“Mamma mia, here I go again… My my, how can I resist you?”

Nee, de liedjes van ABBA kan niemand weerstaan. De musical Mamma Mia is dan ook al jarenlang een groot succes en staat in Nederland inmiddels al voor de derde reeks op het podium… en het theater blijft uitverkocht! Van 2003 – 2006, 2009 – 2010 en sinds 23 september 2018 treedt de cast op in het Beatrix Theater in Utrecht.

Vanmiddag was een bijzondere uitvoering, want vanaf vandaag wordt de rol van Sky namelijk vertolkt door niemand minder dan Kaj van der Voort. Kaj neemt tijdelijk de rol over van de vaste vertolker Soy Kroon, die zich op dit moment bezighoudt met de opnames van een tv-serie. Vol verve stortte hij zich in het ABBA-gedruis en het leek hem moeiteloos af te gaan, alsof hij al tientallen voorstellingen achter de rug had. Complimenten voor zijn uitstekende performance! Daarnaast was het precies 45 jaar geleden dat ABBA met Waterloo het Eurovisie Songfestival won en ging de musical 20 jaar geleden in premiere in Londen. Ook speelde de cast zijn 200e voorstelling vandaag. 

Mamma Mia, het verhaal

Voor wie het verhaal nog niet kent: Sophie is een 20-jarige meid die door haar moeder Donna op een klein Grieks eiland wordt grootgebracht en zij staat op het punt om te trouwen met jeugdliefde Sky. Donna is single en runt een taverne op het eiland. Sophie heeft onlangs een oud dagboek van haar moeder gevonden en ontdekte hierin dat er drie mannen zijn die in aanmerking kunnen komen om haar eigen vader te zijn. Maar wie…? Ze wil weten wie ze nu eigenlijk is en besluit, achter haar moeders rug om, alle drie de mannen uit te nodigen voor haar huwelijksfeest, waarbij ze hoopt dat duidelijk wordt wie haar echte vader is. Is het de Amerikaan Sam, de Brit Harrie, of toch de Zweed Bart…? Hilarische situaties ontstaan als alle drie de mannen arriveren, evenals twee vriendinnen van Donna die zijn uitgenodigd voor het huwelijksfeest. En hoe dit afloopt? Dat moet u écht zelf gaan zien! Wij beloven u dat u met een heerlijk gevoel de zaal zult verlaten.

De cast

Donna, de absolute ster die samen met haar vriendinnen Tanja en Roos weer helemaal terug in de tijd gaat als zij als Donna and the Dynamos de omgeving op zijn kop zet. Fantastische stem, bezorgster van koude rillingen – Antje Monteiro.

Nieuwkomer Jolijn Henneman zet een zeer enthousiaste Sophie neer en is een heerlijk frisse verschijning met een dijk van een stem die regelmatig ontroert.

Sky wordt nu tijdelijk vertolkt door Kaj van der Voort die we o.a. kennen van de boyband B-Brave en op toneel als de kleine Ciske. Van alle markten thuis in zowel zang als dans en samenspel; hij speelt heel geloofwaardig.

Vader 1 Sam wordt prachtig neergezet door Dieter Troubleyn, een Belgische alleskunner, want buiten mooie rollen vertolken in musicals schrijft hij liedjes, columns en televisieformats, is stemacteur en speelde rollen in tv-series als Spangen, Familie, Flikken, Rozengeur & Wodkalime.

Emiel de Jong vertolkt vader 2 Bart en komt uit de cabaretwereld en zit in een theatergroep. Hier in Mamma Mia! speelt hij een heerlijk komische rol die de lachers regelmatig op zijn hand krijgt en qua mimiek ook erg grappig is.

Vader 3 Harrie wordt gespeeld door de ‘ouwe rot in het vak’ Zjon Smaal, die je o.a. kunt kennen uit de musicals ‘Soldaat van Oranje’, ‘Sister Act’, ‘Zorro’, ‘Petticoat’, ‘The Full Monty’, ‘Urinetown’, ‘The Sound of Music’, ‘Ciske de Rat’, ‘Beauty and the Beast’ en ‘Annie’. Heerlijke stem, en hij hoort gewoon thuis op het toneel.

‘Dynamo’ Roos lijkt een rol die Hilke Bierman op het lijf geschreven is. Geweldige mimiek, fantastische stem, gewoon een heerlijk komische mooie rol. Hilke is actrice, danseres  en zangeres en heeft op toneel gestaan met uiteenlopende rollen in o.a. Sonneveld, Nonsens, Wat zien ik?! en The Full Monty.

Sophia Wezer leeft zich heerlijk uit als ‘Dynamo’ Tanja en kan hier prima haar vele talenten kwijt die ze ook al kon in vorige musicalrollen als in b.v. Chicago, Sweet Charity, Tarzan en op tv in series als Spijkerhoek en SpangaS; ze geniet duidelijk van deze rol, dat straalt ze helemaal uit!

Kaartjes

Ben je nog één van de weinigen die Mamma Mia! nog nooit heeft gezien en wil je dit meezingspektakel ook een keer meemaken? Of heb je hem al eens (in een oudere versie) gezien en deze feel good musical herbeleven? Bestel dan kaarten via https://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/mamma-mia/ en geniet net zoveel van de voorstelling als wat wij deden!

Lees ook: Bruisende Mamma Mia, terug van weggeweest

Verslag: Monique Picocrie
Foto’s: Peggy de Haan en Monique Picocrie