Soms duiken er ineens acteurs op die het heft in eigen hand nemen in deze tijd van economische crisis en herhalingen van producties. Artiesten die heel bewust en wellicht eigenwijs hun eigen weg kiezen.

Martijn Broekaart is zo’n man die na drie jaar gestudeerd te hebben op de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater zijn vleugels heeft uitgeslagen en zijn eigen show is gaan maken. Normaal gesproken probeer je dan een eerste show uit in een kleine zaal om daarna verder te gaan. Martijn Broekaart koos er voor het Scheldetheater in Terneuzen, waar 800 toeschouwers in gaan. De zaal was gisterenavond goed gevuld met ca. 700 toeschouwers. Een aantal waar menig artiest zijn handen dicht voor zou knijpen.

De voorstelling met de naam “Grensgeval” gaat over Martijn die heen en weer geslingerd wordt tussen zijn geboortegrond Zeeuws-Vlaanderen en zijn ontdekkingsreis in Amsterdam, waar hij heeft gestudeerd. Voeg daarbij zijn eigen ontdekkingsreis aan de Theaterschool waar hij als nuchtere Zeeuw ook zijn weg moest vinden en het plaatje is compleet.

Grensgeval Martijn Broekaart 3

Martijn werd gisteravond ondersteund door een zeskoppige band. Te midden van een simpel decor, met als trouwe partner zijn kist waarin hij alles opbergt. Martijn speelde, na een aarzelend begin waarbij het publiek duidelijk aan het kijken was wat voor vlees ze in de kuip hadden, een mooi gebalanceerde show.

Martijn is een verteller die zijn publiek meteen mee op reis nam naar zijn kamp in de Zeeuwse Klei waar hij actie voert tegen het doorsteken van de dijken en de ontpoldering. Wat hij eigenlijk wil, is actie en doelen bereiken. Doelen die hij al op jonge leeftijd voor zichzelf al heeft gesteld.

Grensgeval Martijn Broekaart 25

Door zijn mooie gevarieerde programma met liedjes en sketches wist Martijn het publiek aan zich te binden. Opvallend was dat hij zijn publiek luid aan het lachen, maar ook op breekbare momenten, en muisstil kreeg. Ook toen net iemand uit het publiek bij aanvang van een mooie balad “verliefd op een zeeuws meisje” luid de neus snoot en het publiek een lach niet kon onderdrukken. Martijn had zijn publiek binnen een paar seconden weer aan zich gebonden.

Grensgeval is door Martijn zelf geschreven en geproduceerd en hij is daarmee daadwerkelijk uit de Zeeuwse klei opgestaan. Waar de boerenjongen naar de stad trekt om het daar te gaan maken blijft Martijn dicht bij zijn roots en met succes. Hij heeft een eigen stijl ontwikkeld die een vervolg verdient.

In 2014 studeerde Martijn af aan de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater in Amsterdam. Daarna maakte hij zijn professioneel debuut in de spektakel musical 14-18 van Studio 100 waar hij als het ware de loopgraven heeft doorlopen om gisteravond met succes stond te schitteren in zijn “Grensgeval”.

Klik hier voor de foto’s.