De vierdejaars studenten van de Frank Sanders hebben al veel voorstellingen gespeeld maar deze week spelen zij de laatste solo-voorstelling op deze school, een hele speciale voorstelling dus.

Met name de dames van deze klas hebben een mooie rij voorstellingen gemaakt waaronder Beatlemania. Daarnaast hebben zij ook in Carre gestaan en in de Arena met de Toppers en de rest van de school. Een heftig maar turbulent jaar. De heren hebben stage gelopen bij Volendam (Barry de Gooyer), Wordt u al geholpen (Rowin Prins) en Shrek (Yannick Plugers).

Afgelopen maandagavond was daar een mooie kers op de taart in de vorm van deze laatste serie solo’s. Elke student heeft door de jaren heen een eigen stijl ontwikkeld waardoor deze groep ook als collectief is gegroeid.

Doek-13

De aftrap werd gedaan door Tessa de Jong met een aarzelend begin. Wat wilde ze nu toch gaan doen tijdens deze solo. Na een goede voorbereiding ging ze dan toch los. Tessa stelde zich nog eenmaal voor door aan te geven wat ze wel wilde of niet of toch? Na haar rol van Alice in “Alice in Onderland” staat er nu een vrouw met een krachtige persoonlijkheid. Tessa staat op het toneel en daar kan je niet omheen. Zang, spel, timing en gevoel waren allemaal aanwezig in haar solo. Schijnbaar soepel elk nummer mooi vertolkend vliegt de tijd voorbij.

Doek-16

Anouk Kalter speelt een verpleegkundige en al meteen maakt ze je nieuwsgierig met haar verhaal. Anouk speelt op een mooie wijze met haar publiek. Ze kent haar verhaal en laat dat ook merken maar toch laat ze haar publiek in verwarring waar het nu heen zal gaan. Met haar mooie donkere stem, timing als geen ander, neemt ze haar publiek mee die tot een verrassende ontdekking komt aan het einde van het verhaal waardoor ook alles ineens op zijn plaats valt.

Doek-34

Yannick Plugers heeft al eerder getoond dat hij het heerlijk vindt de slechte kant van de mens te belichten en deed dat ook in zijn solo als de misdadige clown. Yannick is dan ook overtuigend eng. Met zo veel overtuiging zet hij zijn rol neer dat je bijna een hekel aan hem gaat krijgen als hij op een gegeven een agent, gespeeld door Simon Daniël Brommer, bedreigt en neer dreigt te schieten. Desondanks komt daar ook in zijn spel weer een gevoelige snaar naar boven waardoor je heen en weer geslingerd wordt in emoties.

Doek-41

Daarop volgde Denizli Dekker, een heerlijke zomerdag in het theater. Sprankelend. Als Denizli op het toneel staat, hoor je het heerlijke geluid van een stromend beekje. Komisch, duidelijk en vrolijk weet Denizli toch subtiel de goede snaar te raken. Ook vanavond waar ze hier en daar de afgelopen 4 jaar onder de loep nam en ze aangaf dat ook zij na deze vier jaar weer verder moet. Met de geweldige begeleiding van Hilmar Leujes, die haar niet alleen begeleidt op de piano maar ook weer laat zien dat hij komische talenten heeft en een geweldige mimiek.

Doek-57
Britt Teeling is werkelijk van veel markten thuis. Als Britt op het toneel staat, kun je als het ware wegduiken maar ze zal je raken met haar spel en zang. Ook met haar solo over een vrouw die opgesloten zit in een psychiatrisch centrum. Gesteund door Johnny Berendse en David van den Tempel speelt ze haar indringende solo. Kwetsbaar, dansend, gedreven spelend met een heerlijke stem kan je alleen maar onder de indruk raken van haar solo. Met name de rauwe momenten gaan door merg en been. De machteloosheid die ze speelt straalt van het toneel af.
Doek-73

Julia Berendse sluit de rij van mooie solo’s en neemt ons mee op weg naar de afgelopen jaren waarbij ze vooruit blikt op de toekomst die aan de andere kant van de straat ligt. Maar ja dan moet je wel oversteken en dan is het fijn dat je net die bagage van de afgelopen vier jaar mee kunt nemen in jouw reiskoffer. Als Julia er achter komt dat die reiskoffer leeg is neemt zij haar publiek nog even terug naar Memorylane van de afgelopen vier jaar. Mooi, stemmig en net die juiste snaar rakend speelt Julia haar solo waarbij niets aan het toeval wordt over gelaten. Een waardige afsluiting van vier jaar Frank Sanders Akademie.

De vijf vrouwen sluiten deze geweldige serie solo’s af met “Thank you stars”. En alle vierdejaars zijn dan ook daadwerkelijk stars die hopelijk gaan schitteren boven de theaters. Vrijdag rest nog de diploma-uitreiking en dan trekken deze studenten, die wij vier jaar hebben mogen volgen, de wijde wereld in. Je zou er toch melancholisch van worden.

Klik hier voor de foto’s