Gisteravond ging in het Zaantheater de nieuwe voorstelling van Karin Bloemen in première: Souvenirs. Souvenirs zijn niet zomaar spullen die je zolder vullen. Het zijn spullen die verbonden zijn met een herinnering. En een van de souvenirs waar we allemaal een emotionele band mee hebben en die veel herinneringen kunnen oproepen is de muziek. Dat is dan ook de leidraad in deze voorstelling waardoor er wat minder ruimte is voor conference. Toch hebben Karin en Marnix Busstra (regisseur) hier een fijne balans in gevonden. Ook de nummers uit eigen repertoire, vertalingen van bekende nummers door Koen van Dijk en bijvoorbeeld de Medley van bekende jaren ’70 hits zijn goed in balans. Juist door de herkenbare muziek en teksten neemt Karin het publiek mee naar de voor ieder persoonlijke herinneringen, souvenirs van het leven.

In haar voorstelling met Cor Bakker: de diva en de divan, zong Karin het nummer lef. Die voorstelling was een prachtige opbouw naar dit krachtige nummer. Door hem nu in een andere setting weer in te brengen wordt die extra emotie meegenomen, in ieder geval voor diegene die de diva en de divan gezien hebben.

Lef
“Iedere dag heb je opnieuw de keus
Ren je door of gooi je rigoureus
Je bestaan overhoop
Weg de onzin
Het gejaag en het gedoe
Heb je het lef dan is het nooit te laat
Om te beseffen dat het zo niet gaat
Reik niet naar de hemel, maar haal hem naar je toe”

Een ander krachtig nummer dat zeker ook door musicalfans gewaardeerd zal worden is ‘a million dreams’ uit de film ‘The greatest showman’. Met haar ongekend prachtige stem zingt ze het publiek naar zich toe. Ze neemt iedereen mee in haar opruimavontuur. Een uniek onderdeel daarvan is dat Karin iedere voorstelling een aantal DVD’s, CD’s e.d. weggeeft en als pronkstuk iedere voorstelling een kledingstuk. Na een grappige quiz kan de winnares na afloop van de voorstelling haar jurk komen ophalen op het podium waar ze door Karin wordt aangekleed in een prachtig gouden gewaad.
De uitdeelmomenten zitten slim in de voorstelling verwerkt, met goede overgangen en grappige typetjes. En natuurlijk draagt Karin zoals we van haar gewend zijn ook nu weer prachtige creaties van Jan Aarntzen.

Souvenirs zijn een poort naar herinneringen en hierdoor zie je ook waar je vandaan komt. Pas dan kan je echte groei zien. Karin vertelde in interviews typetjes nodig te hebben om op het podium de verschillende kanten van zichzelf te kunnen laten zien. In deze voorstelling zijn de paar typetjes die voorbij komen vooral een grappige afwisseling, een verrassingseffect in een voorstelling die uitnodigt met een glimlach te kijken naar je eigen leven. Herinneringen komen op, maar niet altijd kan je ze direct plaatsen in het juiste moment van je leven. Dit daagt uit om verder te kijken en dit gevoel wordt goed opgeroepen met de sterke vertalingen van Koen van Dijk. De muziek is bekend, maar het kan een paar momenten duren voor de puzzelstukjes op hun plek vallen. Een van deze cadeautjes is de vertalingen van het nummer ‘When we were young’ van Adèle.

Het prachtige lichtplan van Daan Oomen verdient een extra vermelding. Het decor is praktisch opgebouwd uit licht en geeft een prachtige sfeer. Overgangen zijn er nauwelijks, het is een prachtig geheel waaruit tenten en sterren van licht ontstaan die Karins stem wat extra magie geven. Onmisbaar hierbij is natuurlijk de geweldige 4 koppige band die een prominente plek op het podium heeft.

Het is een prachtige, muzikale voorstelling zoals Karin Bloemen dat als een van de beste kan brengen. Ze laat zien dat terug kijken, herinneren en afscheid nemen ook hele mooie kanten heeft. Ook keuzes die je niet genomen hebt zijn een belangrijk en toch ook positief element in je leven.

Karin citeert Loesje: ‘leven is meervoud van lef.’

Dus leef!

Meer informatie: www.labloemen.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Foto’s en verslag: Lisa Jansen