De Meisjes met de Wijsjes is dé Nederlandse vocalpopgroep die sinds 2015 de harten van het publiek verwarmt met vierstemmige versies van bekende Nederlandse nummers.

Arianne, Fardoe, Simone en Tessa vormen een, wat vaak door het publiek omschreven wordt als, gouden kwartet.
De arrangementen zijn van eigen hand, wat uitmondt in verrassende creaties die met een theatrale knipoog worden uitgevoerd. Er wordt gebruikt gemaakt van tafels en metalen bakken en die vormen het decor van een begrafenis tot aan een Lingo studio.
Hun nieuwe theatervoorstelling: Moerstaal ging zaterdag in première in het Zaantheater in Zaandam. Moerstaal, want de taal staat centraal. Niet alleen spelling maar ook de spreekwoorden en gezegden komen op hilarische wijze aan bod. Prachtig is de uitvoer van ‘Omarm’ (origineel van Blof) waarbij de Meisjes tolken in gebarentaal.

De meisjes

Arianne Abbestee is de jongste en de enige zonder theateropleiding. Zij zong in diverse muzikale formaties en trad o.a. op met Trijntje Oosterhuis en Shirma Rouse.
Fardoe Swaanswijk heeft een muziektheater achtergrond. Studeerde aan het Conservatorium van Alkmaar en zelfs internationaal aan de Royal Academy of Music in Londen.
Ze was te zien in een koffiereclame, ging op tour met Peter Faber, speelde Slak en Bij in de voorstelling “Rupsje” en kwam bij Orkater nog meer in contact met haar thuishaven in “Amsterdammers”.
Simone Breukink is het regelwonder van de groep en monteert filmpjes als de beste, haar vingers klikken tot in de late uurtjes, vliegensvlug tussen haar telefoon en haar laptop.  In het theater speelde ze o.a. in de Tweeling, Hij gelooft in mij, Petticoat! en The Sound of music.
Tessa Jimmink heeft, net als Fardoe, muziektheater gestudeerd en Master Music Theatre aan de Guildford School of Acting te Londen.
Zij is de snelste superarrangeermachine van de Meisjes en voegt dan ook regelmatig mooie arrangementen toe aan het Meisjesrepertoire.

De Wijsjes

Na de succesvolle toer ‘Tegeltjeswijsheid’ in 2018 is ook Moerstaal weer een tournee. De Meisjes worden muzikaal begeleid door Martijn Bos en de nummers die we voorbij horen komen zijn origineel onder andere van Marco Borsato, Boudewijn de Groot en de 3J’s. Maar het is niet allemaal zoet en zachtjes want ook de minder brave kant wordt belicht met o.a. ‘Good God’ van Anouk en ‘Ben je geil of wil je een koekje’ van de Heideroosjes. Dit bekende werk wordt aangevuld met een aantal eigen nummers.
Vaste prik is de foto met het publiek, die later terug te vinden is op hun social media.
Moerstaal is van februari tot en met mei 2020 te zien in 41 theaters door het land. De reprise staat gepland tussen oktober en december 2020. Kijk voor de speellijst op www.dmmdw.nl/agenda.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen