In Shanghai bezocht ik de musical “Murder Balld” waar de Nederlandse Li-Tong Shu in speelt. Gaat er nog geen lichtje branden ? Li-Tong speelde de rol van Mimi in de musical Rent die twee keer is gespeeld in het theater M-Lab in Amsterdam, dat nu helaas gesloten is.

In de musical Murder Ballad speelt zij de rol van Sara, nadat ze eerder in de musical Jekyll en Hide heeft gespeeld. Binnenkort zal ze weer schitteren in een nieuwe productie, Rock of Ages. Li-Tong Shu timmert keihard aan de weg zoals vele Nederlanders dat doen in het buitenland. Li-Tong en bijvoorbeeld ook Na-Young Leon doen dat ook in Azië. Buiten het zicht van het Nederlandse publiek maar niet minder bijzonder. Als er dan toch awards uitgereikt worden dan toch minimaal voor de acteurs die ook buiten onze landsgrenzen actief zijn.

Murder Ballad gaat over een jonge vrouw, Sara, die de onstuimige barman genaamd Tom ontmoet. Ze trouwt echter met Michael, een student aan NYU die zijn leven al helemaal uitgestippeld heeft. Dat geldt niet voor de onstuimige barman Tom. Nadat ze is getrouwd en een kind heeft opgevoed, begint Sara te verlangen naar het oude leven met Tom. Ze begint stiekem Tom weer te zien, maar naarmate haar affaire hem meer raakt, verlangt Sara terug naar het normale leven dat ze had met Michael en haar dochter.

Li Tong25439955 10159886121870271 7513128451343308619 o

Li Tong Shu speelt deze rol met de power die je van haar gewend bent. De drive en felheid is kenmerkend voor Li-Tong en dat kan ook van haar tegenspelers worden gezegd. Ondanks dat deze musical naar het Chinees is vertaald en Li-Tong mij het verhaal vooraf al had verteld is alles ook meteen duidelijk door het spel van deze gave cast. De muzikale begeleiding komt van een vierkoppige band die het de theater met ongeveer 300 plaatsen goed op zijn kop zet. Power to the limit. Het decor bestaat uit een bar, een tafel, een rijdend toneel en een zitkamer. Het aanwezige publiek leeft mee en de stevige muziek levert daar absoluut een bijdrage aan.

Voorafgaand aan de voorstelling kunnen een aantal mensen, die speciale plaatsen hebben gekocht, kennis maken met de cast. Dat gaat heel ontspannen, ondanks de strakke organisatie in het theater. Dat vind ik sowieso een verademing in China. Oke het is geregeld maar in de regel zijn de mensen aardig en enthousiast. Wat ook opvallend is, is iets dat je ook steeds vaker ziet in Nederland. het gebruik van mobiele telefoons tijdens de show. Oke, zonder geluid en geen foto’s maar de chat, hier is dat WeChat, (Chinese WhatsApp) gaat vol aan. Het licht van de telefoon wordt op het laagst gezet maar het gekke is dat het niet eens stoort omdat werkelijk iedereen hier op WeChat zit. Betalen of fietsen huren. Alles gaat met WeChat.

Na afloop gaat Li-Tong Shu naar de uitgang en de fans staan te wachten bij de ingang. Heel rustig wacht iedereen op zijn of haar beurt. Geen geduw of getrek. Iedereen geeft elkaar de ruimte. De cast krijgt echt elke avond tassen vol met  geschenken mee en het is opvallend te zien hoe leuk de interactie is.

Li Tong25440357 10159890806055271 1499006432820007119 o

Persoonlijk had ik niet verwacht dat musicals hier zo aan zouden slaan maar met name het jonge publiek staat te trappelen om musicals zoals Murder Ballad te gaan zien. Mocht je binnenkort in Shanghai zijn, dan is een bezoek aan een musical zeker de moeite waard. Ook al is het in het Chinees. Li-Tong Shu is voorlopig nog even in Shanghai