‘Een mooi moment voor een biografische voorstelling aangezien ik al 25 jaar in het vak zit’. Stef Pits (net 25 geworden) kwam al met jazzhands ter wereld volgens eigen zeggen.

Stef studeerde aan de Koningstheateracademie voor Cabaret in Den Bosch om vervolgens over te stappen naar Frank Sanders’ Akademie voor musical en muziektheater in Amsterdam. Hij speelde de rol van Casper in de thrillermusical ‘Vals’ en vanaf januari tot mei 2018 is hij te zien als acteur en poppenspeler in de nieuwe familiemusical ‘De Kleine Zeemeermin’ van Theater Terra. Naast zijn werk in het theater is hij ook werkzaam als (stem)acteur, poppenspeler en vertaler voor onder andere De Efteling. Daar kruist ook het pad met Mark van Haasteren die al jaren als gepassioneerd theatermaker verbonden is aan Efteling theaterproducties, en de voorstelling LEEUW heeft geregisseerd. ‘De klik was er en toen Stef mij vroeg dit te regisseren zei ik direct ja’, verteld Mark ons vlak voor aanvang.

LEEUW is de eerste avondvullende cabaretvoorstelling van Stef Pits. ‘Het is een wervelende, muzikale cabaretvoorstelling over trots, vechtlust en extreme luiheid. Een onemanshow met scherpe klauwtjes over wie je bent, wie je denkt te moeten zijn en de oceaan aan vragen daartussen.’

 21765567 1620329711364435 6270766918115600704 o

Bovenstaande omschrijving slaat de spijker op de kop. De voorstelling begint met de verklaring van LEEUW en we zien Stef nog wat onzeker en zoekend zijn tekst brengen. Tijdens de cabaretelementen blijft dit doorschemeren en zijn de scenes wat te fragmentarisch. De grap die het beste valt maakt hij per ongeluk door de opmerking dat in de app Grinder kapitein Iglo wellicht ‘buiten de boot’ zou vallen.

Echter zodra hij een typetje mag spelen komt de vakman in hem naar boven en zie je dat hij zich als een vis in het water voelt. Vooral het type reisleider in de bus naar parenavond is echt hilarisch en het publiek schatert het uit. ‘Ik wil plat, grappig schockerend en ordinair zijn maar niemand kwetsen’ legt Stef uit. Er zijn dan ook genoeg scenes waar vooral het platte en ordinaire niet wordt geschroomd. De ‘befcursus’ met een likschelp is dan ook platter dan plat maar erg grappig gebracht en waarschijnlijk zal voor menigeen het snoepgoed nooit meer hetzelfde zijn.De huisvrouw die onder het aardappel schillen een seksuele fantasie beleeft is dan zeker op het ordinaire af en wordt niet door het gehele publiek gedragen maar Stef weet wel iedereen te raken met de prachtige nummers die hij tussendoor brengt, onder muzikale begeleiding van Hilmar Leujes.

Naast de levensles die hij van zijn moeder kreeg (NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander) geeft Stef ons aan het einde ook een doel mee. Vecht! voor wie je bent en wie je denkt te moeten zijn is een sterk einde van een oneman-show met veel potentie. Wij kijken uit naar een volgende…

Stef speelt zaterdag 23 september in het Ostadetheater in Amsterdam en vrijdag 29 september nog in theater het Pakhuis in Hoorn.

Verslag: Mariska Streenbergen
Foto: Boy Hazes