Wij spraken met Lisse Knaapen over ‘Emma wil leven’

Op 24 januari 2019 gaat de solo-voorstelling ‘Emma wil leven’, met Lisse Knaapen, in première in het Zaantheater in Zaandam. Deze voorstelling gaat over het leven van Emma en is gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius, die in november 2016 werd uitgezonden op BNNVARA. Wij spraken Lisse op Codarts in Rotterdam over deze voorstelling.

Emma wil leven

Op haar twaalfde wordt Emma gediagnosticeerd met de ziekte anorexia nervosa. Dat wat begint met een drang naar controle, resulteert juist in het verlies hiervan. Op achttienjarige leeftijd is ze klinisch uitbehandeld en heeft ze nog maar één wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, in de hoop daar de strijd met haar ziekte aan te gaan om nu echt beter te worden.

Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders om haar de reis te laten maken. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een opvallende opleving. Ze krijgt hoop en maakt de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd.

Documentaire

De documentaire ‘Emma wil leven’ werd in november 2016 uitgezonden op BNNVARA, met een voor- en nagesprek met Jessica Villerius, Emma’s ouders, (oud-)patiënten en deskundigen, onder leiding van Sophie Hilbrand.

De uitzending werd bekeken door 651.000 mensen en werd met 289.000 kijkers het meest bekeken online programma van 2016. Eén op de twee jongeren zag de documentaire. ‘Emma wil leven’ won de NVvP-Media Prijs en werd genomineerd voor de Antonie Kamerling Award. In Japan werd de film genomineerd voor Japan Prize in de categorie Best Youth en de film is nog altijd een van de best bekeken documentaires op Amazon.com

Solo Stories brengt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, al dan niet waargebeurd verhaal. De voorstellingen worden gespeeld in kleine en middelgrote theaterzalen, met de acteur of actrice zo dicht mogelijk op het publiek. Eerder bracht Solo Stories de voorstellingen ‘LEEF!’ en ‘PAAZ’, dit theaterseizoen gevolgd door ‘Ma’, naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton.

De monoloog ‘Emma wil leven’ wordt geschreven door Marc Veerkamp en geregisseerd door Benno Hoogveld.

Meer informatie en de speelijst vind je hier

Meer informatie over eetstoornissen

Voor meer informatie over eetstoornissen kun je terecht bij:

Nederlandse Academie voor Eetstoornissen
Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Buro PUUR
Proud2Bme
Weet

Foto Annemieke van der Togt

2019-01-03T10:10:04+01:0002/01/2019 22:04|

Deel dit artikel. Kies jouw platform!

Ga naar de bovenkant