‘Moeder, ik wil bij de revue’ was in het najaar van 2012 een groot succes op televisie. Reden genoeg voor Joop van den Ende Theaterproducties om een musicalbewerking te maken van de televisieserie.

Het creatieve team bestaat onder anderen uit André Breedland en Maurice Wijnen (beiden eerder medeverantwoordelijk voor Ciske de Rat en Petticoat), regisseur Carline Brouwer (Sister Act) en Job Gosschalk die eerder als creatief producent nauw betrokken was bij de televisieserie geproduceerd door NL Film in samenwerking met Kemna & Zonen.

Moeder ik wil bij de revue premiere-51

Het verhaal
Moeder ik wil bij de revue speelt zich af in de jaren ’50 in Nederland. Het vertelt het verhaal van John en Riet Hoogendoorn, een beroemd duo dat niet zonder en met elkaar kan leven, met een eigen revue gezelschap. Bob, zoon van een kolenboer, komt door een toeval bij de revue en op dat moment verandert alles. ). Het is een oer-Hollandse musical met humor op de planken en drama achter de schermen die de hoogtijdagen van grootse revue laten herleven.

Het verhaal is iets aangepast. John ( Jon van Eerd ) en Riet ( Simone Kleinsma ) hebben een groter aandeel in het verhaal dan eerder in de televisieserie. Jammer genoeg is dat ten koste gegaan van de rollen van Bob ( Terence van der Loo ) en Jeanne ( Christanne de Bruijn). Mensen die denken dat deze musical oubollig is, komen bedrogen uit. De choreografie en zang zijn in dynamisch tempo geschreven en er wordt gebruikt gemaakt van grote LED-wanden voor mooie visuele effecten. De LED-schermen bevinden zich zowel in de vloer als achterwanden die dynamisch bewegen en daardoor een indrukwekkend schouwspel vertonen. Vloer en achterwand vormen daardoor één geheel die steeds weer als een geheel veranderen.

Moeder ik wil bij de revue premiere-65

John Hogendoorn wordt gespeeld door Jon van Eerd. Simone Kleinsma neemt de rol van zus Riet voor haar rekening, Van Eerd en Kleinsma zijn ‘oude’ rotten in het vak en beschikken over veel vakmanschap. Zij brengen elkaar tot grote hoogte waarbij Simone Kleinsma ook laat zien dat ze nog op hoog niveau kan dansen in haar rol. Deze twee kampioenen van de komische timing maar ook drama steken elkaar met veel succes naar de kroon in deze musical. Het was een grote wens van Simone Kleinsma om weer in een musical met Jon van Eerd te spelen. Het publiek geniet volop van de chemie tussen deze twee coryfeeën en komt als grote winnaar uit deze samenwerking.

Moeder ik wil bij de revue premiere-69

Nog geen drie maanden geleden studeerde Terence van der Loo af aan Fontys. Nu mag hij gelijk de rol van Bob Somers voor zijn rekening nemen. Op een ontwapende manier weet hij het publiek voor zich te winnen met zijn spel, zang en dans dat tot in de puntjes verzorgt is en waarop niets valt af te dingen. Hij kreeg dan ook een terecht lang applaus na ‘Het dorp’. Christanne de Bruijn is al eerder aan Fontys afgestudeerd en heeft sindsdien al in een aantal musicals gespeeld zoals Wicked, Sister Act en nu weer Moeder, ik wil naar de revue. Steeds weer laat ze het grote talent zien waar zij over beschikt en zij zet een prachtige Jeanne neer die vol passie en op de juiste manier gespeeld wordt. Christanne beschikt over een mooie onschuld in haar spel en een sublieme stem waarmee ze tot grote hoogte kan komen zoals ze al eerder heeft laten horen.

De ouders van Jeanne worden gespeeld door Aagje van Woerkom en Hugo Haenen. Hugo Haenen heeft blijkbaar een talent voor de rol van vader volgens hem want hij duikt steeds in dergelijke rollen op wat hij dan ook op sublieme wijze doet. Aagje van Woerkom speelt de stuurse moeder van Jeanne met overgave en met een eigen komische invulling. Arie Kant heeft de moeilijk taak om Huub Stapel te doen vergeten. Stapel speelde de rol op prachtige manier in de televisieserie maar Arie kanty weet toch een schitterende versie van deze wat hoekige kolenboer neer te zetten die tegen het einde aan vertederd.

Robbert van den Bergh heeft de laatste jaren al meerder malen laten zien wat hij in zijn mars heeft, maar vandaag liet hij een nieuwe kant van zich zien. Welke? Dat verklappen we niet, daarvoor zult u toch echt naar het theater moeten. Maar verrassend is het wel en laat zien hoe veelzijdig deze acteur is. De twee kinderen die de zusjes van Bob spelen, hebben een klein aandeel in de voorstelling, maar staan hun mannetje. 

Het ensemble in deze musical is een echt revue ensemble dat schitterende choreografien met schijnbaar veel gemak kan dansen. In combinatie met de decors ontstaat dan schitterend variété zoals dat voor deze musical bedoeld is. Een huzarenstukje van deze groep samen met choreograaf Daan Wijnands. Dit ensemble moet veel dansen en heeeft veel kostuum- en pruikwissels. Toch stralen ze vanaf de eerste minuut en lijkt het ze allemaal erg makkelijk af te gaan en vormen ze een belangrijk deel van deze show.

Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van moderne technologie ervaar je toch het jaren vijftig gevoel dat van deze musical een feel good musical maakt waarbij je zingend het theater uitloopt. Carline Brouwer heeft samen met de schrijvers van deze musical een huzarenstukje afgeleverd en een mooi Nederlandse musical gemaakt die het bezoeken meer dan waard is. Een heerlijk onbezorgd avondje uit met een sterrencast om je vingers bij af te likken. Moeder, Ik Wil Bij De Revue exclusief te zien in het Beatrix Theater Utrecht.

De fotoreportage vind je hier.