De markt gaat open. Op een grote kar begint de familie De Leeuw samen de verhalen van Nederland te vertellen. Lang geleden!

“Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den Vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd”

Lang geleden 13

Wie was deze Willem van Oranje eigenlijk en waarom zit hij in ons volkslied? En wie waren Jacoba van Beieren en Hugo de Groot? Van Hoorne entertainment laat deze karakters uit het boek van Arend van Dam op speelse wijze tot leven komen. Ook de tekeningen van Alex de Wolf zijn op een mooie manier verwerkt in het sprekende decor. Door dit simpele, maar slim uitgedachte decor zie je de verhalen en de verschillende karakters ontstaan. Na alle sprookjes voorstellingen is dit de stap naar waargebeurde verhalen die soms wel sprookjes lijken. Soms even spannend, maar vooral erg grappig.

Lang geleden 14

Het verhaal van Willem van Oranje vormt de rode draad door de voorstelling. Hoe hij De Nederlanden ging regeren onder het gezag van de koning van Spanje, Filips II. Terug moest vluchten naar Duitsland en uiteindelijk samen met de Geuzen de strijd tegen Spanje weer aandurfde om Nederland naar de vrijheid te leiden. De Beeldenstorm, waarna een bijzondere, op gitaren uitgespeelde, discussie volgt tussen Filips II en Willem van Oranje. En wie mag deze held spelen? Wie het kostuum past natuurlijk!
Het verhaal van Jacoba van Beieren met haar Jan 1,2 en 3 laat zien hoe ook de vrouwen een belangrijke rol hadden in onze geschiedenis. Of besloten de mannen ook voor haar eigenlijk te veel? Hugo de Groot werd gered door een vrouw, en een flinke kist met boeken bleek ook erg handig. Een prachtig verhaal al zouden sommige misschien de voorkeur geven aan een zwaardgevecht…

Lang geleden 25

De live muziek wordt door de acteurs zelf gespeeld waardoor het nog meer een onderdeel wordt van het verhaal en ook komische noten brengt. De mooie liedjes brengen een rustmoment in het snelle spel waardoor de spanningsboog gespannen blijft. De kinderen zitten het hele uur geconcentreerd te luisteren en er wordt veel gelachen. Juist ook de gesprekken tussen de acteurs voor ze hun scene op de kar laten zien zijn prachtig.
Een voorstelling voor kinderen, maar waarmee ook zeker de ouders, tantes, ooms, opa’s en oma’s een mooie ervaring rijker zijn!

Lang geleden 31

Leeftijd: voor kinderen vanaf 6 jaar
Speelduur: ± 60 minuten
Van 18 februari t/m 27 mei 2018 in verschillende theaters in Nederland

Tickets en informatie: https://www.vanhoorne.com/theater/lang-geleden-1

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag: Lisa Jansen
Foto’s Rob de Haan