Gisteravond vond de M-Lab Pitch plaats, een samenwerking tussen M-Lab, de Meervaart en Factorium Tilburg. Vijf projecten werden voorgesteld: van klassieke musical tot rockopera. Elk van de vijf teams kreeg 20 minuten de tijd om het nieuwe plan te pitchen. In een tijd waarbij we veel reprises van musicals zijn, was het heerlijk om nu weer eens nieuwe projecten te zien.
De musical-plannen werden door de makers zelf ingeleid en we kregen ook hun nieuwe werk te horen, uitgevoerd door ervaren acteurs en zangers. De presentaties hadden een eenvoudige setting: een piano, een microfoon. Een song laat zich zo het beste beoordelen.
Uit de vijf projecten worden één of enkele projecten geselecteerd voor een ontwikkeltraject. Een commissie uit de beroepspraktijk beoordeelde de vijf projecten. De Pitch maakt onderdeel uit van de M-Lab Methode om te komen tot nieuw musical-repertoire.
- ‘Gebroeders’ (Arnoud Breitbarth; naar Ted van Lieshout)
Gepresenteerd door Jary Sluijter, Jimi Hendrikse.
Piano: Ezra van Nassau, gitaar: Bastiaan Mulder.
- ‘Alleen met jou’ (Pieter Buis)
Gepresenteerd door Margot Baars en Melle Kunst.
Piano: Ezra van Nassau.
- ‘De Karamazovs’ (Justin van Kampen, Michiel Augustijn; naar Dostojevski)
Gepresenteerd door Frank van Hengel, Howard van Dodemont, Julia Berendse, Miriam Venema, Abel Leemans, Carlos de Vries, Anne Appelo, Mark Willekens.
Begeleid door Justin van Kampen.
- ‘Twentysomething’ (Pitt de Grooth, Edwin Paarlberg, Jurrie van Druten).
Naast Sanne Fransen en Nienke Strik zien en horen we Robin Hissink, David van den Tempel, Mylene Evers, Kas Dekker, Tessa Jongeleen, Femke Dassen, Wouter Smeulders, Simone ten Brinke.
Vleugel plus strijkkwartet. M.D: Edwin Paarlberg.
- ‘The Vote of Holland’ (Geert Docter, David Aferiat).
Gepresenteerd door Roosmarijn Luyten, Tijn Docter, Sally Mometti, Martin van der Starre.
Viermansband: Serge Jongman, David Tesselaar, David Aferiat, Geert Docter.
Ontstaan van M-Lab
M-Lab opende in 2007 haar deuren als productiehuis en theater. M-Lab, naar een idee van Joop en Janine van den Ende, werd in eerste instantie financieel gesteund door de VandenEnde Foundation en de gemeente Amsterdam en later ook door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De artistieke leiding was tot 1 juni 2011 in handen van Koen van Dijk, die van vele producties de regisseur en/of vertaler was. M-Lab moest in 2015 haar deuren sluiten als gevolg van de kaalslag in cultuursubsidie ten tijde van de financiële crisis.
Het succes van M-Lab
In de negen jaar van het bestaan van M-Lab zijn er bijna 40 producties gemaakt, waarvan de meest succesvolle producties met Musical Award onderscheidingen (Into the Woods, The Wild Party, Urinetown en RENT) ook op landelijke tournee gingen. Nieuwe Nederlandse musicals kregen hun eerste podium bij M-Lab; naast De Gebroeders Leeuwenhart en Wintersprookje ook Stationstraat 169 huis en De Boot en het Meisje. Daarnaast kwamen er producties voort uit workshops voor schrijvers, componisten en vertalers. Voor het Sondheimfestival, ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Stephen Sondheim, en met name voor de voorstelling Sunday in the Park with George kreeg M-Lab de Prijs van de Nederlandse Theaterkritiek 2010.
Aanmelden voor de M-Lab Nieuwsbrief kan via http://bit.ly/M-LabNieuwsbrief.
er zijn geen afbeeldingen gevonden