunnen strijken. Zij ontmoeten Anya, een mooie meid met koninklijke allure. Anya lijdt echter aan geheugenverlies en weet niets van haar verleden. Zij blijkt in de loop van de tijd verborgen talenten te hebben die er steeds meer op duiden dat zij wel eens de échte Anastasia kan zijn!

Vol goede moed bereiden de mannen haar voor op een koninklijke ontmoeting in Parijs: de echte oma van Anastasia is haar hele leven blijven geloven dat Anastasia nog leeft. Lukt het Anya om oma te overtuigen…?

Anastasia is onlangs uitgeroepen tot (terechte) winnaar van de AD Publieksprijs “Beste musical 2020”.

Piekfijne cast

Topkwaliteit. Iets anders kunnen we er niet van maken. De cast met o.a. Tessa Sunniva van Tol, Milan van Waardenburg, René van Kooten, Gerrie van der Klei, Ellen Evers, Ad Knippels en Steven Roox zetten een prachtige voorstelling op de planken met uitstekende zang en toneelspel, ondersteund door magisch lichtgebruik, uitmuntende (aan)kleding en de nieuwste techniek met fabuleuze scènewisselingen en achtergrondprojecties. Aanrader!

Hoe de jeugd over hen dacht? Na elke scène werd er enthousiast in handen geklapt en ‘whooohoooo’ geroepen. Er werd niet gekletst of weggelopen, dus hun aandacht was gevangen. Vooral bij kus-scènes werd flink gejoeld. Achteraf dolblije gezichten dat ze dit mee mochten maken! “Vet” en “cool” waren kreten die we regelmatig voorbij hoorden komen, maar van ééntje kregen wij een glimlach op onze gezichten: “Wel heel mooi hoor, maar er worden wel héél veel liedjes gezongen…” Zij gaat later waarschijnlijk niet in musicals spelen… 😊

Foto’s: Marit Lemmens 
Verslag : Monique Picocrie

er zijn geen afbeeldingen gevonden