“Schrijf geschiedenis”. Dat stond geschreven op de straten van Antwerpen. Niemand wist van waar het kwam, tot nu. Het is een stunt van The Singing Factoryom November ’89 te promoten. Na het geweldige succes van Magdalena, een musical gebaseerd op het Ierse verhaal ‘Magdalene Laundries’ komt er dit jaar een nieuwe productie van productiehuis The Singing Factory. Een tweede musical waarin het ensemble een hoofdrol speelt.

Met de opbouw en de val van de Berlijnse Muur hebben de makers weer voor een uitdagend thema gekozen. Het verhaal speelt zich af over een periode van 30 jaar. Van de eerste Berlijnse steen tot de laatste.In het verhaal maken we kennis met het gezin Holtz. Dat gezin woont in Oost-Berlijn op het moment dat de muur wordt gezet en moet leren omgaan met een veranderde wereld. Zonen Arend (Aaron Blommaert) en Klaus (Tuur Verelst) zitten op de universiteit, waar de onrust groeit en iedereen keuzes moet maken.

The Singing Factorywil met deze musical weer heel wat talent aan Vlaanderen laten zien. Maar liefst 44 jongeren van het jongerenkoor Youforia krijgen, na hun prestatie in Magdalena, weer de kans om te schitteren. Naast het ensemble zijn er nog zeven andere hoofdrollen. Die zijn weggelegd voor Aaron Blommaert, Tuur Verelst, Remi De Smet, Lotte Heuten, Hanne Verstraeten, Emma Vanthielen enRyan Joostens. “Wij willen hier echt het beste en mooiste van maken, en ik denk dat het zeker gaat lukken. Wij hangen heel erg samen, en dat ga je ook wel merken tijdens de voorstelling denk ik. Dat maakt het nog sterker.” zegt Aaron Blommaert.

De 44 jongeren krijgen in de voorstelling ook ervaring naast zich. Met Maike Boerdam (De Rozenoorlog, Miss Saigon, Evita,…)Sébastien De Smet (Piaf, Rocky Horror Show, Next To Normal,…)en Saïn Vantomme(Rapunzel, Rocky Horror Show, Next To Normal,…)zijn dat niet de minste.

Net zoals bij Magdalena zijn ook het script en de liedteksten van deze musical volledig geschreven door de zeer getalenteerde 22-jarige Wanne Synnave: “Het is misschien op het eerste zicht niet het meest voor de hand liggende thema, die Berlijnse Muur. Maar dat maakt het juist zo interessant. Zelfs op de dag van vandaag worden er nog muren gebouwd, en dat maakt het actueler dan ooit. Daarom is het zo belangrijk dat we dit brengen.”

Sam Verhoeven, die eerder al de muziek voor Lelies, Muerto en Magdalena schreef, tekent ook nu voor de muziek: “Het is ontzettend leuk om samen te werken met jong talent. Het is daarbij ook een geweldige kans omdat je als componist niet vaak de gelegenheid krijgt om voor grote ensembles of koren te schrijven.” De regie ligt in handen van leading lady Anne Mie Gils.

De musical gaat op 9 november 2019 in première in het Antwerpse Zuiderpershuis. Dat is precies 30 jaar na de val van de muur. November ’89 speelt slechts drie weken, tot en met 24 november 2019.

Tickets en info: www.singingfactory.be

Cast

Arend (volwassen): Sébastien De Smet
Moeder Holtz: Maike Boerdam
Helene: Saïn Vantomme
Arend (jong): Aaron Blommaert 
Klaus
: Tuur Verelst
Max: Remi De Smet
Lisa: Lotte Heuten
Johanna: Hanne Verstraeten
Emily: Emma Vanthielen 
Lenard: Ryan Joostens

Ensemble: Aäron Francis, Aaron Van Goethem, Amber Van den Eede, Amélie Van Herpe, Anne-Sophie Metselaar, Antje De Rop, Bibi De Gruyter, Ebe Mogyoros, Eline Schoofs, Esse Synnave, Florian Vanhees, Frank De Reu, Frauke Wille, Jamie Sou, Jens Goossens, Jonas Steppe, Quinten Rasking, Julie Rochtus,  Kjenta Beda, Kyara Cabooter, Lene Heuten, Liesbeth Houtain, Mats Proost, Maud Verstraeten, Nele Van Mechelen, Nino Ameye, Pim De Jonghe, Quito Vanroose, Quinten Rasking, Rune Wittouck, Sander Maris, Sem Reyns, Silke De Busser, Silke Van Hoegaerden, Nele Van Loon, Ylenia Mele, Zowy Van Lierop

Crew
Script en liedteksten: Wanne Synnave
Muziek: Sam Verhoeven
Regie: Anne Mie Gils
Choreo: Matthew Michel
Arrangementen: Thomas Vanhauwaert
Muzikale leiding: Tinne De Groot en Ronny Plovie

Joke Vereecken