Gladys Knight tekende in 1965 haar eerste contract bij Motown, wat haar wereldwijde doorbraak zou betekenen. ‘I heard it to the grapevine’ werd nummer 2 in de Amerikaanse hitlijst. Bijgestaan door haar even zo bekende ‘Pips’ maakte Gladys furore met hits als ‘If I were your woman’ en het overbekende ‘Midnight train to Georgia’.

Lucretia van der Vloot is van kinds af aan al liefhebber van de muziek van Knight en zag Gladys twee jaar geleden in de Royal Albert Hall optreden en besloot een ode te brengen aan deze iconische zangeres door een solo- voorstelling te maken. Een eerbetoon aan een van de grootste, nog levende, soullegendes. Lucretia zingt al ruim 16 jaar in de formatie ‘Big, Black and Beautiful’ en we zagen haar vorig jaar nog avond aan avond het dak eraf blazen met het nummer ‘Ik ben vrij’ in de musicalproductie ‘de Marathon’ als de gelovige vrouw van Kees.

Lucretia zingt Gladys

Lucretia zingt Gladys is een soulvolle voorstelling, gevuld met verhalen over Lucretia haar leven, afgewisseld met de heerlijke Motown sound van Gladys. Met regelmatig evenaart Lucretia de sound avn Gladys en waan je je bij een concert van de legende. Ook Lucretia heeft haar ‘Pips’ in de personen van Tarif Heljanan, Erwin van Motman en Russell Patawala. Drie mannen die in perfect harmonie de backings verzorgen maar ook zelf in de spotlight mogen met twee ‘eigen’ nummers.

De voorstelling begint wat rommelig, Lucretia haar microfoon doet het niet en haar zender blijft de gehele eerste akte voor problemen zorgen. Zij laat zich echter niet van haar stuk brengen en het is twee uur lang genieten. Naast informatie uit het leven van Gladys verteld Lucretia ook over haar eigen leven. Ze verteld over haar jeugd, hoe ze altijd al zangeres wilde worden en dat haar debuut bij Ischa Meijer was. Daar zong ze haar favoriete Gladysnummer ‘Part time love’. De keuzes die ze moest maken voor de show was toch wel ‘Kill your own darlings’ volgens haar maar naast de eerder genoemde evergreens kwamen toch een paar minder bekende parels voorbij. Haar liveband, onder leiding van Jurre Hogevorst wordt voorgesteld en neemt het enthousiaste applaus dankbaar in ontvangst. Als dan na de buiging de toegift ‘Help me make it trough the night’ nog komt, is het hele rijtje compleet.

‘Lucretia sings Gladys’ is een eerbetoon aan, maar zeker op gelijkwaardig niveau met, de soullegende.

Lucretia gaat op tour en is tot december te zien in diverse theaters. Kijk op www.lucretia.nl voor de gehele speellijst.

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf en Mariska Steenbergen