Na het succes van Watskeburt?! – de musical brengt Bos Theaterproducties nu een opvolger van dezelfde makers: Marvellous, de eerste superhelden saga musical happening ter wereld!

Peter van de Witte (RundfunkShowponies) tekent voor de regie en Daan Windhorst (Suspicious MindsMissie Aarde) en Lucas de Waard (CojonesWillem Ruis – de show van zijn leven) schrijven het script. De arrangementen worden geschreven door Bart Rijnink.

Marvellous is het verhaal van De Liga van superhelden bestaande uit De Denker, De Tijdgeest, Testostero en Ilana, de dochter van God. Allen met bijzondere superpowers. Justitia is de enige die geen superkrachten bezit. In haar undercover-leven woont ze als Kiki naast haar buurman Giel, een computernerd die zijn koffiezetter hackt om er een bewustzijn in te programmeren. Als hij erachter komt dat zijn buurvrouw eigenlijk Justitia is, een superheld van vergane glorie, helpt hij haar om een schurk (De Kosmonaut) zo te programmeren dat het lijkt alsof de wereld in gevaar is. Zo kan zij De Liga weer nieuw leven in blazen en net zo superberoemd en succesvol worden als toen in haar glorietijd. Uiteraard gaat het mis, loopt de wereld uiteindelijk echt gevaar en moeten de superhelden in actie komen. Maar of die daar nu op zitten te wachten?

De cast bestaat uit: Tarikh Janssen als Testostero (Taal is zeg maar echt mijn dingOnze Jongens), Rogier in ’t Hout als De Tijdgeest (Het KlokhuisLear), Daniel Cornelissen als Giel (Showponies, Vastgoed B.V.), Keja Kwestro als Justitia (De Gelaarsde PoesThe Nation), Anna Keuning als Ilana (Watskeburt?! – de musicalB.A.B.S.) Maurice Vonk als De Denker en Denzel Goudmijn speelt de Kosmonaut.

Vanaf aanvang voorstelling valt de staging positief op. Een simpel ogend decor is multi inzetbaar en veranderd van school naar woonomgeving Giel naar het hoofdkantoor van De Liga. Er wordt veel gebruik gemaakt van techniek; ledlampen in kostuums en decor, pyrotechnieken bij verschillende scenes en een gesimuleerde regenbui zijn enkele van die vernuftige toevoegingen. Het gebruik van Led op de Kosmonaut (om het een computergevoel te geven) ziet er imposant uit en werkte prima.

Het verhaal doet stripboekachtig aan maar is zeker niet voor elke leeftijd geschikt. Als we Daniel na afloop spreken geeft hij dit ook direct aan. ‘Je zou gezien de titel denken dat het een kindervoorstelling zou kunnen zijn maar dat is het absoluut niet. Pubers wel, die kunnen dit wel handelen’, aldus Daniel.

De tekst is in de actualiteit geschreven maar met soms een (te?) harde invalshoek. Je moet zeker van harde ietwat zwarte humor houden, zoals de scene waarin het ex-liga lid Zip erbij wordt gehaald omdat hij verstand van computers heeft en hij terugkijkt op de reden waarom hij uit De Liga is gezet. Het publiek wist af en toe niet of men nu moest lachen of zich moest verwonderen.

De scenes volgen elkaar wat hakkelig op. Soms is er een decorwissel waardoor het even stil valt, een ander moment komt er een lied tussendoor. Ook voelen sommige liedjes aan als ‘tussen geplakt’ en dragen deze niet altijd evenveel bij aan het verhaal. Dit maakt dat je niet echt lekker in het verhaal gezogen wordt. Het doet ons denken aan letterlijk een stripboek met gekaderde momenten die soms geheel op zichzelf staan. Zoals het nummer van Testostero (die eigenlijk een 11-jarig meisje is) die een ‘kinderen voor kinderen-liedje’ zingt. De vocale kwaliteiten van deze cast zijn overigens niet zwaar overtuigend. Nu is er ook niemand van oorsprong zanger(es) maar voor een musical toch wel een niet geheel onbelangrijk onderdeel.

‘Doodeng, dat zingen blijft een zenuwslopend ding’, aldus Daniel. Maar laten we het er maar op houden dat je niet uitstekend hoeft te zingen om een superheld te zijn. Want het algehele plaatje van verhaal, de staging en beleving voor publiek maakt het absoluut een vermakelijke avond.

En Godzijdank (Hij komt even voorbij voor een tête-à-tête met dochterlief) loopt het uiteraard goed af met een eind goed al goed. And That’s The End!

Marvellous speelt tot in mei 2019 in diverse theaters door heel Nederland. Kijk voor speellijst en kaarten opwww.marvellousdemusical.nl

⭐️⭐️⭐️

Voor de fotoreportage klikt u hier

Mariska Steenbergen