Het is inmiddels alweer bijna twee jaar geleden dat ik mijn hele hebben en houwen heb ingepakt en naar Duitsland ben vertrokken. Op dat moment één groot avontuur maar inmiddels de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.

Voor degenen die mij niet kennen: Hoi! Ik ben Milan van Waardenburg, 23 en momenteel te zien in het ensemble en als cover Quasimodo in ‘Der Glöckner von Notre Dame’ in Stuttgart. Het jaar hiervoor was ik op tournee door Duitsland met ‘Tanz der Vampire’ waar ik de rol van Herbert vertolkte. Een opvallend rijtje als je weet dat ik tijdens mijn studie Muziek Theater aan het Fontys Conservatorium in Tilburg dé persoon was die maar bleef roepen nooit naar Duitsland te willen gaan om te werken. Het land lokte me niet en de taal vond ik op z’n zachtst gezegd lelijk. Er was zo goed als geen enkele connectie, op één na; Herbert von Krolock. Als de musical ‘Tanz der Vampire’ nog een keer terug zou komen in Duitsland wilde ik perse auditie doen voor deze rol, en zo geschiedde.

Ik deed auditie met de hoop op een leuke ensemble positie en een eventuele cover. Maar toen ik op een zekere maandagmiddag, het was nog Blue Monday ook, met mijn broek op m’n enkels op de wc zat en een telefoontje uit Duitsland kreeg, heb ik toch wel een grote gil van blijdschap en een vreugde dansje gemaakt. Ja, met m’n broek nog steeds op m’n enkels. First cast Herbert was het geworden, stiekem toch een droom die uitkwam!

Vanaf dat moment ging alles heel snel. Ik had een maand de tijd om vervroeg af te studeren, te verhuizen en familie gedag te zeggen. Op 1 maart 2016 was het dan zover. Ik stapte samen met mijn goede vriend en klasgenoot Tom van der Ven (first cast Alfred) in de trein richting Mannheim, Duitsland. Mannhiem?? Precies, dat dachten wij ook! Na een pittige repetitieperiode met een internationale cast was het in april tijd voor de première in Duitslands mooiste theater; Theater des Westens in Berlijn.

Een jaar later verliet ik met pijn in mijn hart deze prachtige productie voor een nieuw avontuur; ‘Der Glöckner von Notre Dame’ waar ik in het ensemble te zien zou zijn en minimaal één keer per week de rol van Quasimodo mocht spelen. Na een jaar met deze bijzondere show in Berlijn en München te hebben gespeeld liep ook dit contract op z’n einde. Maar gelukkig gaan we verlengen met de show en zijn we nog heel 2018 te zien in het Stage Apollo Theater in Stuttgart.

Zo zie je maar, twee jaar later en twee producties verder in het land dat me in eerste instantie alles behalve aantrok, zou ik nu echt niet meer terug willen! Grappig hoe dingen kunnen veranderen.

Foto: James Cook