Komend jaar vieren wij in Nederland 75 jaar bevrijding. Schrijver Marc-Peter van der Maas kreeg daarom de opdracht mee om twee scripts te maken over de Tweede Wereldoorlog, en deze deels te baseren op waargebeurde Hoornse feiten.  Op vrijdag 22 november ging de eerste van het tweeluik in première: Verzet op Zolder. Het stuk, gebracht door musicalvereniging Westend Hoorn is geregisseerd door Ineke de Geus en gecomponeerd door Gerbrand van Kolck. De choreografie is (wederom) in handen van Sanne Ooms. De avond staat onder muzikale leiding van Bas Jongsma.

Het verhaal

Sinds jaar en dag is toneelvereniging ‘Op Zolder’ een begrip in Hoorn. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, besluiten de leden van de vereniging verzet te tonen op de enige manier die ze goed kennen: theater maken. Met humor en satire verzetten zij zich tegen de Duitse overheersing. De oorlog blijft maar duren en de sfeer in de stad wordt grimmiger. Het sterke blok, de principes en de saamhorigheid binnen de vereniging beginnen scheurtjes te vertonen.. Verzet op Zolder is een verhaal over gewone mensen in de meest ongewone situatie.
Het is een musical over vriendschap, moed en verraad. Over goed en kwaad in een tijd waarin ‘goed’ en ‘kwaad’ voor iedereen anders is.

Hoorn-Westend

Hoorn – Westend bestaat dit jaar 40 jaar! Waar de West-Friese musicalvereniging normaal gesproken bekende musicals brengt als Zorro, Oliver en Wat zien ik?!, slaan ze speciaal voor dit jubileumjaar een nieuwe weg in.
Men kan alleen maar respect uitspreken voor de durf die de leden tonen door zoiets nieuws te brengen. Je kunt niet terugvallen op bekende melodieën, kan geen gat laten vallen in de wetenschap ‘dat het publiek het verhaal toch wel weet’. Plus nog de best wel indrukwekkende scenes tussen het regime en de leden die men moet spelen. Prachtig zingt moeder Jacoba het ‘moeder van twee meningen’ waarin ze de tweestrijd omschrijft die zij heeft door haar twee zoons, de een bij het verzet, de ander aan de andere zijde van de oorlog.
De muziek is zeker wel de gouden troef van deze voorstelling. De titelsong ‘Verzet op zolder’ is direct een oorwurm en het ANP-lied (Adolfs nieuwste papegaai) is gewoon subliem satirisch. Bij het nummer van ‘Willem de oudijzerman’ zien en horen we vooral ook de jongeren en zien we dat het talent bij Westend wel goed zit.
Het verhaal zelf is goed te volgen, hoewel een grootse climax uitblijft. Het slotlied ‘kom maar hier’ is een prachtige afsluiting van een mooi verhaal.

Het tweede verhaal ‘Stil Verzet’ is op 9 en 10 mei te zien, eveneens in theater Het Park in Hoorn.
Voor kaarten kijk op www.westendhoorn.nl

Lees ook:In Wat Zien Ik?! mag je wezen wie je bent

Mariska Steenbergen

er zijn geen afbeeldingen gevonden