Al bijna tien jaar speelt Billy Elliot voor uitverkochte zalen over de hele wereld. Joop van den Ende Theaterproducties brengt deze prachtige voorstelling, bekroond met 81 internationale awards, nu in het Circustheater in Den Haag.De première vanavond liet zien dat wij niet onderdoen voor het buitenland. De hele voorstelling had een bijzonder hoog niveau en zorgde regelmatig voor dik kippenvel. Billy Elliot is de hitmusical van dit moment.

Het was al jaren de grote wens van Joop van den Ende om de musical naar Nederland te brengen en vanavond ging de musical in première. Aanvankelijk was men bang dat er geen goede Billy zou worden gevonden. Billy moet immers op hoog niveau dansen, zingen en acteren. Er werd zelfs een Billy sCOOL gestart die nu de eerste zes Billy’s aflevert. Het moet niet makkelijk geweest zijn voor het creatieve team om de première Billy te kiezen. De een is wat beter in dans en de ander weer in acteren, maar alle zes hebben ze een hoog niveau. Carlos Puts mocht vanavond de première spelen. Billy is niet de enige jongere in de voorstelling. Hij wordt bijzonder goed bijgestaan door Michael ( Noah de Vos ), Debbie werd gespeeld door Mirjam Kroese. De grote jongen werd gespeeld door David Rebergen, de jonge jongen werd gespeeld door Zeger Lely. De balletklas bestond uit Anna Speksnijder, Chloë Kruisbergen, Isa van Rooijen, Isabel de Jong, Mel van Roemburg, Michelle Scholte, Renske de Zeeuw en Serra Potters. Het niveau van de kids was erg hoog. 

Carlos Puts wist in deze musical de harten van het publiek voor zich te winnen met subliem uitgevoerde strakke dans, gepassioneerd spel en mooie zang. Zijn performance was zo goed dat hij na ‘Kippenvel’ een terechte minuten lange staande ovatie van het publiek ontving. Op een première een dergelijk prestatie leveren, is van grote klasse met alle druk die bij een première hoort. Carlos leek geen last van zenuwen te hebben. 

Billy Elliot premiere-10

Pia Douwes laat weer eens zien dat ze van eenzame klasse is. Spel en zang zijn van een hoog niveau. Douwes heeft het zelfs voor elkaar gekregen om als eerste Mrs, Wilkinson tijdens het slotapplaus op spitzen te dansen. Met haar rol in Billy Elliot voegt ze weer een rol toe aan haar oeuvre die het publiek misschien niet van haar zou verwachten en haar ultieme veelzijdigheid toont.

Mr. Braithwaite wordt gespeeld door Dennis Willekens die een lenigheid ten toon spreidt die je in eerste instantie niet verwacht vanwege zijn grote postuur. Iemand die ook opvalt en niet alleen vanwege zijn grote postuur is Milan van Weelden. Zijn spel is gedreven en je kunt onmogelijk om hem heen. Met zijn prachtige stem valt ook Roberto de Groot op in dit spektakel gekoppeld met zijn gestalte.

Billy Elliot premiere-19

Reinier Demeijer vertolkt de rol van de licht ontvlambare zoon Tony die de staking harder wil maken en op zijn weg zijn vader tegen komt die probeert zijn zoon van het gewelddadige pad af te halen maar ook Billy wil steunen. Het enige dat Tony wil is de staking winnen en ondanks zijn onsympathieke aanpak weet het toch ook het goede in de rol van Tony te tonen. Daarmee weet hij de sympathie van het publiek te winnen. De vader van Billy werd gespeeld door Bas Heerkens die een mooie, tikkie knorrige vader speelt die zijn best doet zijn zoons, na de dood van zijn vrouw, op te voeden in het geweld van de mijnstakingen die hard waren en lang hebben geduurd.

In de voorstelling wordt een accent gesproken dat is ontwikkeld door Martine Bijl en Hajo Bruins. In eerste instantie is het wennen aan het dialect. Toch is het dialect functioneel net als het schelden in de voorstelling. Je hebt daardoor het idee dat je daadwerkelijk in een mijnwerkersdorp bevindt uit de tijd van de mijnstakingen in Engeland.

De zes Billy’s sloten de show na het slotapplaus af met een indrukwekkende toegift waarbij Carlos Puts, Jillis Roshanali, Roan Pronk, Stijn van der Plas, Svenno van Kleij en Tydo Korver op het toneel stonden. Een terecht eerbetoon aan deze zes kanjers waarvan er maar een de première kon spelen, maar die alle zes in de wieg gelegd zijn voor de rol van Billy. 

Billy Elliot premiere-22

Billy Elliot
Billy Elliot de Musical, gebaseerd op de wereldberoemde film, vertelt het inspirerende verhaal over de 11-jarige Billy die opgroeit in een mijnwerkersmilieu, waar jongens boksen en niet dansen. Als hij toevallig in een balletles belandt en tot zijn eigen verbazing zijn talent voor dansen ontdekt, verandert zijn hele leven én dat van zijn omgeving. Tegen de wil van zijn vader in traint Billy, onder begeleiding van zijn fanatieke balletdocente, keihard om auditie te doen voor de Royal Ballet School in Londen. Om danser te worden moet Billy leren om anders te durven zijn, tegenslagen te accepteren en te blijven vechten voor waar hij in gelooft. Alleen dan hij kan zijn droom waarmaken.

Er staat een voorstelling die makkelijk kan tippen aan die van West End. Cast en crew leveren een uitzonderlijke prestatie. Billy Elliot moet je gezien hebben want de voorstelling is fokking goed!

Kijk voor meer informatie op www.Musicals.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees ook: Billy’s in de schijnwerpers

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.