Musicalsites toog naar onze Oosterburen voor een jungle-avondje. De musical Tarzan ging in premiere en wij mochten daarbij zijn. Na Hamburg en Stuttgart zijn Tarzan en zijn apenfamilie in Oberhausen neergestreken en we kunnen nu al vertellen dat het zeker een bezoek waard is.

 Tarzan verliest als baby zijn ouders nadat zij schipbreuk hebben geleden en zijn aangespoeld. Hij wordt opgevoed door een apenmoeder die haar eigen jong is verloren. Met vallen en opstaan wordt hij volwassen en zijn ontmoeting met het mensenmeisje Jane brengt zijn hart op hol. Ze is een voor hem vreemd wezen, maar toch ziet hij veel van zichzelf in haar terug. Jane moet terug naar huis en dat zorgt ervoor dat Tarzan een moeilijke keuze moet maken: Meegaan naar de mensenwereld waar hij eigenlijk hoort, of bij zijn familie blijven waar hij thuis is?

Bij het binnengaan van de zaal waande je je in een andere wereld: Overal oerwoudgeluiden en het lijkt alsof je in het decor zit omdat dit is doorgebouwd naast het toneel. Het licht ging uit en meteen werd je in het verhaal gezogen. Na enkele minuten was er helaas een technisch mankement en beleefden we een showstop. Na een duidelijke uitleg en een klein beetje geduld kon de voorstelling gelukkig weer verdergaan. Apen slingerden door de zaal, rakelings over het publiek, de herkenbare muziek van Phill Collins schalde door de boxen en de vele kleuren in het decor zorgden voor een afwisselend geheel. Je komt ogen tekort. Het verhaal brengt spanning, maar ook veel humor.

Disneys Musical TARZAN 1

Een erg sterke cast maakte de voorstelling tot een waar spektakel. De titelrol Tarzan werd gespeeld door Alexander Klaws. (oa. Deutschland Sucht den Superstar, Tanz der Vampire, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar). Innemend en acrobatisch, alles verliep zeer vloeiend en deze rol lijkt hem op het lenige lijf geschreven. Hij heeft een mooie interactie met zijn apenmoeder en met Jane zie je de vraagtekens en herkenbaarheid boven zijn hoofd hangen, zo mooi brengt hij zijn gevoelens over.

Disneys Musical TARZAN 4

Tessa Sunniva van Tol
Nederlands trots Tessa Sunniva van Tol als Jane (oa. So You Wannabe a Popstar, The Little Mermaid) verwondert je met haar prima Duitse uitspraak, vertedert je met haar verliefheid en laat je lachen om haar goed getimede, humoristische en ook pittige spel. Alsof ze niet anders is gewend dan voor een grote zaal te spelen pakt ze het publiek in met haar rol als Jane.
Apenmoeder Kala, gespeeld door Sabrina Weckerlin (oa. 3 Musketiers, Jeckyl & Hyde, Wicked, Next To Normal) houdt op een zachte manier de enthousiaste Tarzan, maar ook de bezorgde vader Kerchak in bedwang. Haar spel en vooral ook haar zang raakt je. Het verdriet om haar verloren apenkindje voel je, haar liefde voor Kerchak zie je en de band met Tarzan vertedert je.
Patrick Stanke (oa. Titanic, Aida, 3 Musketiers, Jesus Christ Superstar, Evita) als Kerchak, leider van de apenstam, laat je eerst wat weerstand tegen hem doen opbouwen, omdat hij in eerste instantie niets van Tarzan wil weten, maar gaandeweg gaat dat gevoel weg en zie je zijn ware aard en de reden van zijn gedrag. Hij zet een krachtige, maar ook gevoelige Kerchak neer. Mooi gespeeld, deze golf van emoties.

Disneys Musical TARZAN 5

Tarzan kan niet volwassen worden zonder eerst klein te zijn geweest. Vanavond speelde Simeon Pauls deze jonge Tarzan. Enthousiast raasde hij over het toneel, maar hij kan ook fijn klein spelen. Hij vormde een leuke combinatie met zijn grote vriend Terk en bracht de goede band met zijn moeder mooi naar voren.

Tarzan’s beste vriend, de op zijn kop zingende Terk, is me er eentje. Lenig, humoristisch en gaat voor Tarzan door het vuur. Erg leuk gebracht door Massimiliano Pironti. Japheth Myers zet een lieve vader van Jane neer. Als verstrooide Mr. Porter is hij nergens bang voor en de liefde voor zijn dochter laat hij met veel gevoel blijken. Patrick Imhof weet als patserige Clayton fijntjes de boeman neer te zetten en heeft een leuke interactie met vooral Tarzan.

Niet te vergeten het ensemble: Waar je ook kijkt, overal slingeren ze als apen, bewegen ze als prachtige bloemen en fladderen ze als levensgrote vlinders door het decor en de zaal. Wat een techniek en acrobatiek en zeker hangend aan de lianen kan het nog wel eens met hoge snelheid gaan! Ontzettend knap hoe ze met elkaar chaos en tegelijkertijd ook orde weten te creëren.

Disneys Musical TARZAN 2

Deze versie van Tarzan heeft wat aanpassingen vergeleken met de versie die we uit Nederland kennen. Deze vielen ons het meest op: De wanden zijn niet meer bekleed met lange groene lianen, maar met bomen en bladeren. Terk heeft niet zijn eigen hangstoel, maar er wordt nu gebruik gemaakt van twee losse plateaus die uit de zijwanden van het toneel schuiven. Ook ‘Mensenkind’, waar je kennismaakt met de volwassen Tarzan, heeft een andere opbouw doordat Kala ook een deel van het nummer meezingt. De cast verplaatst zich nog meer door de zaal en de reuzenspin bij Jane in het web is nog reusachtiger geworden. Daarnaast zijn de snelheden waarmee geslingerd wordt hoger omdat het theater zeer hoog is en er meer acrobatiek mogelijk is. Dit is absoluut indrukwekkend.

Tarzan de musical heeft voor ieder wat wils, dus schroom niet deze prachtvoorstelling te gaan bekijken. De voorstelling is te zien in het Stage Metronom Theater in Oberhausen, gelegen naast winkelcentrum Centro op maar 1,5 uur vanaf Utrecht.

Meer informatie: http://www.stage-entertainment.de/musicals-shows/oberhausen/disneys-musical-tarzan/show/disneys-musical-tarzan-oberhausen.html

Foto’s: Stage Entertainment
Recensie: Rosalie Kyvon en Milco Feijnenbuik
Video’s:  Stage Entertainment en Patrick van Dorpel en Rob de Haan

Lees ook:
Tessa Sunniva in muzikale jungle van “Tarzan”
Musicalsites in gesprek met Tessa Sunniva, binnenkort in Tarzan