Het Jongemakerscollectief zal in aanloop naar de reprise van hun voorstelling ‘Happily Ever Afgestudeerd’ in juli 2018, op 26 januari de planken opgaan met het liedjesprogramma ‘Een Winteravond’. Simon Daniel Brommer (26) en Nikki van Rossum (26), oprichters van het collectief, vertellen over hun ambitie, inspiratie en doelen.

Wat maakt je gelukkig?
Doe ik wat mij nou echt gelukkig maakt? Is de vraag die Simon en Nikki zichzelf een jaar geleden stelden. Het antwoord was nee, en ze zullen daar niet de enigen in zijn. We zitten tenslotte in het tijdperk van de millenials, een generatie jongvolwassenen die bekend staat om haar burn-outs.

JMC 2

Na drie jaar bij elkaar in de klas te hebben gezeten op de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater gingen Simon en Nikki een eigen weg. Allebei met genoeg opdrachtgevers en inkomen. “Ik werkte om het werken” zegt Simon overtuigend. “Dat klinkt misschien gek, maar ik was net afgestudeerd en bang dat ik in een gat zou vallen. Alle acteerklussen die ik kon krijgen nam ik aan, tot dat ik dacht: Voel ik het eigenlijk nog wel? Ik stond op de automatische piloot.” Nikki knikt mee en vult aan: “Alles is mogelijk in deze tijd. Als je één keuze wel maakt, maak je er 999 dus niet. Dat knaagt.”

Jongemakerscollectief
Het Jongemakerscollectief heeft als doel het maken van voorstellingen, maar de achterliggende gedachte is veel breder. “We zijn letterlijk een collectief door jonge makers, voor jonge makers” vertelt Nikki. “We willen mensen die passie voelen voor hun vak samenbrengen. Zo schrijven we met jonge muzikant Yoël Beaucaire onze muziek en werken we met studenten van de film academie aan een reeks filmpjes van sketches en liedjes. We kunnen uren brainstormen, inspireren elkaar en leren onwijs veel.”

Wat het thema voor de eerste voorstelling ‘Happily Ever Afgestudeerd’ moest zijn was dan ook niet zo moeilijk. Simon: “Het onderwerp van de voorstelling is dus eigenlijk het onderwerp dat ons samen heeft gebracht. We wilde erkenning en herkenning geven aan dat het oké is om het niet te weten. Dit werkte zo goed, de reacties op de voorstelling waren lovend. We gaan in juli 2018 dus in reprise en hopen zo verder te bouwen.”
Maar eerst de showcase ‘Een winteravond’ met de vraag: Kun jij een hele avond zonder schuldgevoel bankhangen? “Veel mensen namelijk niet,” benadrukt Nikki. “We plannen een avond vrij in, maar ontspannen daarin niet helemaal. Hoe vaak ben je in je hoofd nog bezig met wat je allemaal nog moet?. Deze avond is echt bedoeld om los te komen van je dagelijkse sleur.” Ontspannen met zelfgeschreven en bestaand liedjes, dekentjes en warme chocolademelk, dat is wat het gaat worden.

‘Een Winteravond’ is op vrijdag 26 januari te zien in het Polanentheater in Amsterdam. Kaarten zijn te verkrijgen voor 15 euro via reserveren@jongemakerscollectief.nl. Meer informatie? Kijk op www.jongemakerscollectief.nl
Tekst: Mila-Marie Bleeksma