HOERA! Drie bulten op m’n hoofd verder ben ik eindelijk gewend aan mijn keuken en haar plafond van 1.85 m hoog. Ik denk dat ik mijn woonsituatie het beste kan omschrijven als Gandalf die zijn intrek heeft genomen in het huis van Bilbo. Heb je een beeld? Alleen zou Bilbo met deze bachelor pad inrichting er een stuk op vooruit zijn gegaan. Zo helemaal op mezelf is wel even wennen na 3 jaar in een Tilburgs studentenhuis gewoond te hebben, met al m’n vrienden om me heen. Maar school is voorbij, nieuwe tijden zijn aangebroken en dus heb ik met pijn in het hart afscheid genomen van mijn lieve roomie Eline, om naar dit Hamburgse eenpersoons-paradijsje te verkassen. En ach, lage plafonds, piepende deuren, geen vaatwasser, wat maakt het uit? Ik heb vooral geselecteerd op een appartement waarin ik al m’n schoenen enigszins kwijt kon. First things first.

Eind augustus ben ik hier begonnen met de repetities voor de nieuwe Duitse musical ‘Liebe Stirbt Nie’ (Love Never Dies), het vervolg op ‘Phantom of the Opera’. Ik had me vervelendere scenario’s kunnen voorstellen, zo vlak na m’n afstuderen. Op school ben ik altijd al vrij Duitsland-georiënteerd geweest. Niet omdat de taal me nou zo zoetgevooisd in de oren klonk en ook niet om mijn onverzadigbare lust voor Sauerkraut, Bratwurst und Bier zu erfüllen. Ik was benieuwd naar wat het Duitse werkveld voor andere dingen te bieden had ten opzichte van het Nederlandse. “Alles wordt er altijd zo groots en riant aangepakt,” werd op school gezegd. Ik kan je zeggen; niks van gelogen. Alle kostuums en decors die ik al voorbij heb zien komen en de hoeveelheid mensen die er voor en achter de schermen meewerken. Niet. Te. Doen. Misschien maakt het ook wel zo’n indruk op me omdat ik zelf ook nog maar een groentje in het vak ben. Geen idee, maar ik geniet er in ieder geval flink van!

column stef

Ik bedoel; dat je met z’n allen een doorloop van de eerste akte aan het doen bent en dat Sir Andrew Lloyd Webber (Andy Webbles voor intimi) dan doodleuk binnenloopt. Dat is niet normaal. En er maar alles aan proberen te doen om niet te laten zien hoe STARSTRUCK je bent! Werken met die man alleen al is zoiets episch geweest, al was het maar voor twee dagen. We hebben flink met hem lopen knutselen aan een geheel nieuw nummer dat hij speciaal voor deze uitvoering geschreven heeft. Apart ook trouwens, om te zien hoe zo’n man fysiek reageert als hij zijn eigen geschreven muziek op z’n plek hoort vallen. Nogal heftig zeg maar. Laten we zeggen dat hij een paar heftige ‘muzikale hoogtepunten’ bereikte.

column stef 2

Inmiddels is die repetitie alweer bijna twee weken geleden en werken wij gestaag door met ons, uit Australië geïmporteerde, creative team. Het is hard werken, ook thuis, na de repetities. Mijn avonden worden gevuld door het maken van aantekeningen, het leren van aangepaste teksten en het afhandelen van alle belastings-, zorgverzekerings- en bankzaken, die nog dagelijks mijn brievenbus vullen. Kortom; ik heb nog niks (lees: n-i-k-s) van Hamburg kunnen zien. Maarrr, vandaag zijn we op de helft van het repetitieproces en er staat voor vanavond een volledig verzorgd feestje op ons te wachten op een grote boot in de haven, dus ik heb niks te klagen. Dat bewaar ik wel voor morgenochtend. M’n oud zangdocent, Edward Hoepelman, herinnerde me er gisteren nog aan dat de tijd van wilde feestjes nu echt voorbij is. Ik heb maar braaf ‘ja’ geantwoord.

column stef 4

X Stef

Instagram: stefvangelder
Twitter: @StefvGelder