‘Lady in the Dark’ is een opera die het verhaal vertelt van Liza Elliott, hoofdredacteur van het modemagazine Allure. Zij is de sterke vrouw achter dit blad en zij kampt met gevoelens van angst, paniek en bedrukking. Ten einde raad vraagt ze hulp aan de psycholoog Dr. Brooks. Als Dr. Brooks Liza wil behandelen met behulp van droomanalyse komt er een melodie boven bij Liza die alles lijkt te bepalen.

Lady in the Dark is om te beginnen al een schitterend plaatje waar binnen alles lijkt te kloppen. Voeg daarbij een groot orkest in de orkestbak zit en daarmee meteen weer dat extra stukje allure geeft aan deze productie en het begin is van een geweldige avond theater. Geen elektronische muziek maar violen, cello’s, contrabas, fluit, hobo, klarinet, trompet, pauken piano en saxofoons.

Naast het orkest is daar ook een nog een koor dat onderdeel uitmaakt van deze voorstelling en dansers die zelf regelmatig in de nok acrobatische dansen verzorgen zoals tijdens een scene in de rechtbank in een circusomgeving. Alles komt bij elkaar in deze versie van Lady in the Dark, geregisseerd door Anna Pool die hiermee haar visitekaartje afgeeft in Nederland

Deze vrij onbekende musical verdient het om vaker gespeeld te worden dan nu het geval is. Dit is een klassieke musical geschreven door Kurt Weil in 1941 die al de allure uit die tijd in zich heeft. Mooie rustige nummers afgewisseld door swingende en jazzy stukken met de mooie afwisselingen waarbij je uit de muziek de emoties naadloos naar boven kunt halen.

Deze productie is een cadeau voor elke theaterliefhebber waarmee Opera Zuid durft uit te pakken, want alledaags is deze keuze absoluut niet maar zeker meer dan geslaagd. Ook de aankleding is klassiek, kleurrijk maar toch eigentijds zonder dat deze voorstelling in hogere versnelling gespeeld wordt.

De rol van Liza wordt vertolkt door Maartje Rammeloo die eigenlijk vanaf het begin betovert en haar verhaal schitterend en overtuigend speelt en waarbij elke emotie meteen duidelijk wordt. Alle kleuren in haar personage komen bij elke scene duidelijk naar voren en vocaal kun je niet om haar heen waarbij ze helemaal opgaat in de muziek.

Sylvia Poorta speelt de rol van de psycholoog Dr. Brooks. Een rol die normaal gesproken door een man gespeeld wordt maar ook in deze setting perfect tot haar recht komt. Ze speelt deze rol heel zakelijk en droog en zorgt meteen aan het begin voor een lach als Liza verteld als ze een man met een grijze baard had verwacht. Quirijn de Lang, vertolkte de rol van Randy Curtis,  een man die als Hollywood ster alle grote rollen heeft gespeeld maar juist als gewoon man door het leven wil gaan. Echter, als een grote uitdaging zich aandient, gaat hij net zo makkelijk weer overstag.

Charley, een advertentie man met irritante opmerkingen en met enige haat voor Liza, wordt gespeeld door Elliott Carlton Hines die regelmatig voor de komische noot zorgt en Liza als het ware uitdaagt.

Lady in the Dark bestaat eigenlijk uit drie delen met elk een eigen verhaal die samen komen in het geheel van deze voorstelling en bevat ontspannende maar ook jazzy en swingende nummers uit de jaren 40 die tijdloos blijken. Hierbij speelt het mooie nummer My Ship een centrale rol in het verhaal. De woorden is Liza vergeten maar gedurende de voorstelling komt het steeds verder terug en is kunstig in de voorstelling verweven. Zo kunstig dat ik merkte dat, toen ik het theater verliet, ik het nog neuriede. Deze show is een genot om naar de kijken en te luisteren en is uw bezoek absoluut waard.

Lady in the Dark

Liza Elliott, hoofdredactrice van een modemagazine, lijdt al maanden aan paniekaanvallen en depressies. Zowel privé als in haar carrière staat ze onder immense druk. Haar liefdesleven is gecompliceerd, ze kan niet kiezen tussen haar getrouwde baas en minnaar Kendall Nesbitt en filmster Randy Curtis, terwijl manager Charley Johnson haar alleen maar irriteert. Uiteindelijk besluit ze een psycholoog te bezoeken. Door haar dromen te analyseren komen ze tot de kern van Liza’s problemen.

Lady in the Dark was Kurt Weills eerste Broadway-hit, met teksten van Ira Gershwin en Moss Hart. Gebaseerd op Liza’s psychoanalyse ontspint het stuk zich in drie dromen, die als het ware een drieluik van mini-opera’s vormen. De prachtige hoofdaria ‘My Ship’ loopt als rode draad door het stuk, dat door vele virtuozen is gecoverd, van Judy Garland tot Miles David.

Maar Lady in the Dark is meer dan een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan een vrouw stelt. Het is eerst en vooral heerlijk muziektheater met scherpe humor, fantasierijk verbeelde dromen en fantastische songs. Naast een sublieme combinatie van opera en Broadwaymuziek vormt deze opera het ook een visueel spektakel met schitterende kostuums gebaseerd op mode uit de jaren 40.

Deze revival van Broadway-opera Lady in the Dark wordt uitgevoerd door de veelbelovend Britse regisseur Anna Pool en de gevierde Amerikaanse dirigent David Stern.

Lady in the Dark wordt uitgevoerd in het Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling. Het is een coproductie van Opera Zuid en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. In samenwerking met Philharmonie Zuidnederland. Met ondersteuning van de Kurt Weill Foundation for Music.

Kaarten bestellen of meer informatie? Klik hier.

Verslag: Rob de Haan
Foto’s: Bjorn Frins