Chris Schep, Marit Dollevoet en Nori de Winter zijn drie studenten die gisteren afstudeerden aan de Fontys Hogeschool der Kunsten in de studierichting Musical Theater.  Alle drie zijn ze actief in diverse musicals als stagiaires. De stage maakt onderdeel uit van hun laatste studiejaar maar daarnaast traditioneel ook hun ‘Eigen Werk’.

Chris Schep

Chris Schep trapte af. Met zijn solo ‘Ongewist’, Wat gaan wij vandaag beleven. Chris loopt momenteel stage bij het musicalspektakel 40-45 en zal ook gaan spelen in het andere spektakel Daens. Deze voorstellingen worden gespeeld in het Belgische Puurs.

Chris is in zijn stuk alleen thuis waar hij de trap af komt. Hij beschrijft uitgebreid de omgeving waarin hij woont als kleine jongen. Hij kijkt uit op het schaak- dam bord dat zijn vader in de tuin had aangelegd. Op een woensdagmiddag kwam een man in werklaarzen de tuin in  en Chris keek hem aandachtig aan en beschrijft dat in detail.

Een knappe, sterke en stoere man, de glazenwasser. De glazenwasser die ziet dat Chris naar hem kijkt. De glazenwasser die Chris mooi vindt. Hij wil voor hem koffiezetten maar dat lukt niet echt omdat hij te klein is. De man wil hem helpen als het helemaal verkeerd gaat. Op dat moment schakelt Chris over naar symboliek waarbij hij zijn vis binnenhaalt na een gevecht dat hij wint en plots staat hij daar op de keukenvloer met hem in zijn armen. Er zit echter steeds een vierkant met twee stippen op de ruit en Chris beschouwt dat als vies. Iets dat schoongemaakt moet worden. De glazenwasser zegt hem echter om beter te kijken en zegt hem dat dat dat niet vies is.

Chris vertelde en zong zijn verhaal met veel details en mooie symboliek. Hij werd muzikaal begeleid door Hans Avontuur en gecoacht door Alexandra van Marken en Antoinette Kouwenberg.

Marit Dollevoet

Marit Dollevoet speelde vervolgens haar solo ‘Eurydike’, Wij hadden toch iets afgesproken? Jullie zouden niet meer omkijken. Marit speelt momenteel in de De Prinses en de Toverspiegel en binnenkort in de Belgische Mamma Mia.

Eurydike heeft met haar broers afgesproken dat ze niet om zouden kijken. Waar doet dat aan denken? Welk drama gaat het om? Haar twee broers waar ze altijd voor klaar staat maar of dat andersom ook zo is?

Ze loopt de trap op naar boven. Daar op zolder liggen de poppen van haar poppenhoek. Als Eurydike haar pop Athena, de godin van de kunstenaars voedt, vraagt ze haar publiek of zij weten wie deze godin is. Urenlang kan ze in haar poppenhoek spelen zonder dat ze iemand nodig heeft. Marit breekt regelmatig door de vierde wand om als het ware te relativeren waarbij ze haar publiek om opheldering vraagt.

Eurydike is het sandwich kind. Niet de oudste en niet de jongste maar er tussenin. Haar broers beschermen haar en willen haar beschermen tegen alle kwade invloeden en vooral tegen mannen. Ze zit niet op hun hulp te wachten want ze redt zich prima alleen. Haar broers denken daar anders over en willen haar helpen. Marit verwijst naar de Griekse mythologie en komt met een ei op de proppen. Dat ei dat staat voor het leven, haar zusje. Het ei dat uitgebroed moet worden. Uiteindelijk beslist ze dat zonder haar broers uit te broeden. De broers die niet om mogen kijken. In Griekse mythologie kan immers alles.

Marit speelt haar solo heel vrij en spontaan en schuwt het contact met haar publiek niet en zingt haar nummers met power met de begeleiding van Don Frints, Pegy Hegeman en Alexandra van Marken en haar medespelers Wesley Florijn en Keije Schepers.

Nori de Winter

Als laatste mocht Nori de Winter deze serie van Eigen Werk voorstellingen afsluiten. Nori speelt momenteel in ‘Kikker en het Avontuur’ van Theater Terra. Nori is dan misschien iets kleiner dan de doorsnee vrouw maar deze vrouw heeft power en dat was te zien in haar solo.

Nori loopt buiten en kijkt naar de lucht en vraagt zich af hoe de wolken zich bewegen en vormen. Het landschap verandert net als de man als hij naast haar loopt. Nori vertedert in haar begin van haar solo in haar eerste gezongen nummer en schakelt meteen naar haar volgende scene. Een scene waarbij ze kijkt naar een meisje, dat meisje met dat lichte en die make-up. Ze bedoelt die kleine. Ze bedoelt zichzelf. Nederlanders zijn de langste mensen van de wereld. Maar Nori niet. Op het feestje van haar 10-jarige nichtje wordt gevraagd of ze liever Fristie of Chocomelk wil. Als ze op een openbaar toilet in de spiegel wil kijken, moet ze aan andere vragen of die haar even een handje willen helpen.

Nori wil graag even weg en even een Totally Spies zijn en direct is zij een van de Spies maar dat wil ze eigenlijk ook niet. Als ze buiten een bekende vrouw ziet bedenkt Nori zich dat ze ook erkenning wil en dat ze daarvoor moet werken. Hoe doe je dat? Door te kijken naar bekende vrouwen, die te knippen en te plakken en het te creëren van een nieuw beeld. Als ze altijd haar gordijnen gesloten houdt dan blijft ze gewoon in haar huis. Dan blijft ze gewoon daar. Waar is ze naar op zoek?

Nori zingt en speelt ze met veel power en een mooie zuivere stem. Ze werd begeleid door Hans Avontuur, Sofie Dirkx en Alexandra van Marken.

Lees ook:
Tweede- en derdejaars Muziektheater Fontys schitteren in City of Strangers

er zijn geen afbeeldingen gevonden