Margot Baars en Jary Sluijter zijn twee studenten aan de Fontys Hogeschool in Tilburg waar ze beiden vier jaar gestudeerd  hebben in de richting muziektheater. Gisteravond speelden zij hun voorstelling ‘5 jaar samen’ onder de bezielende regie van Koen van Dijk. In dit stuk werd de geschiedenis van een relatie verteld.

De voorstelling ging over een man, Jamie Wellerstein, romanschrijver, en een vrouw, Kathy Hiatt, actrice zangeres, en hun relatie. Zijn verhaal werd chronologisch verteld en haar verhaal ging terug in de tijd. Hij is een gevierd schrijver. Zij is een actrice die haar best doet om een baan te vinden maar telkens wordt afgewezen. Kortom diverse tegenstellingen zijn aanwezig.

Tijdlijnen

Doordat de tijdlijnen als het ware door elkaar lopen is het verhaal complex. Het was de uitdaging van regisseur Koen van Dijk om dat inzichtelijk te maken wat uitstekend gelukt is. Dat gebeurde door onder andere op de achtergrond een aantal stoelen op te stellen met daarop verschillende kledingstukken die de tijdlijn verbeelden. Als de hoofdrolspelers van kledingstuk wisselden, schoven ze op in hun eigen tijdlijn. Op het moment dat ze trouwden kwamen die tijdlijnen even samen waarna beide personages zich in tijdlijn, maar ook in hun relatie, weer van elkaar verwijderden.

Het toneel was voorzien van een grote trouwring waarmee de symboliek van dit stuk nog beter zichtbaar is. Margot en Jary vertelden beiden op een mooie indringende manier waarbij je met beide personages mee voelt. Voeg daarbij de schitterende stemmen en de mooi gedragen nummers en het plaatje van ‘5 jaar samen’ is 100 % compleet.

De beide rollen worden normaal solo gespeeld maar in dit geval speelde Niniane Everaert de rol van de hoofdredacteur van Jamie en speelde Melle Kunst de rol van de beste vriend van Katie. Hoewel beide personages niets zeiden, voegden ze veel toe aan het verhaal dat daardoor eigenlijk meer verteld.

Een grote bijdrage was er ook voor de band die Margo en Jary muzikaal optimaal ondersteunde en waarmee deze productie uitstekend tot zijn recht kwam.

‘5 jaar samen’ gespeeld door Jary en Margo was een mooi en indringend verhaal dat uitstekend door Margo en Jary gespeeld werd.

Creatives

Vertaling & Regie: Koen van Dijk
Muzikale leiding & Pianist: Neil Foreman
Vocalcoaching: Edward Hoepelman

Band:

Cellist: Diederik Smulders
Percussie: Frank Wintermans
Bassist: Pim de Weijer
Violiste: Claire Adams Kroon

Medespelers: Melle Kunst & Niniane Everaert

Lees ook:
Het dak ging eraf bij de derdejaars Muziektheater Fontys
Fontys Kunsten maakt genomineerden Jacques de Leeuw Prijs bekend

Foto’s: Peggy de Haan