Julia (gespeeld door Dewi Inesia)  heeft het perfecte leventje in Amerika. Dan moet ze ineens terug verhuizen naar Nederland en staat haar leven op zijn kop. Door de populairste meiden met leading lady Sterre (Mayke van der Zanden), van haar nieuwe school wordt ze tot ‘Misfit’, een buitenbeentje bestempeld. Met het winnen van een talentenwedstrijd op school krijgt ze de kans om terug te gaan naar Amerika. Ze kan goed zingen, maar heeft met haar plankenkoorts nog nooit voor een publiek gestaan. En dan wordt ze ook nog eens verliefd op de mooiboy Nick (David van Dam) van de school! En dan vindt megahacker Magenta (Lois Bozac) ook nog iets dat voor problemen gaat zorgen. Genoeg ingrediënten voor drama, spanning en uiteindelijk een moraal met vriendschap.

De makers van Brugklas de Musical en 100% COCO de Musical brengen de mega succesvolle Netflixserie en filmhit Misfit naar het theater in een compleet eigen musical!

Zaterdag ging deze voorstelling feestelijk in première in het Zaantheater. Een heuse rode loper, ballonnenbogen en natuurlijk BN’ers (de onder tieners geadoreerde tweeling Mylène en Roxanne Walenwijn ) zorgden voor een volwaardig première gevoel. Morsinkhoff produceert het geheel dat geschreven is door Jan Tekstra en de muziek is van Fons Merkies & Laurens Goedhart. Grappig ook dat de tutorial in de voorstelling (voor de scherpe luisteraar) ook gegeven wordt door Tekstra zelf.

De voorstelling zelf is zeer goed en logisch in elkaar gezet, met een prettig tempo. Het hoge ‘High School Musical’ gehalte werkt perfect voor de doelgroep en het kijkt allemaal lekker weg. Echter de muziek, en de daarmee gepaarde choreografieën tilt het geheel naar een hoger niveau dan slechts een ‘pubervoorstelling’. Ook het vernuftige decor is heel goed bedacht waardoor de changementen moeiteloos van tienerkamer naar school en weer terug kunnen worden verwisseld. Maar de echte kracht zit hem in de vier talenten die staan te stralen, te dansen en te zingen alsof ze al jaren in megaproducties ervaring hebben opgedaan. Goed verstaanbaar, lekkere poppy sound en zeer stemvast brengen ze het ene na het andere nummer. Het publiek is enthousiast en zeker wanneer Sterre haar ‘kledingkast’ opkomt gaat er een owwww door de zaal, vele tienermeiden (en wellicht ook jongens) zien hun droom garderobe voorbij komen.

Na iets minder dan anderhalf uur is daar de climax, het moraal (je hoeft niet ten koste van alles te winnen) en het mega slotlied. De zaal gaat uit zijn dak en een verdiende staande ovatie volgt. Na afloop neemt Michiel Morsinkhoff nog even het woord om te benadrukken dat de vier jonge castleden nog maar net (of nog bezig zijn met) afstuderen. Zowel David als Mayke als Loïs Bozac komen uit de koker van Frank Sanders Academie en Dewi Inesia komt bij DAPA (Dutch Academy of Performing Arts) vandaan.

Wederom een leuk project voor Anne de Blok als regisseur, die we nog kennen van o.a. ‘Van Katoen en Water’. We weten van Anne dat ze graag verder gaat dan alleen het tekstuele verhaal en dat is haar prima gelukt zonder het te zwaar te maken, het is en blijft een feel good musical. Leuk en vermakelijk voor het hele gezin, zeker een aanrader wat ons betreft!

Tot mei is Misfit de musical nog te zien in diverse theaters, kijk op www.misfitdemusical.nl voor kaarten.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen