fbpx

Kiss of the Spider Woman, een musical met een verhaal

Kiss of the Spider Woman, een musical met een verhaal

Na een renovatie is het monumentaal theater Het Zonnehuis in Amsterdam Noord weer geopend. De musical ‘Kiss of the Spider Woman’ door OpusOne-productie, kreeg de eer om als eerste in dit theatertje te worden opgevoerd. Afgelopen maandagavond ging deze musical met onder andere de acteurs Alex Klaasen, René van Kooten en actrice Marjolein Teepen in première.

Het beroemde roman ‘Kiss of the Spider Woman’ is in 1976 geschreven door de Argentijnse schrijver Manuel Puig. In de tijd dat Puig dit verhaal heeft geschreven was er sprake van de ‘Vuile Oorlog’ in Argentinië. Het was een oorlog met andere methoden, waaronder gebruik van martelingen om de sociale orde in het land te herstellen. Mensenrechten werden dan ook systematisch geschonden. Tegenstanders van het regime van de junta werden op grote schaal aangepakt, waardoor er weinig sprake was van openlijk protest. Kiss of the Spider Woman speelt zich in die tijd af. Het verhaal gaat dan ook over twee gevangen, Molina en Valentin. De mannen zitten samen in een kleine cel. Eén vanwege zijn politieke overtuiging en de ander vanwege zijn geaardheid. Ze zijn elkaars tegenpolen, maar hebben ook iets met elkaar gemeen namelijk, dromen van een beter leven buiten de gevangenis. Om de tijd te doden vertellen ze elkaar verhalen. Molina over Hollywood-films uit zijn jeugd waarin de actrice Aurora een grote rol speelt. Valentin vertelt over zijn strijd in de revolutie en over zijn liefde Marta. Gaandeweg raken de mannen bevriend, tot dat Molina onder druk wordt gezet om Valentin te verraden in ruil voor zijn eigen vrijheid.

Puig maakte zelf een toneelbewerking van zijn roman met slechts twee acteurs. In 1985 verscheen er een Oscar winnende film naar het boek van Puig en in 1992 kwam er in Londen een musical. Voor de musical en film zijn er veel rollen bij gekomen. Dit heeft de Nederlandse productie aangehouden. De dromen van de mannen komen daarom ook groot tot leven in de voorstelling. De rol van Aurora, vertolkt door Teepen, wordt dan ook uitgebreid verbeeld. Niet alleen speelt zij Aurora, maar ook Molina’s moeder en de vervaarlijke spinnenvrouw. Met veel helder gezongen nummers komen de verschillende personages tot leven en wordt de toeschouwer wordt meegenomen in de wereld van de twee gevangen. Ondanks het toneel niet erg groot is, wordt er creatief gebruik gemaakt van de zijloges. Een klein nadeel hiervan is dat de focus op bepaalde momenten net te snel wordt gewisseld en het publiek daardoor genoodzaakt is meerdere kanten van het podium in de gaten te houden. Ondanks het verhaal zelf dramatisch is, worden er zeker geen grapjes achterwegen gelaten. De voorstelling wekt dan ook eerder tranen op van het lachen, dan van het huilen. Kiss of the Spider Women is een leuke musical om zeker een keer te gaan zien.

De aankomende vier weken draait de musical in theater Het Zonnehuis te Amsterdam Noord. Voor meer informatie kijk dan op www.kissofthespiderwoman.nl.

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag: Romanca van Vuure
Foto’s: Peggy de Haan

Lees ook:In het web van The Kiss of The Spiderwoman

2018-02-22T21:31:39+00:0009/06/2015 18:09|

Leave A Comment