Toen Niels de Mossenau de musical Lelies van Judas Theaterproducties in Antwerpen zag vlak na de wereldpremière in 2011 was hij direct diep geraakt. Maar de rechten om deze musical te spelen worden niet zomaar vrijgegeven en op 1 week in het M-lab in 2015 na is de musical nog niet te zien geweest in Nederland. Het vertrouwen dat Niels deze musical recht aan kan doen is er echter en hij kreeg de rechten. In samenwerking met de stichting podiumkunsten Midden Holland brengt hij dit verhaal dat gebaseerd is op het toneelstuk Les Feluettes voor drie dagen naar Houten.

Gisteravond kregen wij vast een voorproefje van de prachtige muziek, de diverse en interessante cast en konden we genieten van twee prachtige nummers. 9 mannen, in het zwart op witte stoelen. Nog geen spel, maar enkel stemmen waarin de passie te horen is waarmee ze dit verhaal willen vertellen. Direct voelbaar is hoe krachtig deze nummers kunnen worden binnen een goed gespeeld verhaal met live muziek.

In het eerste nummer ‘Leegte in mij’ horen we verschillende perspectieven van de jonge (Tristan van der Lingen) en de oudere Simon Doucet (Niels de Mossenau) en de graaf van Vallier De Tilly (Ismael Berens). Op deze manier door de tijd gaan en situaties op verschillende manieren kunnen bekijken is een belangrijk thema in deze musical.

Het verhaal

Quebec, Canada 1952. Bisschop Jean Bilodeau wordt in de gevangenis ontboden om een stervende gevangene de laatste biecht af te nemen. Tot zijn verbazing blijkt de gevangene zijn jeugdvriend Simon Doucet te zijn. Simon heeft samen met de andere gevangenen een toneelstuk voor de bisschop voorbereid, dat het verhaal van hun gezamenlijk verleden vertelt. Een verhaal dat door de bisschop verdrongen werd, maar dat Simon nooit is vergeten…

Niels de Mossenau

Na verschillende opleidingen in dans en musical zit Niels nu in zijn laatste jaar aan “The Dutch Academy of Performing Arts”. Deze productie van Lelies zal zijn regie debuut zijn en hij heeft hiermee een duidelijk doel voor ogen waarvoor hij het theater als de ideale locatie ziet.

Lelies is een verhaal over een onmogelijke liefde waarin kernthema’s als homoseksualiteit, verdraagzaamheid, het stimuleren van de vrije meningsuiting en het pleidooi voor gelijke kansen in terugkomen.

Niels: “Deze onderwerpen zijn in Nederland nog steeds een groot taboe, en de jammerlijke waarheid is dat het nog steeds niet geaccepteerd wordt! Daarom breng ik deze musical naar Nederland. Ik doe dit samen met mensen die in opleiding zijn voor Muziektheater, die samen met mij voor hetzelfde doel gaan: mensen raken, mensen ontroeren, mensen doen inzien!”

De voorstelling

De kracht zit in het verhaal, in de karakters. En om deze volledig tot hun recht te laten komen hoeven ze niets te verbergen. Een voorstelling mag rauw en heftig zijn, emoties mogen geuit worden en recht uit je hart komen. Dat geldt zowel voor de cast als voor het publiek, want wat oprecht gespeeld wordt kan binnen komen bij een publiek.

Wat de cast nu vooral uitstraalt is passie en een enorme drive om dit verhaal op de juiste manier te vertellen. Er is dan ook alles aan gedaan om deze productie op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen brengen. Het oorspronkelijke decor zal in Houten worden opgebouwd en ook de kostuums komen weer tevoorschijn. Ook zal een 7-koppig live orkest deze semiprofessionele cast begeleiden tijdens wat vier bijzondere voorstellingen beloven te worden.

Voorstellingen:
Vrijdag 14 december              20.00 uur
Zaterdag 15 december           14.00 uur en 20.00 uur
Zondag 16 december            14.00 uur

Locatie: Theater Aan de Slinger in Houten

Meer informatie en tickets: www.leliesdemusical.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier

Lees ook:

https://musicalsites.nl/intieme-musicalproductie-lelies-komt-eindelijk-naar-nederland/ 

Foto’s en verslag: Lisa Jansen