Ruim 40% van de Nederlands krijgt in zijn of haar leven persoonlijk te maken met psychologische klachten. En onder jongeren is zelfmoord de grootste doodsoorzaak, zo herinnert de directeur van Stichting MIND de zaal. Heftige aantallen en voor Melissa Zijsling (18 jaar) een van de redenen om Stichting MIND te helpen met een benefietconcert.
Melissa: “Muziek en musicals hebben mij vaak door lastige tijden heen geholpen, en ik weet dat dat voor veel van mijn vrienden die ik binnen het musicalwereldje heb leren kennen ook geldt.”
Ze verzamelde haar vrienden en samen met Erik Pielaat als muzikaal leider ging ze aan de slag. De groep Unsound Mind was geboren. En zo gaven zaterdag 16 jongeren in de leeftijd van 16 tot 34 jaar twee keer een concert in theater ’t Lichtruim in Bilthoven. De nummers zorgvuldig geselecteerd. Hoopvol en positief, maar ook nummers om angst of frustratie weg te kunnen zingen. En allemaal hebben ze een relatie met het werk van Stichting MIND en psychologische problemen.
Stichting MIND
MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen ze door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Een van de projecten van Stichting MIND is Project MIND Young Academy. Binnen dit project wordt de aandacht gefocust op jongeren. Het scholenproject is hier een onderdeel van en tijdens deze lessen wordt er aandacht besteed aan het praten over psychologische problemen, ze herkennen en wat je kunt doen als je hier last van hebt. Door de veilige sfeer die gecreëerd wordt door de peer educators ontstaat er herkenning en begrip voor de verhalen die los komen. Voor dit schoolproject zamelt Unsound Mind geld in met deze benefietconcerten.
Het trio ‘Trinify’ dat bestaat uit Marie-Ange Vermeule, Alessia Gigliotti en Noëlle Spaan verzorgde het voorprogramma. Ze brachten drie nummers die perfect aansloten bij het thema die door de prachtige harmonieën een extra lading kregen. Vooral het nummer ‘This is Me’ uit de film ‘The Greatest Showman’ was intens en een heerlijk kippenvel moment.
Na deze heerlijke inleiding was het tijd voor 18 nummers uit 17 verschillende musicals afwisselend in het Engels en het Nederlands. Bij de eerste twee groepsnummers wordt meteen duidelijk dat er veel talent op het podium staat en dat ze meer willen dan teksten brengen. Stuk voor stuk musicalartiesten die zoveel mogelijk mee willen nemen van de zo geliefde originele producties. Door bijna constante snelverkledingen en leuke choreografieën wordt de sfeer van de verschillende musicals goed neergezet.
Door het contrast wordt het extra speciaal als het podium leeg loopt en er alleen twee microfoons achter blijven. Jesse Stenzler (kruistocht in Spijkerbroek) en Joey de Boer (The Wiz) brengen met hun prachtige stemmen het leuke ‘Two Nobodies in New York’ (title of show). Een nummer waarin ze hun komische talent goed kwijt kunnen. Door de show heen voegt met name dit duo goede komische noten toe aan de toch serieuze boodschap.
Tussen de nummers door is er twee keer aandacht voor een filmpje van Stichting MIND en de actie ‘The Last Man Standing’. Vooral het eerste filmpje heeft geen extra nadruk nodig, de pure verhalen zijn krachtig genoeg.
En verder naar ‘Freak Flag’ met alle focus weer op het vertellen van een verhaal, ‘Life support’ en ‘Will I’ uit Rent waarin de muziek al zoveel vertelt en Found/Tonight een duet met teksten uit ‘Dear Evan Hansen’. Dit nummer maakt zoveel indruk dat als het zaallicht aangaat het even duurt voor iedereen zich realiseert dat ze de zaal met deze bijzondere energie even kunnen verlaten voor een drankje.
“I wanna live a life and not just play a part” – ‘goodbye’ uit Catch me if you can
De tweede akte gaat krachtig van start met het nummer ‘I’d rather be me’ uit de musical Mean Girls en ‘een nieuwe dag’ uit ‘next to normal’. Een bijzonder moment is de vertolking van het nummer ‘No voice’ uit de musical Bare waarin langzaam alle prachtige stemmen weer bij elkaar komen. Via het heerlijke ‘Sincerely, me’ uit Dear Evan Hansen wordt er afgesloten met een muzikaal cadeautje dat hier perfect past. ‘From now on’ uit ‘The Greatest Showman’: “And we will come back home, home again”
“Het gevoel van thuiskomen, je op je gemak voelen, rust voelen, terug naar de basis gaan, hoop hebben én houden. Dat is waar we het voor doen.”
Een podium vol talent waar het verschil in ervaring merkbaar, maar niet storend is. Een groep die verbonden is door dit gezamenlijke doel en de herkenning in de verschillende verhalen. De muziek verbindt. Het is de hele voorstelling voelbaar dat iedereen een eigen verhaal, een eigen ervaring meeneemt om de gezongen karakters vanuit hun hart te kunnen laten spreken.
Meer informatie over Unsound Mind: www.facebook.com/unsoundmindofficial
Meer informatie over Stichting MIND: www.wijzijnmind.nl/project/project-mind-young-academy
Wil je dit doel steunen? Iedere euro is welkom en doneren kan via:www.doemeemetmind.nl/team/unsound-mind
Unsound Mind zou dit concert graag vaker willen geven om Stichting MIND verder te helpen en meer mensen te laten genieten van krachtige muziek. Via de facebookpagina kan contact worden opgenomen.
Voor de fotoreportage klikt u hier.
Verslag en foto’s: Lisa Jansen