Op 23 juni 1981 overleed de grootste filmster die de UFA ooit gekend heeft: de Zweedese actrice en zangeres Zarah Leander. In haar 35e brengt World of Ludique een uniek eerbetoon aan haar muziek en leven. In het Fakkeltheater vond gisteravond de Vlaamse première plaats van “Zarah, zonde van de liefde”. De voorstelling was eerder al te zien in Nederland, Duitsland en Oostenrijk en werd gespeeld door Gerald Drent en Martijn Mulders met muzikale begeleiding van Paul Tijink.

Zarah Leander kwam al vroeg met muziek in aanraking en verhuisde met haar familie onder andere naar Riga. Leander trouwde en kreeg twee kinderen. Ze kreeg werk bij het Ernst Rolf-cabaret dat rondtoerde en zong voor de eerste keer het lied ‘Vil ni se en stjärna’, het lied waarmee ze overal bekend werd en wellicht nog is. Ze deed mee aan cabarets en coverde Marlene Dietrichs “Falling in love again”, maakte een film en werd steeds bekender. Ook in Hollywood. Haar speciale stemgeluid maakte haar uniek. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was ze zeer populair, vooral in Duitsland, waar ze voor de Duitse filmindustrie (UFA) werkte en tot eind 1942 woonde. Haar rol gedurende deze periode was niet onomstreden. Na aanvankelijke problemen, kon ze echter na de oorlog haar carrière vanuit Zweden voortzetten.

Zarah zonde van de liefde 35

Het toneel van de Zwarte Zaal was als het ware doormidden gesneden door een breed wit doek dat helemaal tot in de top van het theater reikte en doorliep over de grond tot voor de tribune. Op het doek en de doeken daarachter werden een film en foto’s van Zarah Leander geprojecteerd.

Martijn en Gerald droegen mooie zwarte kleding die helemaal paste in dit eerbetoon aan de muziek en het leven van de grootste filmster die de UFA ooit gekend heeft, Zarah Leander. Martijn en Gerald vertellen haar verhaal en brengen haar nummers op een prachtige manier. Beide heren beschikken over een mooie stem en geven de nummers als het ware nieuw elan waardoor je als publiek geboeid blijft kijken. De mannen maken slim gebruik van het licht en het doek dat midden op het toneel hangt waarmee ze mooie schaduweffecten creëerden die perfect pasten in het verhaal dat ze vertelden.

Zarah zonde van de liefde 40

“Zarah, zonde van de liefde” was voor mij een kennismaking met Zarah Leander, waar ik nog nooit van gehoord had maar een vrouw die wel intrigeert en waar je meer wilt over wilt weten. Zonder meer de verdienste van Gerald Drent en Martijn Mulders die deze vrouw voor het publiek weer op de kaart hebben gezet. Het is een loflied aan de universele boodschap van de liefde en Zarah Leanders muziek in het bijzonder. Een ware inspiratiebron met zijn prachtige melodieën, poëtische en dubbelzinnige teksten, maar bovenal zijn blijvende actualiteit; een boodschap van liefde die houvast bied.

Kijk voor meer informatie op www.worldofludique.com

Voor de fotoreportage klikt u hier.