Matthijs Rijsdijk, vierdejaars Muziektheater student aan Codarts, leverde afgelopen dinsdag een buitengewoon spectaculair Theatraal Concert. Zijn originaliteit, eigenheid en makerschap werden in een goud glitterend decor en kostuum ten tonele gebracht in zijn voorstelling ‘Roi Soleil’.
Er werd groots uitgepakt. De voorstelling werd volledig in het Frans uitgevoerd, met veelal eigen teksten op bestaande nummers van onder andere Lady Gaga en Stromae. De cast bestond uit zes backing zangeressen (eveneens van top tot teen met glitters bedekt), twee dansers, een aerialiste, een vierkoppige band, zes modellen en een persoonlijke lakei die als host optrad. Met verschillende verrassingselementen in petto beloofde dit een spektakelstuk te worden.
Tijdens een aftellende klok heette de lakei het publiek welkom en kondigde hij Le Roi Soleil aan. Met een grande entree van Le Roi, vergezeld door de backing zangeressen, een circusartiest in straps en dansers, werd dit popconcert geopend met een lied van Lady Gaga. De toon was gezet, het publiek waande zich voor 30 minuten in de finale van het Eurovisie Songfestival. Deze bombastische opening nam terug in het tweede lied. Een Franse ballade over het innerlijke gevecht van een jongen die moet kiezen tussen man of vrouw willen zijn, dat prachtig werd vertaald door twee mannelijke dansers. Deze doofde uit naar het derde lied, weer totaal anders van aard. Tijdens een Franse rap door het personage Le Roi Soleil die het leven van Matthijs bezong in de periode van 2012 tot 2019, werd er rode wijn uitgedeeld aan het publiek.
Matthijs is iemand die moeiteloos kan schakelen tussen de grootste musicals en het meest moderne experimentele muziektheater. Van het muziektheatercollectief ‘De Saturners’, wat hij vormt samen met Jip Warmerdam en Veronique Post, herkent men zijn vooruitstrevende blik en diversiteit in makerschap. De toost die met de rode wijn werd uitgebracht op zijn ‘Roi Soleil’ was wederom een erkenning hiervan.
Na de toost kondigde Le Roi aan dat hij gasten wilde op zijn bal. Er ontstond een heuse parade met verschillende figuren die ofwel historisch ofwel persoonlijk aan Matthijs waren verbonden. Zo verschenen Marie-Antoinette, Jeanne d’Arc, Napoleon, Maagd Maria, Icarus, een zilver-glitterende harlekijn maar ook de Angel of Death met heldhaftige entree. In een persoonlijk, kwetsbare en hoopgevende monoloog sprak Le Roi dat hij slechts een jongen was die wilde leren vliegen en een stem wilde zijn voor anderen omdat hij deze zelf ook altijd heeft ontvangen. De Franse taal bleek universeler dan gedacht door de reactie uit de zaal.
Ter afsluiting wist Matthijs het publiek nog een laatste keer een bewijs te leveren van zijn kunnen: hangend in een aerial hoop zong hij een vocaal zeer uitdagend nummer.
Als de toeschouwer iets heeft mogen leren van Matthijs is het wel de moed om jezelf te durven zijn. Van groots, dramatisch en glitter naar klein, integer en kwetsbaar.
Verslag: Aniek Venhoeven
Foto’s: Guido Bosua