In het voorjaar van 2015 komt het wereldwijde theaterfenomeen ‘War Horse’ naar Antwerpen, met Vlaamse acteurs in de hoofdrollen. Music Hall vond deze in Yves Bondue, Mark Tijsmans, Els de Schepper, Guillaume Devos, Wim Van Den Driessche, Kobe Van Herwegen, Sébastien De Smet en Nordin De Moor. Ianthe Tavernier en Pieter Van Nieuwenhuyze vervolledigen het Nederlandse ensemble. In totaal zullen er 40 mensen op het podium staan om dit fantastische verhaal te vertellen. 

‘War Horse’ is dé sensationele en unieke productie met levensechte paarden van het Britse National Theatre in samenwerking met de Zuid Afrikaanse Handspring Puppet Company 9 oktober 2007 in première ging in Londen. Inmiddels is War Horse zeven jaar onafgebroken te zien in Londen. Na de wereldpremière trok ‘War Horse’ meteen de wereld rond, overal met evenveel succes: Broadway, een Amerikaanse tournee, Australië, een Britse en Ierse tournee, Berlijn, een tour langs de grootste Nederlandse theaters en volgend jaar ook in China. Waar ook ter wereld raakt het publiek verrukt door het bijzondere verhaal en de unieke vormgeving. War Horse won in 2012 maar liefst 5 Tony Awards, waaronder die voor Beste Theaterstuk.

Yves Bondue – Songman

Yves Bondue (°1966), geboren in Ieper, is kleuteronderwijzer van opleiding en een muzikale duizendpoot. Hij leerde zichzelf componeren, heeft sinds kort een nieuwe band, Boom’n van de Weireld, die liedjes brengt in het Nederlands en West-Vlaams, en is ook acteur en presentator. Yves is bezieler van Cie de OorSprong, een productiehuis voor muziek en theater op locatie, dat ook educatieve boekjes en cd’s uitgeeft.
Muziek en didactiek combineerde hij in liedbundels en verhalen voor kinderen, maar Yves is als componist in alle genres actief: van vocale en kamermuziek, tot pianowerk, theaterscores, een opera en musicals. Yves werkte voor diverse gerenommeerde muziekensembles en koren, theater- en dansgezelschappen en kunstencentra. Hij geeft ook nascholingen Muziek, Drama en Taal aan leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs, en is docent postgraduaat Muzocoach.

Mark Tijsmans – Ted Narracott

Mark Tijsmans (°1969) studeerde in 1993 af aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Hij bouwde een gevarieerde carrière uit in het theater en op televisie. Zo speelde hij hoofdrollen in de musicals ‘Peter Pan’, ‘Camelot’, ‘Romeo & Julia’, ‘Mamma Mia!’, ‘Domino’, ‘Annie’ en ‘Marie-Antoinette’. Hij stond ook in toneelproducties van Torka T, het Raamtheater, de KNS, het KJT, het Fakkeltheater e.a.
Op televisie was Mark een tijdlang Ketnetwrapper en vertolkte hij gastrollen in ‘Heterdaad’, ‘De Vijfhoek’, ‘De Kotmadam’, ‘Zonen van Van As’ en vele andere series. In ‘Thuis’ was hij Bennie De Taeye, maar zijn bekendste tv-rol is die van Wilfried Pasmans, die hij tien jaar lang speelde in de populaire reeks ‘Flikken’.
Daarnaast is Mark ook een succesvol auteur. Hij schreef jeugdboeken als ‘De Bende van Teiresias’, ‘Het Geheim van te veel Torens’, ‘De Kronieken van Sooi Wielenwieken’ en de ‘Wiet Waterlanders’-reeks.

Guillaume Devos – Major James Nicholls

Guillaume Devos (°1982) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, en was meteen na zijn opleiding te zien in ‘Dracula, de musical’ en ‘Amadeus’. Jarenlang was hij, als Pierrot, een vaste waarde in de tv-serie ‘Familie’. Hij was ook één van de deelnemers in het tweede seizoen van ‘Steracteur, Sterartiest’. In ‘Het Huis Anubis en de Vijf van het Magische Zwaard’ speelde hij Ridder Galahad, en hij had gastrollen in onder meer ‘Danny Lowinski’, ‘Spring’ en ‘De Kotmadam’
In het theater vertolkte Guillaume de hoofdrol in de musical ‘Fame’ en verleende hij zijn medewerking aan ‘Frankenstein’, ‘Oom Wanja’, ‘Hamlet’, ‘Eens Katholiek’ en ‘Calendar Girls’.

Wim Van Den Driessche – Arthur / Sergeant Thunder

Wim Van Den Driessche (°1969) behaalde in 1990 zijn einddiploma Toneel aan het Koninklijk Conservatorium in Gent.
Wim stond op de planken in tal van theatervoorstellingen als ‘Dood van een Handelsreiziger’, ‘De Kus van de Spinnevrouw’, ‘Othello’, ‘De Kaukasische Krijtkring’ en ‘Leonce en Lena’. Vanaf 1996 speelde hij in musicals als ‘The Sound of Music’, ‘Sacco en Vanzetti’, ‘Jekyll and Hyde’, ‘Miss Saigon’ (als de Regelaar), ‘Elisabeth’ (als Lucheni), ‘Notre Dame de Paris’ (als Frollo), ‘Next to Normal’ (als Dan Goodman) en ‘Je Anne’ (als van Dussel). In de jongste Nederlandse productie van ‘Les Misérables’ speelde Wim de hoofdrol van Javert en was hij understudy-Valjean.
In het arenaspektakel ‘Peter Pan, The Never Ending Story’ vertolkte hij Smee en Kapitein Haak, in België en tijdens de internationale tournee. Op tv speelde Wim gastrollen in onder andere ‘Het Verdriet van België’, ‘Lilly en Marleen’ en ‘Vermist’.

Nordin De Moor – Captain Stewart

Nordin de Moor (°1985) studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en heeft sindsdien een mooi palmares bij elkaar gespeeld. Zo was hij te zien in ‘Fiddler on the Roof’, ‘Dracula’, ‘Beauty and the Beast’, ‘Kuifje en de Zonnetempel’, ‘Oliver’, ‘Spamalot’, ‘Shrek’ en ’14-18′. Voor zijn bijrol als Patsy in ‘Spamalot’ won Nordin de Vlaamse Musicalprijs voor Beste Bijrol.
Hij was ook Smee in ‘Peter Pan, The Never Ending Story’ tijdens de Britse tournee en de speelreeks in Singapore. Binnenkort speelt hij Govert in de sprookjesmusical ‘Assepoester’.
Later dit jaar kun je Nordin ook bewonderen in de bioscoop. In de film ‘Lee & Cindy C’ van Stany Crets zingt hij, als Jeffrey, het lied ‘Vergeet het maar’.
Ten slotte is Nordin ook de stem van Maxim in de populaire Disneyserie ‘Violetta’.

Sébastien De Smet – Klausen

Sébastien De Smet (°1976) studeerde in 2002 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Datzelfde jaar maakte hij zijn musicaldebuut in ‘Suske & Wiske en de Spokenjagers’. Hij verleende ook zijn medewerking aan ‘De 3 Biggetjes’, en daarna volgden rollen in ‘Daens’ (als Louis Scholiers), ‘Camille III’, ‘Merrily We Roll Along’ en ‘Wilde Dingen’.
Hij schitterde in onder meer ‘Ganesha’, ‘Dans der Vampieren’ (als professor Abronsius), ‘Shrek’ (als Lord Farquaad), ‘Ben X’, ‘Assepoester, het Tamelijk Ware Verhaal’ (als verteller/journalist) en ‘Lelies’, zowel in de eerste versie als in de huidige heropvoering. Sébastien vertolkte rollen in de toneelproducties ‘Geboren worden is erfelijk’, ’10 Kleine Negertjes’ en ‘De Muizenval’.
Op televisie was Sébastien gastacteur in onder meer ‘De Kotmadam’, ‘Wittekerke’ en ‘Code 37’. Hij speelde ook in ‘Spoed’.
Binnenkort is Sébastien De Smet ook op het witte doek te zien als Bernard in ‘Lee & Cindy C’, de eerste langspeelfilm van Stany Crets.

