Zaterdag ging de opera “Jungle Boek” in het Hofpleintheater in premiere. Geen musical, maar wel interessant om mee te maken aangezien je niet zo snel jongeren een opera ziet opvoeren. Deze opera zal tot en met november gespeeld worden in dit unieke theater dat ook geconfronteerd wordt met bezuinigingen.

Iedereen kent het verhaal en met deze opera wordt daar weer een andere invulling aan gegeven aangezien de muziek vaak nogal swingend is. In dit geval is er sprake van een opera en klassieke muziek dus dat moet het publiek maar even op de koop toe nemen en dat lukt ook prima. Het decor is schitterend opgebouwd en het is duidelijk dat er veel tijd en zorg aan is besteed. Bij binnenkomst wordt het publiek verwelkomd door de apen uit de Jungle. Dan is het ook logisch dat je dan ook meteen je portemonnee en telefoon kwijt kunt raken.

De apen maar eigenlijk alle dieren zijn schitterend uitgedost. De kostuums zijn zo mooi en zo goed gemaakt. Er is een A en een B – cast maar dit wil niet zeggen dat een cast beter zou zijn dan een ander. In tegendeel. Er is intensief geoefend en het publiek is verzekerd van een mooie uitvoering en beide casts zijn er klaar voor. De rol van Baloe wordt gespeeld door Pim van Alten, een logische keus. Baloe vertelt het verhaal en Pim doet dat spannend en verhalend zodat alle aanwezigen aandachtig luisteren.

junglebook 1

In deze spannende opera wordt het bekende verhaal verteld van Mowgli, het mensenkind dat opgroeit in de jungle. Op een dag valt de gevaarlijke tijger Shere Khan een dorp aan. In de verwarring rent een klein jongetje alleen het oerwoud in… Het kleine, verdwaalde jongetje, Mowgli, wordt opgenomen door een roedel wolven. Ook ontmoet hij de vrolijke beer Baloe die hem de wetten van de jungle leert. Maar wanneer Mowgli’s wolvenvader sterft, is het voor Mowgli niet langer veilig in het oerwoud en moet hij terugkeren naar zijn geboortedorp. Kunnen de dorpelingen Mowgli wél beschemen tegen de genadeloze Shere Khan? Laat Mowgli het erbij zitten dat hij alweer heeft moeten vluchten voor deze vraatzuchtige tijger of zal hij zich wreken?

De hele zaal wordt gebruikt om het verhaal te vertellen zodat de gehele cast door de zaal loopt. Dat resulteert in geschrokken publiek als er ineens een wolf of aap achter hen staat.

junglebook 2De muziek is tijdloos en is van Guiseppe Verdi. De muziek arrangementen zijn van Ton Scherpenzeel die uitermate geschikt is voor dit project gezien zijn virtuositeit. Het resultaat van deze unieke voorstelling is opera die toch swingend kan zijn maar dan toch zeker in het spel en zang. Het is een boeiende voorstelling waarbij de melodieën bekend zijn en mooi gezongen worden voor een uitverkochte zaal met een zeer enthousiast publiek dat totaal uit zijn dak ging aan het einde van de voorstelling en terecht. Jungleboek de opera is een mooie boeiende en verhalende voorstelling die boeit van begin tot einde. Een schitterend initiatief van dit theater dat zeker volle zalen verdient. Dit is gerealiseerd door 41 medewerkers en 82 castleden.

Kijk voor meer informatie op http://hofpleinrotterdam.nl/pagina.php?id=1584

Klik hier voor de foto’s van het slotapplaus.

verslag: Rob de Haan

foto’s: Neline van den Bos