Eerder was Musicalsites al aanwezig bij de landelijke première van Evita en de alternate-première van Esmee Dekker als Evita. Op donderdag 27 december 2018 was de eerste voorstelling in Limburg te zien. Reden voor theater De Maaspoort in Venlo, Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en het Theater aan het Vrijthof in Maastricht om hier een extra feestelijke voorstelling van te maken. Want trots, dat zijn deze Limburgse theaters zeker! Tijd om de Limburgse dames op het toneel, Brigitte Heitzer en Sarah Cremers, extra in de spotlight te zetten.

De titelrol wordt, net als 11 jaar geleden, vertolkt door de Noorbeekse Brigitte Heitzer. Toen werd ze door het publiek gekozen na een maandenlange zoektocht op TV. Deze avond liet ze zien en horen nog steeds de Stem van het Volk te zijn.

Brigitte is Evita. Nog steeds. Nog meer, zelfs. Haar houding, lichaamstaal, bewegingen en dan die stem. Het vak van ‘understudy’ is voor deze rol gecreëerd, deze rol vergt alles van je stem. Brigitte Heitzer heeft al eerder in interviews aangegeven dat componist Sir Andrew Lloyd Webber vrouwen moet haten om dit van een vrouwenstem te eisen om deze rol te kunnen zingen. En toch lijkt Brigitte zowel de hoge als de lage noten zonder moeite te raken en daarmee raakt ze het publiek. Tijdens ‘Jij blijft bij mij’ zie ik verderop in mijn rij een pakje zakdoekjes langsgaan. Een koppel voor me pakt elkaar vast, de dame krijgt een liefdevolle kus op haar hoofd. De toprecensies en nominatie voor een Musical Award zijn niet voor niets. Wát een prestatie, chapeau!

Brigitte Heitzer is niet de enige Limburgse op het toneel. De uit Sittard afkomstige Sarah Cremers schittert niet alleen in het ensemble. Als Dance Captain zorgt ze ervoor dat de voor een Musical Award genomineerde choreografie de gehele tour perfect blijft. Na twee maanden touren laat dit gezelschap zien dat Sarah haar taak goed vervuld: niet één stap ongelijk, de passie en gratie zijn van ongekend niveau. Het tango-koppel laat de pijn en passie van Eva Peron nog duidelijker voelen. Ook pakt Sarah even haar moment – en daarmee het publiek in – als ze Evita vraagt haar baby te zegenen. Prachtig gezongen, hopelijk mag ze tijdens één van de Limburgse voorstellingen ook de rol van Maîtresse vertolken. Hiervoor is zij 2e understudy.

Ook in Limburg maakt ‘Evita’ van De Graaf en Cornelissen Entertainment de hoge verwachting, geschapen door een zee aan 4- en 5-sterren recensies, waar. Brigitte en Sarah zijn nog tot en met zondag 30 december te zien in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht en touren in 2019 verder door heel Nederland. De volledige speellijst is te vinden op www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/evita-de-musical

Lees ook:
Evita; een bombastisch spektakel van koninklijk niveau

Foto’s en verslag: Gaby Lejeune