Zaten zondag de meeste collega’s nog in het publiek bij de uitbundige première van Mamma Mia!, gisteravond was men toegestroomd voor een geheel andere theaterbeleving bij de première van Kunst & Kitsch.
Een bijzonder toneelstuk (origineel geschreven door Peter Shaffer) dat speciaal bewerkt werd door Jon van Eerd voor Liz Snoijink en Raymonde de Kuyper. Liz speelt de toergids Lavia en Raymonde de directrice van de stichting Mieke.
Verder spelen Arie Cupé (advocaat Hans) en Liza van Zeijderveld (secretaresse Merel) mee in deze voorstelling.

Toergids Lavia geeft rondleidingen in Lakenhuys Leyhof, een oersaai landhuis waar weinig spannends over te vertellen is. Als zij zich met haar ongebreidelde fantasie steeds meer vrijheden permitteert, ontdekt zij dat haar toehoorders in toenemende mate enthousiast worden. Mieke, de directrice van de Stichting, wordt hiervan op de hoogte gebracht. Zij gaat poolshoogte nemen en is verbijsterd over de onwaarheden en onzin die Lavia verkondigt om de rondleidingen wat smeuïger te maken. Mieke ontslaat haar op staande voet!
Maar Mieke krijgt wroeging en besluit Lavia op te zoeken en hulp te bieden. De wonderlijke en potsierlijke vriendschap die hieruit ontstaat, is een vrijbrief voor fantastische dialogen, fascinerende humor en een onbetaalbare climax.

De teksten zijn haast voordrachten en de monologen soms eindeloos. Vooral Raymonde doet dit op haar unieke droge humoristische manier terwijl Liz vooral de schoonheid van het voordragen laat zien en horen. Samen zorgen ze voor menig komisch moment en weten ze beiden door gebruik van mimiek en sublieme timing de juiste toon te raken. Het is wel opletten en erbij blijven, de taal die gebruikt wordt is een heerlijkheid voor de echte taalpuritein. Echt luchtig is de tekst niet, maar goed te volgen voor diegene die van voordracht toneel houdt. Arié Cupe zien we pas in de tweede acte, maar blijft dan het grootste deel op het toneel. Met zijn lekker droge humor weet hij de lachers op zijn hand te krijgen. Liza van Zeijderveld heeft als secretaresse Merel een kleine rol, maar weet wel de aandacht op zich te vestigen.

Een bijzonder avondje uit waar aan het einde de discussie gevoerd mag worden; is dit Kunst of Kitsch?

De voorstelling van het Pretpakhuis is tot december te zien in diverse theaters. Kijk op www.theaterpakhuis.nl voor precieze speeldata en tickets.

Voor de scene foto’s en de foto’s van het slotapplaus klikt u hier.

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan