De musical “Lucky Stiff”, gebaseerd op “The Man Who Broke The Bank At Monte Carlo”, is geschreven door Lynn Ahrens en Stephen Flaherty en is in première gegaan in New York in 1988. Deze voorstelling is wereldwijd gespeeld en nu was het de beurt aan de tweedejaars Codarts om hun versie te laten zien, met succes en grote variatie.
De avond was in tweeën verdeeld. Voor de pauze werd het originele verhaal gespeeld. Na de pauze speelden de andere zes studenten de voorstelling “Het nagesprek”. Lucky Stiff is een voorstelling die absurd is en over de top gespeeld moet worden en waar elke acteur graag zijn of haar tanden in zet. De rollen worden lekker aangezet en komen daarmee tot hilarische situaties.

Het verhaal
Het verhaal gaat over Harry Witherspoon die onverwacht een erfenis krijgt van 6 miljoen aan diamanten. Hij moet er wel wat voor doen. Zijn overleden oom, die hij nooit heeft gezien, laat hem die 6 miljoen na onder een voorwaarde, Harry moet met zijn overleden oom een week naar Monte Carlo. De instructies krijgt hij van zijn oom die op tape staan. Als hij de afspraak nakomt, is de erfenis van hem. Komt hij de afspraak niet na dan gaat de erfenis naar de hondenopvang. Harry haat honden dus dat idee alleen al staat hem tegen. Oom is gebalsemd en is klaar voor de reis dus Harry mag met een lijk over straat. Vanzelfsprekend is dat verboden en om problemen te voorkomen reist Harry per trein naar Monte Carlo. Harry is als de dood dat mensen ontdekken dat hij met een lijk reist en mensen die hem willen helpen zoals de mysterieuze Luigi Gaudi die steeds weer op lijkt te duiken en mevrouw Annabel Glick die hem achtervolgt en onderzoekt of hij een fout maakt, zodat zij de erfenis voor haar hondenopvang kan gebruiken.

Lucky Stiff en Het nagesprek-31

In het kleine theater moest de cast woekeren met de ruimte wat wonderwel lukte met wat kleine hindernissen. Het stuk is hilarisch en over de top romantisch waar de studenten op een mooie manier gestalte aan gaven met de nodige hectiek die bij dit soort musicals hoort. De acteurs zetten nu al een overtuigende voorstelling neer met de nodige humor en bijbehorende timing. Absurd en over de top zoals deze voorstelling hoort te zijn. Een bijzondere vermelding aan Jules Vermei die voor een groot deel van de voorstelling stil in de rolstoel zat.

Spelers: Manon van den Berg, Lorance van Buren, Marlijn van Dijk , Thomas Kuipers, Jochem Smit, Dieuwke Tönissen
Special Guest: Jules Vermei

Regie: Julia Bless
Muzikaal leider: Michiel Balhaus
Vocal coach: Antoinette Kouwenberg

Het nagesprek
De andere zes tweedejaars Muziektheaterstudenten hebben onder begeleiding van coach Minou Bosua een bewerking gemaakt van de musical Lucky Stiff.

Lucky Stiff vertelt het absurde verhaal van een man die met zijn, voor hem onbekende, overleden oom naar Monte Carlo gaat om zijn laatste wens in vervulling te laten gaan en een erfenis op te eisen. Een tocht vol hebzucht, vreemde ontmoetingen en liefde. Maar wat als je het perspectief omdraait? Wat als Monte Carlo, naast gokparadijs, ook hét paradijs is of juist de hel? ‘Het Nagesprek’ is een tocht langs visies en beelden van de onbekende wereld, waarin realiteit en absurdisme hand in hand gaan.

Lucky Stiff en Het nagesprek-57

Vera de Koster lag bij aanvang van de voorstelling opgebaard op het toneel en terwijl de gasten afscheid namen, zagen we als het ware haar geest opstaan. Nadat iedereen weg is, komen daar de engelen van de hel. Vera gaat net als de oom op reis als dode maar daar hield elke vergelijking op. Ze bevond zich in de hel waar alle overledenen als het ware verwerkt werden. De lichamen van de overledenen werden in vuilniszakken gedaan en werden daarna gevoerd aan de honden. Daarbij werd ook de vraag gesteld met een verwijzing naar het originele verhaal. Ga je voor rijkdom of ben je tevreden met 500 euro en de vrouw van je dromen?

Lucky Stiff en Het nagesprek-82

Deze zwartgallige versie van Lucky Stiff was een mooie absurde harde voorstelling gebaseerd op het origineel waarbij cast en creatives met lugubure fantasie aan de slag is geweest en een groot contrast vormde met de eerste voorstelling.

Spelers: Fleur Alders, Marijn Bellaard,Rose-Anne van Elswijk, Kirsten de Koster, Vera de Koster, Maud Schoonen
Coach: Minou Bosua
Muzikaal leider: Michiel Balhaus
Vocal Coach: Antoinette Kouwenberg
Regie Assistent: Alexander Brouwer

klik hier voor de fotoreportage

Meteen op de hoogte van al het musicalnieuws? Like ons op facebook en klik hier.