Kobe Van Herwegen – Ted Narracott

Kobe Van Herwegen (°1984) studeerde af als regieassistent aan het RITS in Brussel. Hij raakte bekend als Ketnetwrapper en als David in de serie ‘Spring’. In ‘Ghost Rockers’ speelt hij Pieter Verlinden. Hij nam ook deel aan ‘Steracteur, Sterartiest’ en ‘Expeditie Robinson’, en zong in de Ketnetband.
Al op jonge leeftijd raakte Kobe gebeten door de goochelkunst. Aanvankelijk vertoonde hij zijn trucs tussen de Ketnetprogramma’s, maar later kreeg hij de kans om een eigen goochel-tv-show te maken, ‘AbraKodabra’. Onder die titel toerde hij ook drie jaar langs de Belgische en Nederlandse theater. Als goochelaar was hij eveneens te zien in ‘De Magische Vier’ op VT4.
Vorig jaar bracht Kobe, samen met zijn vader, het boek ‘Chapeau – De Geheime Goochelkunst van België’ uit, en kon je hem ook aan het werk zien in de film ‘Brabançonne’ van Vincent Bal.

Els de Schepper – Rose Narracott

Els De Schepper (°1965) studeerde in 1990 af aan Studio Herman Teirlinck, maar speelde tijdens haar studies al in de musicals ‘Nonsens’ en ‘Dokter De Vuyst’. Vooral door haar televisiewerk raakte ze bekend bij het grote publiek. Ze was onder andere te zien in ‘Wittekerke’ en ‘Kriebels’.
Sinds 1993 maakt Els elke twee jaar een nieuwe one-woman show. In 2009 was zij de eerste Vlaamse cabaretière die een solovoorstelling bracht in de uitverkochte Antwerpse Lotto Arena, met ‘Els De Schepper Roddelt’.
Els publiceerde ook drie boeken: ‘Het heeft zin’, ‘De ziel die haar naam zelf koos’ en ‘Niet geschikt als moeder’.
Naast haar vertolking in ‘War Horse’ speelt Els De Schepper later dit jaar ook de titelrol in ‘Piaf, de musical’, waarmee ze zowel in de Vlaamse als Nederlandse theaters te zien zal zijn.

De cast wordt vervolledigd met Soy Kroon (Albert Narracott), Wouter van Oord (Friedrich Müller), Bart van Veldhoven (Billy Narracott), Sjoerd Spruijt (David), Chloé Leenheer (Emilie). Ianthe Tavernier en Pieter Van Nieuwenhuyze vervolledigen het Nederlandse ensemble.

Over War Horse

‘War Horse’ vertelt het indrukwekkende verhaal van de Engelse boerenjongen Albert, die vriendschap sluit met het paard Joey. Als Joey door zijn vader Ted verkocht wordt aan het Britse leger om ingezet te worden op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog, gaat Albert hem achterna.

Al snel na zijn verscheping naar Frankrijk komt Joey in vijandelijk gebied terecht. Door een reeks spelingen van het lot staat hij de beide kampen in de vreselijke oorlog bij, en komt hij uiteindelijk alleen terecht in Niemandsland. Intussen houdt Albert moedig vast aan zijn missie om Joey terug te vinden en hem weer thuis te brengen.

‘War Horse’ maakt niet alleen indruk door dit aangrijpende verhaal van vriendschap en zelfopoffering tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder is dat de paarden en andere dieren tot leven worden gebracht via prachtige en inventieve poppen, ontworpen door de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company. De plaatselijke acteurs die Joey en zijn vriend Topthorn bedienen, krijgen hiervoor een intensieve opleiding. In totaal worden in ‘War Horse’ 23 grote en kleine poppen gebruikt.

‘War Horse’ is gebaseerd op de roman van Michael Morpugo uit 1982, en werd in 2011 ook verfilmd door Steven Spielberg.

Lees ook: War Horse: Een inspirerend verhaal over loyaliteit, vriendschap, moed en hoop

Foto Music Hall