Aaaah, Kerstmis: sneeuw, lichtjes, kerstbomen, cadeautjes, gezellig samenzijn. Wie houdt daar nu niet van? “Niemand”, zou je spontaan antwoorden. Maar dan heb je nog niet kennisgemaakt met het verhaal van Ebenezer Scrooge. Welkom in de magische wereld van Kerstmis, welkom bij Scrooge de musical: een bijzonder stuk voor jong en oud over de warmte en de essentie van het kerstwonder.

Oorsprong

1843, Londen. De stoommachine werd uitgevonden, en het gaat Engeland economisch voor de wind. Het negentiende-eeuwse Engeland draagt de voortrekkersrol die Amerika vandaag draagt. Maar zoals het meestal het geval is met industriële revoluties, worden de rijken steeds rijker, en de armen steeds armer. Die gekloofde maatschappij vormt het decor voor het leven van Charles Dickens, die geboren wordt in een arbeidersgezin in een Londense sloppenwijk. Die omgeving geeft Dickens de inspiratie voor zijn internationaal bekende kerstsprookje ‘A Christmas carol’. Laat het nu juist dát verhaal zijn dat Music Hall vertolkt tot Scrooge de musical. En hoe!

Verhaal

Ebenezer Scrooge (Warre Borgmans) is een Londense zakenman. Terwijl de hele stad zich klaarmaakt voor Kerstmis, loopt hij te vloeken en te klagen: hij HAAT Kerstmis en alles wat er ook maar enigszins mee te maken heeft. Zijn wereld bestaat enkel uit werken en geld verdienen. Al de rest is “gezever”, zoals hij het zelf verwoordt. Tot hij ’s nachts bezoek krijgt van de geest van zijn overleden zakenpartner Marley (Leendert De Vis), die hem komt waarschuwen voor zijn toekomst: als Scrooge zo blijft doorgaan, zal hij een trieste, eenzame dood sterven. Om dat te voorkomen, stuurt Marley drie andere geesten op Scrooge af: de geest van het verleden, Scrooges overleden echtgenote Emily (Anouk Rietveld); de geest van het heden, zijn vroegere kerstvriend meneer Fezziwig (Frank Hoelen); en de geest van de toekomst, kleine Tim (tijdens de première Dries Van Cauwenbergh), het zieke zoontje van Scrooges werknemer Bob (Manu Jacobs). Zij nemen Scrooge mee naar momenten in zijn leven om hem bewust te maken van waar hij mee bezig is: zijn leven naar de eenzame afgrond duwen.

Creatives

Waarom koestert Scrooge zo’n haat voor Kerstmis? En vooral: zal hij zijn leven beteren? Op die vragen krijgt u een antwoord tijdens deze klasse-musical. Dat het pure klasse is, kan ook moeilijk anders als je de namen van de creatives even te zien krijgt: Scrooge de musical is voorzien van een scenario en liedteksten van de hand van Allard Blom en Frank Van Laecke, muziek gecomponeerd door Dirk Brossé, een choreografie van Vanni Viscusi, een live orkest onder leiding van Luc Borms, en dat alles onder supervisie van regisseur Cornelius Baltus en producent Geert Allaert.

Warm kerstgevoel

Het resultaat mag er dan ook zijn. Musichall zette een gevarieerd stuk neer waarin zowel blijdschap als droefenis een plaats krijgen. Bovendien brengt het het publiek terug tot de basis van Kerstmis: samenzijn met familie en vrienden, goed zijn voor elkaar. We moeten wel eerlijk zijn: het stuk komt ietwat traag op gang. Het duurt een tijdje voordat we echt in het verhaal zitten, maar eens het zover is, kan je niet meer aan de allesomvattende kerstmagie ontsnappen. De acteerprestaties van Vlaamse klasbak Warre Borgmans, die overigens debuteert als musicalacteur, brengen je meteen in de juiste stemming. Daarnaast voeren de betoverende gezangen van Anouk Rietveld je naar hogere sferen (bijna letterlijk wanneer ze boven het decor zweeft). Tot slot verdienen ook de prachtige kostuums en het inventieve decor met scharnierende projectieschermen en draaischijf een dikke pluim. Elk detail draagt bij tot de beleving van het warme kerstgevoel dat Scrooge de musical wil overbrengen. Een aanrader voor het hele gezin tijdens de eindejaarsfeesten. Merry Scrooge-mas!

Volledige cast:

Ebenezer Scrooge: Warre Borgmans
Jonge Scrooge: Korneel Defrancq
Marley: Leendert De Vis
Jonge Marley en Cover Fred: Florian Slangen
Fezziwig: Frank Hoelen
Fred: Jeroen Logghe
Bob: Manu Jacobs
Kleine Tim: Obe Lambert
Kleine Tim: Dries Van Cauwenbergh
Kleine Tim: Jayden Van Herk
Emily: Anouk Rietveld
Victoria: Charline Catrysse
Linda: Joke Van Robbroeck

Ensemble, Cover Marley en Cover Fezziwig – Priester: Tom Buelens
Ensemble en Cover Linda: Anouk Kalter
Ensemble en Cover Jonge Marley: Florian Avoux
Ensemble en Cover Victoria: Marissa Van Der Meer
Ensemble en Cover Jonge Scrooge: Ronald Jorritsma
Ensemble en Cover Bob: Sebastiaan Taling

Ensemble: Bart Aerts, Floris Devooght, Cathy Petit, Charlotte Campion, Elke Buyle, Emelien Raats, loris Devooght

Kinderkoor
Koor Blauw: Timo Hertoghs, Luka Vrancken, Storm Aguillère, Josefien Derijcke, Linde De Geest,   Lotte Villays, Fien Embrechts, Anneleen Lambrecht, Ferre Cortebeeck, Phoenix Van Camp

Koor Rood: Alexander De Winter, William De Winter, Alexine Van Houtteghem, Charlotte De Groof, Amelie Geysen, Cato Faes, Yana Van Mirlo, Helena De Reu, Robbe De Villa, Tristan Stroobants

Scrooge de musical, nog tot 6 januari te bewonderen in Stadsschouwburg Antwerpen en Capitool Gent. Tickets en info via www.30jaarmusichall.be

Klik hier voor de slotapplausfoto’s

Verslag: Lieze Jakobs
Foto’s: Lieze Jacobs (salotapplaus) en Musichall (scenefoto’s)