Rakuten Kobo, marktleider op het gebied van digitaal lezen, brengt de nieuwe Kobo Original Vietnam uit met de muziek van de musical verweven door het luisterboek. Het verhaal is geschreven door Dick Van den Heuvel, onder meer bekend van Nova Zembla (2011), De Marathon (2012) en het Kobo Originals audiodrama de Kriminalist (2019).

Het verhaal van Minh Vu

Het verhaal isgebaseerd op het levensverhaal van Minh Vu, een Vietnamese jongen die Van den Heuvel op jonge leeftijd heeft lerenkennen. ‘Vietnam heb ik geschreven vanwege mijn vriendschap met vluchtelingenkind Minh Vu, die als twee maanden oud jochie mee ging op de door zijn vader gebouwde boot,’ vertelt Van den Heuvel over het verhaal. ‘Dat was in 1981, zes jaar nadat de Amerikanen uit Vietnam vertrokken. Samen zijn we – Minh en ik – naar Vietnam geweest om alle plekken van die wanhopige en bijna fatale vlucht te bezoeken en met achtergebleven familieleden te praten.’

Over Vietnam

Na de oorlog in Vietnam vertrekken de Amerikanen eind jaren 70 uit het land. Het land blijft verscheurd achter. Er is weinig hoop over voor de inwoners en velen van hen besluiten om te vertrekken. Zo ook de opa van Lien. Hij neemt zijn gezin met vrouw en zeven kinderen mee op sleeptouw. Samen gaan zij met een bootje op zoek naar een nieuwe plek. Het verslag van deze gebeurtenissen houdt hij bij in een dagboek.

Tientallen jaren later, ver na de dood van haar opa, weet Lien het verhaal langzaam maar zeker te reconstrueren. Zo wordt er uiteindelijk een compleet verhaal verteld. Over het vluchten en de tocht naar de kust. Over de zee en de Hollanders die ze daar tegenkomen voor ze worden gevonden. Maar uiteindelijk vertelt het verhaal ook hoe het gezin een thuis vond in Nederland.  

Musical, luisterboek, e-book en film

De gelijknamige musical Vietnam is momenteel te zien in de Nederlandse theaters tot en met eind april van dit jaar. Van Den Heuvel is een bekende in de theaterwereld. Hij schreef onder andere de musical Turks Fruit en de musicals over Ramses Shaffy en Annie M.G. Schmidt.

Het verhaal is in romanvorm gegoten, en kan worden beluisterd als audioboek, inclusief de muziek en liedjes uit de musical. Van den Heuvel is zowel de auteur als de verteller van het verhaal, en hij sleept de luisteraar mee in de geschiedenis van opa Tuyet, zijn zoon Minh Vu en zijn kleindochter Lien.

Voor wie liever leest, is het verhaal ook als e-book beschikbaar. Zowel het Kobo Original Vietnam luisterboek als e-book zijn beschikbaar via Kobo en bol.com. Vietnam is gratis te beluisteren voor abonnees van Kobo Plus. 

 

Onlangs werd ook de verfilming van Vietnam aangekondigd. Regisseur Steven de Jong, bekend van De scheepsjongens van Bontekoeand De hel van ’63, zal nauw samenwerken met Dick van den Heuvel bij de productie van de film die in 2021 in de bioscopen zal draaien.