Het is de derde show van de dag die de boeken in gaat als ‘première’ van de verjaardagshow van 20 jaar K3.

Het prille begin

Niet veel mensen weten dat K3 ooit begonnen is als de meidengroep ‘Mascara’ en dat in eerste instantie niet Kathleen de 3e K was, naast Karen en Kristel, maar Kelly Cobbaut.

Kelly stapte echter uit de groep en nadat ook Debbie Ostrega niet de juiste match bleek te zijn maakte Kathleen het succestrio compleet.

Hoewel het succes niet direct op hun afstormde, hun eerste single ‘wat ik wil’ was weinig succesvol. Toen de meidengroep in 1999 meedeed aan de preselectie voor het Eurovisie Songfestival werd hun bijdrage ‘heyah mama’ door de jury niet echt gewaardeerd. Door het toch uit te brengen en de groepsnaam te wijzigen in K3 bezorgde het nummer hen wekenlang een 2e plaats in de ultratop 50 en werd het daarmee de eerste grote hit.

K3

Daarna volgden jaren van succesvolle nummers en de groei naar megasterrenstatus. K3 groeit uit tot een ijzersterk merk, herkenbaar door de vrolijke deuntjes en de zoete styling van de dames. Vele albums volgen, hits als ‘Alle kleuren’, ‘Oya lele’ en ‘Kusjesdag’ zijn hedendaagse klassiekers geworden. Vanaf 2002 wordt het merk K3 dan ook verkocht aan Studio 100 (bekend van o.a. Samson en Gert) en komt er een televisieserie ‘de wereld van K3’. Ook speelden de meiden in 2002 de door Gert Verhulst geregisseerde musical ‘Doornroosje’. Zij speelden de rol van de 3 goede feeën, wat hun sterrenstatus nog meer deed groeien.

Na tien jaar besluit Kathleen zowel de groep, als Studio 100 te verlaten om een solocarrière na te jagen en Kristel en Karen gingen door als duo.

Middels het tv-programma K2 zoekt K3 werd er een derde lid gezocht en gevonden in de persoon van Josje Huisman. Dit zorgde voor een vernieuwde succesreeks met hoogtepunt het optreden bij de Toppers voor 69.0000 man in 2011.

Nieuwe K3

Op 18 maart 2015 kwam het nieuws dat K3 hun regenboogjurkjes aan de wilgen zouden hangen. Via wederom een tv-programma, K3 zoekt K3, werd er een geheel nieuwe samenstelling gezocht voor een doorstart dat met een combitournee zou worden ingeluid.

In december 2015 kwam het eerste album van Hanne, Klaasje en Marthe uit van waar ze echt op eigen benen verder moesten. Er volgt een tour, nieuwe tv-programma’s en een film.

In 2018 is er wat commotie om de tour ‘K3 Vlindershow’ omdat men vindt dat de Mottige Mot te eng zou zijn voor kinderen. Momenteel staan de meiden vooral in de belangstelling met hun fictiereeks ‘K3 Roller Disco’ waar ook weer een album uit voort is gekomen.

Het moet gezegd; K3 is al 20 jaar een succesvolle marketingmachine. Wachtend op aanvang van de show is er op elke vierkante meter wel een verleiding tot uitgave. Een ballon, K3 poppetjes, kledingsetjes, en zelfs reclameflyers voor K3 fietsen op tafel. 

Publiek uit alle lagen der bevolking, van alle leeftijden ook. De allerkleinste, gehuld in regenboogjurkjes die oplichten, tot tienermeiden met slechts een K3 accentje in hun kleding tot aan de ouders, opa’s en oma’s die vooral het proviand en de net gekochte merchandise mogen sjouwen. Merendeel meisjes maar zeker ook wat jongens er tussen, K3 is voor iedereen! 

Dat blijkt ook wel tijdens de show waar de dames letterlijk de regenboog volgen met een muzikale reis. Het format van de liedjes, ritme, tekst, dans is wel een niet te omzeilen eenheidsworst maar toch aanstekelijk en ieder heeft zijn favoriet. Zit een meisje naast ons knetterhard ‘je bent mijn Gigi’ mee te zingen, haar moeder wint het bij ‘Oya Lele’.

En hoe mooi dat het allerlaatste nummer, het nummer waar het allemaal mee begon, voor iedereen de knaller van de show is. Met ‘Heyah mama’ gaat het dak eraf, komt iedereen van zijn stoel en kunnen we ook het fantastische dansensemble een verdiende staande ovatie geven. Nostalgie als afsluiting van een feestje waarin afscheid zeker ‘nicht in frage’ is. Deze formule kan nog jaren door, en met de energie die Marthe, Klaasje en Hanne laten zien voorlopig ook nog zonder wisseling van samenstelling. Een mooi verjaardagsfeestje, op naar de volgende 20! Kijk voor de shows op www.studio100.nl

Lees ook:
Mamma Mia is verlengd! Maak kans op twee vrijkaarten!
Jubileumshow hoogtepunt van 20 jaar K3!

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf