Velen kennen haar als musicalster. In het bezit van drie Johny Kraaikamp musicalawards voor haar (bij)rol in resp. Ciske de Rat, Petticoat en Was getekend Annie MG Schmidt. Volgend jaar speelt zij in ‘Hello Dolly’ naast Simone Kleinsma en Paul de Leeuw.

Maar voor de  Genesius Penning wordt Marjolijn Touw door het bestuur van Stichting Tekstpierement gewaardeerd voor haar ‘vaste waarde op Nederlandse podia’. Naast haar aandeel in vele producties is Marjolijn ook docent aan diverse theateropleidingen. En als er dan nog steeds plek in de agenda vrij is geeft ze nog masterclasses en workshops om haar kennis en ervaring te delen met jong talent.

De Genesius Penning

De heilige Genesius van Rome (286 – 303) is de beschermheilige van de podiumkunstenaars, de acteurs, de dansers en de clowns. Met de uitreiking van de penning denken we automatisch ook even terug aan Jos Brink. Ter nagedachtenis aan het werk van deze ras-entertainer is de jaarlijkse uitreiking in het leven geroepen. Ara Halici, Karin Bloemen. Arjan Ederveen en Stanley Burleson mochten deze eer al eerder ontvangen.  De penning is gevormd uit een exemplaar die Wim Sonneveld ooit ontving uit handen van Fred Astaire en draagt de tekst: Guide my career. Marjolijn kreeg hem uit handen van Frank Sanders, voorzitter van de Stichting.

Maandag 2 december in de namiddag in het Tobacco theater in Amsterdam kwamen collega’s, familie en vrienden samen om Marjolijn toe te zingen, te speechen of gewoon het glas met haar te heffen.

Christian Seykens praatte alle bijdragen van genodigden aan elkaar. Traditiegetrouw begon het met een filmpje over het moment dat Marjolijn te horen kreeg dat ze de penning uitgereikt zou krijgen. Na haar opkomst (onder luid applaus) en een compilatie aan beeldmateriaal van haar zeer uiteenlopende carrière is het tijd voor de eerste ode. Doris Baten zingt uit de Mamma Mia tijd het ‘take a change on me’ of, in dit geval ‘Pak je kans bij mij’. Serge Henri Valcke praat daarna over de tijd van Kobie en Ko (1998) en hoe zwaar maar ook leuk het was samenwerken. Speciaal voor Marjolijn heeft hij een foto uit die tijd uitvergroot en overhandigt deze.

Een tweede muzikale ode ‘ik leef’, krijgt Marjolijn van goede vriend Frans Mulder, begeleid door violist Diederick Ensink, gevolgd door een woord van het bestuur in de persoon van Walter Groenen over de gedachte achter Tekstpierement en de stimulering van jong podiumtalent.

Karin Bloemen komt vervolgens naar eigen zeggen ’in een veel te grote jurk en haar haar enorm opgetoeft’ want dat verdient ze aldus Karin. Ze vertelt uit hun opleidingstijd en dat het moment dat ze erachter kwamen dat ‘wanneer je lelijk durft te zijn je pas echt vrij bent’. Karin kan natuurlijk niet weg zonder ook te zingen waarmee zij bewijst deze penning niet voor niets al in het bezit te hebben.

De volgende spreker is Maurice Wijnen, al zeer lange tijd in het musicaldeel van Marjolijn haar leven. Maurice vertelt hoe Marjolijn en haar man Roy elkaar leerden kennen.

Laureaat Stanley Burleson brengt samen met Frederique Sluyterman van Loo een ode aan ‘de stijl’ die Marjolijn heeft en dan is het tijd om over te gaan op de uitreiking. Frank Sanders (voorzitter van het bestuur) vertelt over hoe bijzonder hij het vindt om zoveel mensen te zien die hij al zo  lang kent. Hij weet (als geen ander na het overlijden van Jos) dat men vooral in het nu moet kijken en genieten want ‘je bent zo poef ineens weg’. Hij roemt Marjolijn om haar voorbeeldfunctie die zij is voor zoveel huidig jong talent. Een voorbeeldfunctie voor het nu en niet om achteraf te eren maar in het heden te waarderen. Marjolijn, duidelijk onder de indruk, bedankt het bestuur en ze benadrukt hoe belangrijk het is dat er iemand achter je staat. Ze ziet het ontvangen van deze prijs zeker als het hoogtepunt van haar carrière.

Na een laatste dank is er vuurwerk, staande ovatie en wat persfoto’s. Inmiddels staat het glas klaar om te heffen op een nog lange en hopelijk nog met vele indrukwekkende momenten aangevulde loopbaan binnen het theater.

Mariska Steenbergen

Lees ook:
Podiumtalent Stanley Burleson ontvangt Gouden Genesius Penning