1987 Evita gaat voor het eerst in première in koninklijk theater Carré. Janke Dekker vertolkt de hoofdrol, 10 jaar nadat ze als meisje eindeloos meezong met de originele opname. Een prachtige carrière met musical, televisie, film en sinds 2011 een eigen productiemaatschappij volgde. 10 jaar geleden stond ze samen met haar dochter Amy Egbers op het podium in de musicals Oorlogswinter en Kruistocht in Spijkerbroek.

Amy zong haar eerste opera in 2014: Leonard Bernstein’s ‘West Side Story’. Hierop volgde een klassiek avontuur dat haar naar Berlijn bracht in de rol van Bettina in de operette ‘Die Stumme Serenade’ van Erich Korngold door de Dutch National Opera Academy. Het bleek tijd voor een switch van de studie geschiedenis naar het Fontys Conservatorium waar ze net de opleiding klassiek muziektheater heeft afgerond.

Met het theaterconcert Generations: “Help mijn dochter zingt opera” wil dit moeder-dochter duo de wereld van musical en opera bij elkaar brengen. Tegelijk geven ze het publiek een college over de duidelijke verschillen én overeenkomsten tussen de genres. Dit college blijkt een theatraal slimme zet om los te komen van het ‘musical meets opera’ concept. Niet de keurige afwisseling van musicallied naar aria, maar elementen die uitgelicht worden om een punt duidelijk te maken, een voorbeeld te geven of simpelweg om je dochter weer even tot de orde te roepen.

Er wordt snel duidelijk hoe goed het musicalgenre zich leent om een verhaal te vertellen zonder dat verdere voorkennis noodzakelijk is en Amy gaat steeds vaker musicalnummers met haar moeder meezingen. Een opera meezingen is zo eenvoudig niet, maar dit wordt op een leuke manier opgelost door een minicursus operazingen. Én het wordt duidelijk waarom een opera vertalen iets heel anders oplevert dan een vertaalde musical.

Victor van Swaay heeft in zijn regie goed nagedacht over de helft van het duo die op dat moment niet zingt. Trots toekijken vanuit de stoel, aflopen en de ruimte geven, even meedoen, inbreken in het nummer, etc. De voorstelling verloopt vloeiend, blijft afwisselend en Victor heeft de bijzondere balans gevonden van tempo houden en nummers volledig tot hun recht laten komen. Persoonlijke anekdotes en herinneringen zijn op een mooie manier in het script gedruppeld. Zo is een gescript onderzoek ontstaan over deze verschillende theater genres waar de liefde voor mooie muziek centraal staat. De muziek is dan ook essentieel en de muzikale leiding is in handen van Eelco Menkveld. Niet alleen speelt hij alle muziek hij is ook een fijne derde speler die uitnodigt tot leuke interacties.

Het decor van Joris van Veldhoven is simpel en huiselijk. Het theatrale rood brengt warmte en de jurken nodigen uit tot vragen en verhalen. Verhalen die gelukkig verteld worden en een start betekenen van nieuwe avonturen voor het kleedkamerkind Amy.

Uiteindelijk lijkt de belangrijkste vraag toch te zijn: Ben je op tekst of muziek gericht? Kies vanuit dat antwoord een productie, dat kan nog steeds een musical of een opera zijn, en geniet. Want mooie muziek is mooie muziek en dat verbindt.

Meer informatie: https://jankedekkerproducties.nl/generations/

Regie: Victor van Swaay
Piano en muzikale leiding: Eelco Menkveld
Script: Philip  Walkate en Janke Dekker
Choreografie: Anoek Poell
Kostuum en decor: Joris van Veldhoven

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=b6AAn0LJv48

Speellijst: https://jankedekkerproducties.nl/generations/generations-agenda/

Foto’s en verslag: Lisa Jansen