Gisteren waren wij te gast bij “De Maatjes” voor de musical “Love Story”. Deze musical gaat over Jenny en Olivier die elkaar leren kennen tijdens hun studie. Jenny studeert aan het Radcliffe College en is van Italiaanse afkomst en Olivier studeert rechten aan Harvard en heeft rijke ouders.

Ze worden verliefd en trouwen tegen de wil van Olivier zijn familie. Olivier wordt zelfs onterfd maar kiest toch voor zijn vrouw Jenny. Samen bouwen ze aan een toekomst en zijn ze heel gelukkig totdat het noodlot hen treft en Jenny leukemie blijkt te hebben. Jenny heeft niet lang meer te leven. Deze musical is geschreven door Stephen Clark en Howard Goodall. Deze musical is overal op de wereld uitgevoerd maar was het de eerste keer dat een amateurversie op de planken werd gebracht.

Als je een dergelijke emotioneel beladen musical wilt spelen is het essentieel dat je de emoties uit deze mooie musical kunt overbrengen op het publiek. In die opzet zijn “De Maatjes”, de cast en het orkest uitstekend geslaagd. De opzet was sober en het decor was beperkt. Het live orkest, onder leiding van Gerbrand van Kolck, zat op de achtergrond van het toneel. De ideale setting voor Love Story waarmee het verhaal uitstekend tot zijn recht komt.

Love Story IJmuiden 13

De musical begint bij de begrafenis van Jenny en eigenlijk werd je meteen al gegrepen door de sfeer die op het toneel werd neergezet. Meteen daarna is de scene van de kennismaking van Jenny en Oliver en is de sfeer ineens weer totaal anders. Hoofdrolspelers Geeske Bruijn en Rogier Havelaar speelden de rol van Jenny en Olivier en deden dat beiden met volle overtuiging. Geeske speelde de rol van Jenny speels, uitdagend en beschikt over een mooie gevoelige stem die de rol van Jenny net dat beetje extra mee geeft waardoor je haar als publiek in de armen wilt sluiten. Rogier speelt de liefdevolle maar ook koppige Olivier die zich hard afzet tegen zijn vader en die moeite moet doen om de eigenzinnige Jenny in te palmen. Als publiek zit je mee te genieten met dit gelukkige koppel todat alles ineens anders wordt.

De moeder van Jenny is overleden maar de band met haar vader, gespeeld door Wim Borkent, is heel mooi en intiem en dat komt ook duidelijk over door het spel. De moeder van Jenny, gespeeld door Jennifer Terwel, is steeds in gedachten van Jenny en is ook op de achtergrond aanwezig.

Love Story IJmuiden 6

De ouders van Olivier, gespeeld door Marc Romp en Tonnie Meester, hebben een afstandelijke band met hun zoon en zowel vader als zoon lijken onverzoenlijk. De spanning tussen vader en zoon is duidelijk voelbaar.

De opzet is wellicht sober, de uitvoering van deze musical is dat zeker niet. Het verhaal neemt je mee in elke emotie en de regie, in handen van Ineke de Geus, heeft op elk aspect gelet waardoor je helemaal mee gaat in het verhaal.

Matthijs Kuiper, Baris Kirik, Marloes Verwoort, Sharon Dijkstra, Sophie de Hart, Jordy Tromp, Rachël van Barneveld en Martin Brongers vormden de rest van de cast die deze musical op een mooie en ontroerende manier speelden. De emotionele reacties van het publiek bij de laatste scenes waren een mooi en terecht eerbetoon aan deze mooie versie van Love Story.

Het orkest, onder leiding van Gerbrand van Kolck, speelde de schitterende muziek zoals die gespeeld moet worden in deze musical zodat het publiek optimaal genoot van deze voorstelling.

De twee eenheid van de Maatjes, Ineke de Geus en Gerbrand van Kolck, heeft bij deze voorstelling een mooie indruk van hun kunnen achter gelaten. Wij mochten al eerder voorstellingen bijwonen zoals “De gouden reis van Sinbad” en “Chorus Line”. Love Story is weer een mooi en vooral ontroerend vervolg op deze reeks.

Klik hier voor scenefoto’s