Fontys Muziektheater twee en Muziektheater Klassiek twee lieten 6 juli zien wat ze het afgelopen schooljaar hadden geleerd. Lag bij de eerstejaars de nadruk op het spel, bij de tweedejaars was dat vooral zang.

De regisseurs van beide voorstellingen, Vincent van den Elsenhout en Koen van Dijk, waren voorafgaand aan de voorstelling in de concertzaal geweest en hadden creatief ingespeeld op de grote ruimte. De klas klassiek speelde op het podium midden in een kring waar omheen het publiek kon gaan zitten. Doordat het publiek dicht op het stuk zat, kon iedereen alles goed volgen. De andere klas had zich voorbereid op de grote ruimte en speelden dicht tegen de rand van het toneel.

De klas klassiek bestaande uit Svenja Baier, Floris van Gullik, Nienke Nillesen, Pim van Drunen, Tabae Tatan, Alexander de Jong, Lore van den Broeck, Kikki van Hautem, Mattanja Lennings, Ariana Skverer en Nick Kuipers maakten een operavoorstelling, “Ti-Amo” met regisseur Vincent van den Elshout. Een voorstelling bestaande uit verschillende soorten muziek. Van klassiek tot jazz maar met een thema dat alles overheerste; “De Liefde”. De voorstelling bestond uit duetten, solo’s, ensemble stukken uit bekende werken gezongen door clowns. De voorstelling werd in een kring gespeeld waardoor er alle kanten op gespeeld moest worden, een vak apart waar de studenten prima in slaagden met behoudt van elk detail. Onder muzikale leiding van Carl van Kuijck stegen de studenten tot grote hoogte en mogen terugkijken op een voorstelling waar ze volgens regisseur Vincent van den Elshout hun kleinkinderen over zullen vertellen.

Ti amo en Sondheim concert-4

De zang was precies en gecontroleerd zonder dat het ten koste ging van de spontaniteit van het spel. Het spel van de studenten was verrassend en spontaan met mooie komische maar ook ontroerende aspecten. Tijdens de voorstelling werden werken van Bernstein (Best of all possible worlds), Mozart, Lehar, Sondheim en Offenbach gebracht Persoonlijk werd ik erg geraakt door “Send in the clowns” door de clowns door de zang en muziek maar vooral door de mooie mimiek en spel. De voorstelling was zeer intiem gebracht met aandacht voor het publiek dat af en toe op een mooie manier bij de voorstelling betrokken werd. Kleine dingen zoals zeepbellen, ballonnen, veertjes en clownsneuzen gaven net dat kleine beetje extra dat de voorstelling nog sterker maakte.

De tweede voorstelling werd gemaakt door de leerlingen; Milan van Waardenburg, Sebastiaan Taling, Luc Steegers, Pepijn van Bokhoven, Tom van den ven, Florian Slangen, April van Amelsvoort, Elise Doorn, Lilian Maandag, Maureen Mac Gillavary, Mara Peters, Willemien Dijkstra en Tessa Brockhoff.

Sondheim wordt door veel mensen als saai beschouwd zonder al zijn muziek te kennen. Deze man heeft schitterde musicals geschreven. De muziek van Sondheim is one of a kind en blinkt uit in originaliteit. Zijn teksten gaven hem de bijnaam Shakespeare van de musical.

Ti amo en Sondheim concert-73

De leerlingen hebben onder leiding van Koen van Dijk diverse nummers uitgekozen en daarmee een voorstelling gemaakt die aan elkaar werd gespeeld maar ook binnen de diverse nummers werden kleine toneelstukken gespeeld. Hierdoor ontstond een mooie variatie met nummers uit Follies, Into The Woods, A Little Night Music, Sweeny Todd, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum en Dick Tracey.

Met de muzikale begeleiding van Koos van den Brekel brachten de studenten, in een vrijwel volle zaal, een schitterde bloemlezing van nummers van deze muzikale virtuoos.

De studenten hebben bewezen dat musicals van Steven Sondheim verre van saai zijn en het feit dat dit jaar minimaal drie klassen werk brachten van deze componist bewijst dat de muziek van Sondheim leeft onder de studenten en het aanwezige publiek. Daarmee lijkt de toekomst van deze muziek gegarandeerd.

Ti amo en Sondheim concert-66

De muziek van Sondheim is niet altijd even makkelijk te zingen maar deze studenten slaagden daar uitstekend gezien het daverende en staande applaus direct nadat het licht werd gedoofd. Hiermee sluiten de studenten ook hun schooljaar met succes af.

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees ook:
Eindejaar voorstellingen muziektheater 1 Fontys
Prachtige Tsjechov van Lynn Jansen
‘Company’ zoals Sondheim het bedoeld heeft

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.