Een warme zomerochtend in Amsterdam. We lopen binnen bij de repetities van de cast van Expeditie eiland, de musical. We horen de titelsong ‘in the making’ en het klinkt al direct uitnodigend.

Rick Engelkes, producent, vertelt ons over het ontstaan van dit idee. Met een script uit handen van Allard Blom en de regie combinatie van Martin Michel en Joep Onderdelinden lijkt een volgende successtory klaar voor vertrek. Met Vamos heeft Engelkes al de toon gezet en nu gaan ze nog wat verder met het brengen van een verhaal geïnspireerd op een succesvol tv-programma (in dit geval Expeditie Robinson en Temptation Island).

Het verhaal gaat over drie compleet verschillende gezinnen: het volkse gezin Ten Kate, het wat arrogante gezin Van Stirum-Vinkesteijn en het ingedutte gezin Kuipers geven zich op voor ‘Expeditie Eiland’. Ze leggen hun lot in handen van presentator Ruud Salomons (Joey Schalker) en gaan voor de grote hoofdprijs: het winnen van een eiland én 1 miljoen euro! In een wirwar van beproevingen bevinden de kandidaten zich in steeds vreemdere situaties. De opdrachten worden uiteindelijk zo bizar, dat niemand zijn leven nog zeker is.

Om toch even (naast de tropische temperaturen) het ‘Robinson-gevoel’ te ervaren is er een speciale lunch geprepareerd voor de cast. Lekkernijen als vissenogen, meelwormen, geitenkaas met sprinkhaan, lagen klaar op het lunchbuffet en ineens was men zeer bereid om interviews te geven (zodat er niet gegeten hoefde te worden).

We vragen Joey Schalker (die de presentator van het geheel speelt) wat zijn personage gaat toevoegen aan het verhaal. Joey omschrijft zijn personage als een man met een enorme drive, enorme ambitie die eigenlijk over lijken gaat voor de kijkcijfers. Hij wil dat de mensen hem gehoorzamen en dat doet hij door ze te manipuleren. Op de vraag of hij daarin een voorbeeld weet die hij nu bestudeerd noemt hij “Frank Underwood”(House of Cards). “Niet echt een presentator natuurlijk en zijn duistere kant ga ik in een comedy niet doen, maar wel zijn manier van manipuleren en altijd bezig zijn met zijn plannetjes, dat ga ik echt wel gebruiken”, aldus Joey.
We zien Joey toch vaak in een komische rol (denk aan Vamos!, de Producers en Harrie Baba), heeft dat zijn voorkeur?
“De combinatie van drama en komedie vind ik fascinerend.  Vooral in deze rol mag ik (er gebeuren in acte 2 dingen waar de mensen geen weet van hebben) van dat flamboyante in hoge energie tot aan het echte drama spelen.”

Uit het typisch Rotterdamse gezin Ten Kate spreken we Jip Bartels die de zoon Wesley speelt.
Jip omschrijft hem als een theatrale puber die graag de muziek in wil. Hij heeft ook zijn eigen band, wil daar ook alleen maar mee bezig zijn, maar zijn ouders (John Buijsman en Lone van Roosendaal) hebben eigenlijk nog de hoop dat hij gaat studeren, hebben daar zelfs ook voor gespaard maar dat ziet hij niet zo zitten.”

Ook de vader van het gezin (John Buijsman) onderbreken we even tijdens het eten van zijn bakje meelwormen; Toch de typische Roteerdammer die de gehaktbal van zijn vrouw het lekkerste vindt, lijkt toch wat op Gerard uit de Marathon? We vragen hoe het nu voor John is om met Lone ‘getrouwd’ te zijn.
“ik moest auditie doen met Lone maar ik kende haar helemaal niet. Binnen twee minuten was het echt al ontzettend lachen. Script weggegooid en alleen maar geïmproviseerd.”
Het musicalwereldje bevalt John wel. ‘Het moet verdiend worden, je werkt je echt de tering maar dat snap ik ook wel. Maar mijn vader zei altijd; als er werk is pak je het aan, en ik heb het erg naar mijn zin”. Het feit dat het (weer) een nieuw op te bouwen productie is vindt hij ook te gek. “ Ja dat sowieso, je moet mij niet meer in een Hamlet of Les Miz (lacht al smakelijk bij het idee) gaan zetten”.

Het gezin Kuipers is van een toch wat bijzondere samenstelling zo verteld Dennis Willekens.
“Ik speel Vincent en die is getrouwd met Fred (Ferry Doedens) en ik heb een dochter Patricia Kuipers (Pascalle Langhorst) uit een vorig huwelijk en wij hebben een klein beetje een ingedut huwelijk waarbij alles toch wel draait om Fred, die heel graag heel beroemd wil worden en daarom ook meedoet met het programma. En Vincent is daar dienend in, als Fred blij is, is Vincent dat ook.”
Toch even terugblik naar de Marathon, dat was ook opbouwen vanaf een script. “Dat met elkaar de voorstelling maken is ook het leuke eraan. We hebben daar dan ook best veel inspraak in. Zoals gisteren met de eerste keer lezen dan merk je toch dat het weer anders loopt dan de scriptschrijvers die er al erg lang mee bezig zijn als inzicht hadden. Wij hebben dan weer nieuwe inzichten en die mogen we dan ook opmerken.”

Het gezin Van Stirum-Vinkesteijn is de wat arrogante, bekakte samenstelling van moeders (Jelka van Houten), dochterlief (Kaylee Peters) en manlief (Rutger Bekker). Rutger is niet alleen castlid maar verzorgt ook de muziek en de liedteksten voor de voorstelling.
Hij vertelt ook dat dat specifieke element van het proces, het bedenken en dan ook uitspelen voor hem een perfecte combinatie is.

Hoewel we nog maar een fractie gezien hebben van wat het straks gaat worden zijn we zeker al enthousiast geraakt. Dit is niet zo maar ‘weer zo’n musical over een tv-programma’. Plus dat dit tussen de vele revivals, reprises en herhalingen een frisse nieuwkomer is die we met open artistieke armen ontvangen. De cast gaat de komende maand hard studeren en repeteren en mogen dan een maandje op vakantie. Laten we hopen dat we ze op de Musical Sing a Long mogen zien (26 augustus) waar het grote publiek kennis met deze productie mag maken. Dan nog twee weken tot de eerste try-out en op 28 oktober gaat Expeditie Eiland de musical in première in de Meervaart in Amsterdam.

Wil je al kaarten (voor de try-out) bestellen dan kan dat via www.rep.nu

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen