Ben ik weer. Een goede vriend van me zegt altijd dat het zijn droom is om met muziek de wereld rond te gaan. Ik dacht altijd, ja ga maar lekker doen joh, maar niet voor mij.

Hij is ook meer een Gitaar-op-de-rug-kampvuurtje-er-bij-reis-type dan ik. Allereerst ook al omdat ik ├╝berhaupt (he! m’n eerste Duitse woordje!) geen gitaar speel. Ho, nee wacht, het intro van Metallica’s Noting else Matters! Als ik er al aan denk gitaar te leren spelen beginnen m’n vingers al te bloeden. Doorzetters die gitaristen. Ik speel een beetje piano, maarja dan ben je zo plaatsgebonden als je de wereld rond wilt met muziek, of je moet op zoek naar een grote koffer en spierballen.

Maar goed. Nu ik dus bijna een jaar hier in het buitenland zit weet ik denk ik wat hij bedoelde. Als je ergens een langere tijd zit, begin je bij mijlpalen zoals bij 1 jaar terug te kijken. Dat doen we gewoon graag, doe je niks aan. Ik heb in die tijd heel veel nieuwe mensen leren kennen. En dat is fantastisch. Oke er zijn er bij waarmee je niet zoveel hebt, maar dat is juist goed. Je moet als beginnend artiest of mens, voorbeelden hebben. Goeie en slechte. De truc is dit te herkennen natuurlijk, vel daarom niet te snel een oordeel, maar kijk het eerst ff aan. Tenminste dat is mijn truc, je kunt ook zeggen dat ik wat traag van begrip ben. Zo krijg je een idee van wat en hoe je graag zou willen zijn en ook wat en hoe vooral niet. En daarom is het juist ook zo leuk om over de grens te gaan, ik wil nu niet zeggen dat alle Nederlanders hetzelfde denken, doen en zijn. Maar als je in aanraking komt met mensen uit andere landen zijn er toch wel verschillen. Bij ons in Phantom is het een wirwar van nationaliteiten. Ik zat laatst in de auto op weg ons favoriete Mexicaans restaurant na de show. 5 mensen in de auto, 5 nationaliteiten. Haha de taal maakt het soms erg lastig. Maar ik spreek inmiddels vloeiend Denglisch.

Waar het allemaal op neer komt denk ik, zijn nieuwe ervaringen. Nogmaals ik pretendeer helemaal niet dat je dat in eigen land niet vind. Maar denk er eens over na. Let op! Nieuwe dingen zijn per definitie eng. Maar angst is een slechte raadgever zegt men altijd. Klopt, maar je kan er voor kiezen die angst in de ogen te kijken en gewoon te springen. Zware kost denkt u? Neu, kijk maar naar de alledaagse dingen.

Oh ja met muziek /theater de wereld rond. Ja dat is het plan. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe ervaringen.

Ciao!

Lees ook:
Column Oedo Kuipers

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.