Voor April van Amelsfoort en Marlies Bloemen was het gisteren een spannende dag. Beiden studeerden prachtig af. Binnen de Master of Music ontwikkel je je verder tot topmusicus, maar je leert je ook zelfstandig te vestigen in de professionele muziekwereld en maakt keuzes in je artistieke groei. Je bouwt aan een netwerk van musici, andere kunstenaars en zakelijke partners waar je tijdens, maar ook na je masteropleiding, profijt van hebt. Je hebt een enorm scala aan mogelijkheden om je opleiding persoonlijk vorm te geven.

April van Amelsfoort

April van Amelsfoort is een masterstudent aan de Fontys Hogeschool die al de nodige ervaring heeft opgedaan bij Sweeney Todd en Harrie let op de kleintjes. Momenteel is ze te zien in Rondom het Rembrandtplein. Gisterenavond speelde April haar afstudeervoorstelling ‘Dag’ gebaseerd op het stuk Happy Days van Samuel Beckett.

April speelde het verhaal van Winnie en Willie die elke dag dezelfde routine hebben en daar vast inzitten. Zo wordt Winnie elke dag gewekt door de bel en gaat ook op signaal weer slapen als de bel aan het einde van de dag weer klinkt. Ze praat onophoudelijk tegen zichzelf, poetst haar tanden, drinkt de laatste fles met tonic en zet haar hoed op. Ze worstelt om de letters op de tandenborstel te lezen. Ze wekt haar man Willie, die verborgen is door de heuvel en praat ook tegen hem. Hij reageert af en toe met krantenkoppen uit zijn krant, waarvan er één haar herinnert aan haar eerste zoen.

Ze kijken allebei naar een ogenschijnlijk uitdagende ansichtkaart. Winnie legt uit dat het luisteren van Willie haar in staat stelt om verder te praten en is verheugd wanneer hij zelfs kort op een van haar vele vragen reageert. Uit haar tas haalt ze een revolver tevoorschijn, herinnert zich hoe Willie haar vroeg het van hem af te pakken en het naast haar op de grond legde. Winnie wenst dat hij zou komen om te leven waar ze hem beter kon zien.

Het verhaal is dramatisch maar desondanks weet April te vertederen, te ontroeren en toch dit verhaal op een breekbare wijze te vertellen. Voor deze gelegenheid heeft ze een zwarte pruik op dat absoluut effect heeft tijdens het spelen van de rol van Winnie. Daarnaast beschikt ze over een prachtige stem.

Marlies Bloemen

Na April is het de beurt aan Marlies Bloemen. Haar voorstelling met de naam Lege Handen gaat over een vrouw die graag alles gepland heeft. Sterker nog ze heeft een PowerPointpresentatie en neemt vooraf de gehele avond even door. Zo wordt elk spontaan moment om zeep geholpen, maar wat nu als je ondanks die strakke planning ineens een sopraan opduikt in de persoon van Lillian Maandag die meteen roet in het eten gooit. Wat nu als jouw toekomstige man (Terence van der Loo), die je niet kent, opduikt en je ineens in jouw eigen trouwerij zit. Is het leven te plannen, ben je bang van elke spontaniteit en wil je elke onverwachte gebeurtenis voorkomen. Marlies heeft deze voorstelling op een unieke wijze in elkaar gezet waarbij de komische momenten de boventoon voeren maar dat afgewisseld wordt met breekbare scenes. Ze weet uitstekend te timen en heeft een mooie humor waarbij ze zichzelf niet spaart zonder dat het ten koste gaat van haarzelf en ze geloofwaardig blijft. De invloed van Brigitte Kaandorp, waar ze fan van is, is absoluut terug te vinden maar deze voorstelling is absoluut geen kopie van Kaandorp, want Marlies heeft absoluut een eigen stijl ontwikkeld.

Het publiek wordt bij de voorstelling betrokken en zelfs een toeschouwer ( Jorrit de Vries ) heeft even de gelegenheid om een relatie te hebben met Marlies maar dat wordt toch een sleur en ze ziet er vanaf. Bang voor onverwachte gebeurtenissen maar ook geen sleur willen, zorgt dat de tegenstellingen langzaam duidelijk worden. Vocaal en in spel zit deze voorstelling mooi in elkaar en heeft Marlies haar visitekaartje absoluut afgegeven.

Voor de fotoreportage klikt u hier.