Anne Wil Blankers, Paul de Leeuw en Freek Bartels stonden vrijdag 29 april voor het eerst samen op de planken in het toneelstuk ‘Moeders en Zonen’ van Terrence McNally.

Het toneelstuk ‘Moeders en Zonen’ vertelt het verhaal van een moeder Katherine (Anne Wil Blankers) die de ex-partner Cal (Paul de Leeuw) van haar overleden zoon bezoekt. Katherine is vervuld van boosheid, jaloezie, rouw en liefde voor haar zoon en gaat de confrontatie met Cal aan. Cal is inmiddels getrouwd met Will (Freek Bartels) en ze hebben samen een zoon, Bud.

Als het doek open gaat, staat Anne Wil Blankers daar als Katherine en weet ze met een blik en haar houding meteen haar kilte de zaal in te spelen en daarmee direct de sfeer te bepalen. Paul de Leeuw, in de rol van Cal, wordt dan ook geconfronteerd met deze onverzettelijke stugge vrouw. Anne Wil Blankers laat met haar rol van Katherine zien dat ze met afstand de beste actrice is die Nederland heeft. Op de dunne lijn tussen de verschillende lagen weet ze schijnbaar moeiteloos te balanceren waarbij ze sterk en gedreven speelt.

Moeders en Zonen is het tweede toneelstuk voor Freek Bartels en hoewel hij pas na twintig minuten op komt, weet ook hij meteen de sfeer van onverzettelijkheid te bepalen. Daardoor merk je dat Paul de Leeuw in zijn rol van Cal tussen diverse vuren zit. Langzaam maar zeker worden de werkelijke gevoelens van de personages duidelijk en worden de confrontaties heftiger.

Moeders en zonen 2

Gedurende het stuk veranderen de kleuren van de rollen en wisselen de lagen elkaar snel af. Het zoontje van Cal en Will, Bud, vandaag gespeeld door Jayden van Herk, is dan de katalysator die de stemming weer razendsnel verandert en iedereen lijkt te ontdooien.

De vertaling en bewerking van het Amerikaanse stuk is in handen van Raoul Heertje en Job Gosschalk tekent voor de regie. ‘Moeders en Zonen’ is een coproductie van Kemna Theater en Senf Theaterpartners.

Moeders en zonen 12

Moeders en Zonen is het verhaal van liefde, verdriet en vergeving dat wordt gespeeld met veel passie waarbij paden elkaar blijven kruisen. Door het sterke spel van alle drie de spelers word je het verhaal ingezogen en blijft je tot de laatste minuut geboeid kijken. 

Voor de fotoreportage klikt u hier.