Musicalcompagnie Mithe vzw bestaat dit jaar 10 jaar. Deze bijzondere verjaardag willen ze niet zomaar laten voorbijgaan. Daarom brengen ze 50 spelers samen om Shrek, the musical naar Leuven te brengen. Deze cast wordt ondersteund door een 45-koppige crew, bestaande uit professionals en vrijwilligers. Zo wordt Shrek, the musical de grootste productie die Musicalcompagnie Mithe ooit heeft gebracht.

Dankzij stad Leuven en 30CC krijgt de vzw de kans om vijf keer op het podium van de Stadsschouwburg te staan. “Een hele eer”, vindt Pieter-Jan Martens, regisseur en tevens zakelijk coördinator bij Musicalcompagnie Mithe vzw.

Minutieuze voorbereiding

De voorbereidingen voor deze musical zijn al een jaar bezig. Er werd in het voorjaar 2019 een oproep gelanceerd om auditie te komen doen voor Shrek. Zowel volwassenen als kinderen schreven zich massaal in. Uit meer dan 100 enthousiaste spelers werden Jan Gennez (Shrek), Anna Vereertbrugghen (Fiona), Dries Coomans (Ezel) en Ben De Coster (Heer Farquaad) gekozen om de hoofdrollen op zich te nemen.

“Ik ben al tien jaar deel van de Mithe-familie. Dat ik nu Fiona mag spelen in de Stadsschouwburg, is voor mij de kers op de taart”, glundert Anna Vereertbrugghen. Voor deze verjaardagseditie worden kosten noch moeite gespaard. De crew wordt gevormd uit professionelen voor licht en geluid en uit vrijwilligers die zich buigen over de kostumering, kap en grime, decor en rekwisieten. Zowel cast als crew zijn al maanden bezig om tekst en zang, lichtstanden en sound, projecties en decorstukken, kostuums en grime op elkaar af te stemmen.

Ook kinderen doen mee

Wat deze productie ook bijzonder maakt voor Mithe is dat er ook kinderen meedoen. Zij maken deel uit van de Sprookjesfiguren en worden – soms letterlijk – bij de hand genomen door de volwassenen die o.a. als Peperkoekman, Wit Konijn, Goede Fee of Boze Wolf het beste van zichzelf geven.

Er zijn drie kidsteams die beurtelings meespelen tijdens een voorstelling.
“We willen de jongste spelertjes niet te veel vermoeien. Daarom kiezen we voor drie verschillende groepjes. Daarbovenop krijgen nu ook meer kinderen de kans om mee te spelen in een musical. Dat lijkt me voor iedereen een win-winsituatie”, licht Kristel Lamerichs toe.

Vijf voorstellingen op drie dagen

De interesse in Shrek, the musical is groot in Leuven en omstreken. Er wordt vier keer voor het grote publiek gezongen, gedanst en gespeeld. De vijfde voorstelling is een promotievoorstelling die mee tot stand kwam dankzij 30CC en stad Leuven. Tijdens deze voorstelling worden alle cultuurverenigingen van Leuven uitgenodigd om naar Shrek te komen kijken. Dit vindt Pieter-Jan Martens een zeer goede zaak. “Zo kunnen we vele mensen tonen welke schoonheid en puurheid er in musical kan zitten. Velen kennen het genre niet of onvoldoende. Wij willen graag laten zien waar Muziek In THEater voor staat. Shrek is de ideale familiemusical om zowel jong als oud te entertainen”, legt hij uit.

Alle cast- en crewleden geven 24, 25 en 26 januari 2020 het beste van zichzelf. Er zijn nog een aantal tickets voor deze musical beschikbaar op www.mithe.be