In de rode zaal van theater de Meervaart in Amsterdam staan allemaal stoelen op het podium, met daarvoor een piano en een spreekstoel. Daar komt al gauw een van de oprichters van het M-Lab, Koen van Dijk, gepassioneerd musical makers toespreken.

Vele vragen waar ik zelf vaak over nagedacht heb komen voorbij. Waarom nemen grote producenten zo min mogelijk risico’s? Wat is het exacte verschil tussen Broadway en Off-Broadway producties, of tussen muziektheater en musical? Waarom zijn zo enorm veel Nederlandse musicals adaptaties zonder originele muziek en waarom is er zo weinig ruimte voor geheel nieuw Nederlands werk?

In twee uur tijd leren we over de oprichting, de huidige staat en de toekomst van het M-Lab, en wat er allemaal moet gebeuren om die toekomst zo vruchtbaar mogelijk te maken. Ook leren we over de obstakels die zij als stichting in het verleden zijn tegengekomen en wat er nu speelt in het land van ingewikkelde en omslachtige regels omtrent subsidie.

Theatermakers

Na de pauze komen makers aan het woord die in het verleden bij het M-Lab hebben mogen werken aan projecten. Als de vraag gesteld wordt wat het M-Lab ze gebracht heeft, vertellen zij met twinkelende oogjes over hun avonturen tijdens hun makerschap. Over hoe mooi het is om vrijheid te krijgen om te experimenteren, hoe mooi het is om alle disciplines samen te zien komen en hoe je door samenwerking het verst kan komen.

Het M-Lab wil ruimte voor experimenten, in een onafhankelijke omgeving. Ruimte om nieuwe actuele en gedurfde verhalen vertellen over identiteit en diversiteit. Ruimte om jong talent te kunnen begeleiden en coachen, om creatieve en muzikale kruisbestuivingen een kans te geven. Als maker moet je kilometers maken om je eigen stijl te kunnen ontwikkelen. Maar ja. Waar begin je als je geen ruimte krijgt om te kunnen werken aan je vak?

Het is allemaal niet onmogelijk, maar wel ontzettend moeilijk. Toch is het zeer inspirerend om een zaal vol mensen te zien die blijven geloven in dit vak, alles op alles zetten om te werken aan een toekomst waarin al deze schrijvers, componisten en alle andere soorten makers kunnen doen waar ze zo naar verlangen: het vertellen van nieuwe muzikale verhalen.

Orihana Calcines